Patys rusai atskleidė savo dronų „Lancet“ trūkumus

Rusijos Federacijos valstybinė žiniasklaida pasidalijo vaizdo reportažu iš gamyklos, gaminančios bepiločius šaudmenis „Lancet“, priklausančios vienai iš „Kalašnikovo koncerno“ dukterinių įmonių, bendrovei „ZALA Aero“. Gamybos linijos buvo įrengtos prie pat buvusio prekybos centro patalpų.

 Rusai parodė, kaip gaminami dronai „Lancet“.<br>Stopkadras
 Rusai parodė, kaip gaminami dronai „Lancet“.<br>Stopkadras
 „Lancet“ ant stelažų, paruošti surinkimui, 2023 m. liepos mėn.<br>Stopkadras
 „Lancet“ ant stelažų, paruošti surinkimui, 2023 m. liepos mėn.<br>Stopkadras
 „Lancet“ paleidimo įrenginiai, versija „Izdelije 53“, 2023 m. liepos mėn.<br>Stopkadras
 „Lancet“ paleidimo įrenginiai, versija „Izdelije 53“, 2023 m. liepos mėn.<br>Stopkadras
 Bepiločio orlaivio „Lancet“ variantas „Izdeliye 53“, kompiuterinė animacija, 2023 m. liepa<br>Stopkadras
 Bepiločio orlaivio „Lancet“ variantas „Izdeliye 53“, kompiuterinė animacija, 2023 m. liepa<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 9:47 AM

Šis pranešimas sukėlė rezonansą – ypač Ukrainoje – nes parodė šio ginklo, keliančio rimtą grėsmę ukrainiečių technikai ir personalui rusų invazijos fronto linijoje, gamybos mastą. Tačiau tikroji šio vaizdo įrašo vertė slypi vos pastebimose detalėse.

Atrodo, kad rusai netyčia atskleidė savo „Lancet“, kaip žvalgybos ir atakos bepilotės orlaivių sistemos, „silpnybę“, rašo „Defense Express“. Anksčiau rusų propaganda tvirtino, kad „Lancet“ gali savarankiškai surasti taikinį mūšio lauke, bet dabar jie pripažįsta, kad taikinio nustatymas ir „pataikymo patvirtinimas“ turi būti atliekamas poroje su žvalgybiniu dronu „SuperCam“, kurį gamina ta pati UAB „Kalašnikov“.

„Lancet“ gamintojai taip pat pareiškė, kad jiems pavyko sukurti patobulintą versiją, kuriai suteiktas indeksas „Izdelije 53“ (liet. „Gaminys 53“). Naujasis variantas turi sulankstomus sparnus, gali būti paleidžiamas tiesiai iš transportavimo konteinerio ir tariamai turi galimybę atakuoti visu spiečiumi. Tačiau norėdami iliustruoti šios naujovės galimybes, rusai pasitelkė animaciją, o ne gyvą filmuotą medžiagą, kuri turėtų būti prieinama, jei tokie ginklų bandymai būtų vykę iš tikrųjų.

Kita vertus, tame pačiame vaizdo įraše taip pat matyti „Lancet“ gamybos Rusijoje „privalumai“. Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad koncerno „Kalašnikov“ vadovybė iš esmės įveikė „Lancet“ gamybos masto didinimo iššūkį, net jei jiems teko pasitelkti savo administracinius išteklius, kad įsigytų prekybos centrą.

„Kalašnikovo koncernas“ bent jau stengiasi parodyti savo pasirengimą pritraukti jaunus žmones, kurie domisi bepiločių orlaivių modelių surinkimu, su perspektyva ateityje juos išugdyti kaip bepiločių orlaivių surinkimo specialistus.

Šiaip ar taip, nuo šiol reikėtų atsižvelgti į šiuos aspektus. Matyt, tai ne paskutinis propagandinis vaizdo įrašas, kurį ta ar kita Rusijos bendrovė bandys publikuoti, siekdama pademonstruoti savo sėkmę kuriant kokį nors „pavyzdinį“ bepiločių orlaivių technologijos modelį.

Nes, be „Kalašnikovo“ ir jų „Lancet“ bepiločių šaudmenų, yra ir „Alabuga“ projektas, pagal kurį Rusijos teritorijoje montuojami Irano bepiločiai lėktuvai „Shahed-136“ – arba „Kronshtadt“ įmonė su atakos bepiločiu lėktuvu „Orion“. Kiekviena iš šių įmonių nori gauti kuo daugiau pinigų iš valstybės biudžeto, o geriausias būdas to pasiekti – kurti tokius savo sėkmę reklamuojančius vaizdo įrašus su akivaizdžiais perdėjimais – pavyzdžiui, kaip „Lancet“ kūrėjai panaudojo veidrodžius, kad sukurtų šimtų „Lancet“ bepiločių lėktuvų, surinktų „prekybos centro gamykloje“, vaizdą.

Jei tokių vaizdo įrašų atsiras daugiau, jie turėtų būti analizuojami taip pat. Tačiau tai darydami turėtume būti atsargūs ir atskirti iškraipytus propagandos teiginius nuo tikrųjų Rusijos karo mašinos stipriųjų pusių, įspėja „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.