Skelbia, kad NATO viršūnių susitikimo metu Lietuva patyrė dešimtis, jeigu ne šimtus kibernetinių atakų

Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigia, kad NATO viršūnių susitikimo metu ir prieš jį Lietuva patyrė dešimtis, jeigu ne šimtus kibernetinių atakų. Visgi, tikina jis, su visomis be išimties kibernetinėmis atakomis buvo sustabdytos.

 Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigia, kad NATO viršūnių susitikimo metu ir prieš jį Lietuva patyrė dešimtis, jeigu ne šimtus kibernetinių atakų.<br> 123rf nuotr.
 Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys teigia, kad NATO viršūnių susitikimo metu ir prieš jį Lietuva patyrė dešimtis, jeigu ne šimtus kibernetinių atakų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-07-13 13:11

„Patyrėme dešimtis, jeigu ne šimtus atakų viso viršūnių susitikimo metu ir prieš pat viršūnių susitikimą. Visas ataskaitas tikrai gaudavau. Beveik su visomis be išimties kibernetinėmis atakomis buvo susitvarkyta“, – žurnalistams Seime po Nacionalini saugumo ir gynybos posėdžio sakė K. Budrys.

„Tuo metu, kai vyko NATO viršūnių susitikimas buvo viskas raudona (nuo atakų – ELTA) ir susitvarkėme. Raudona nuo intensyvumo. Tai buvo ir DDoS atakos, fišingo operacijos ir panašiai“, – pridūrė jis, patikindamas, kad taip pat buvo užkardyta ir socialiniuose tinkluose platinama neteisinga informacija.

Visgi, pasak jo, reikės dar išsiaiškinti tam tikrų tinklalapių veiklos sutrukdymo priežastis ir spręsti, kaip tokias situacijas ateityje užkardyti.

„Prie to, kodėl buvo sutrikdytas tam tikrų tinklalapių veikimas, mes turėsime grįžti atgal ir įsivertinti, kas dar ne iki galo buvo padaryta. Bet tiek, kiek buvo saugomi valstybės informaciniai resursai, jie buvo apsaugoti“, – sakė K. Budrys.

Šalies vadovo patarėjas taip pat priminė, kad yra atliekamas tyrimas ir dėl NATO viršūnių susitikimo metu galimai nutekintų slaptų NATO viršūnių susitikimo duomenų.

„Vakarykštis incidentas visa dar tiriamas ir vertinamas rimtai ir pasižiūrėsime, kiek ten yra tikros informacijos“, – taip pat teigė jis, pažymėdamas, kad anksčiau buvo paviešinta neteisinga informacija apie neva nutekintus dokumentus.

ELTA primena, kad trečiadienio vakarą paskelbta, kad programišiai nutekino slaptą informaciją, susijusią su dvi dienas Lietuvoje vykusiu Vilniaus NATO viršūnių susitikimu.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) nurodė, kad incidentas yra žinomas, o atsakingos institucijos tiria įvykio aplinkybes.

Žinia apie esą nutekintą slaptą informaciją, susijusią su NATO viršūnių susitikimo saugumo ir apsaugos reikalavimais bei organizavimu, trečiadienio vakarą pasirodė socialiniame tinkle „Telegram“. Dalintasi, kad ataką įvykdė kibernetinė grupuotė „From Russia With Love“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.