Milijono dolerių nuostolis: ukrainiečių minos į skutus sudraskė retą rusų karo mašiną

Neseniai internete paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip rusų invazinės pajėgos puolamąja formacija mašinoje „BTR-MDM Rakuška“ artėja prie ukrainiečių pozicijų. Ši vikšrinė šarvuotoji mašina, būdinga Rusijos kariuomenės desantiniams daliniams, užvažiavo ant minos ir sprogo, tai nutiko Luhansko srityje, Rytų Ukrainoje.

„BTR-MDM Rakuška“ užvažiavo ant minos ir sprogo, tai nutiko Luhansko srityje, Rytų Ukrainoje.<br> lrytas.lt mont.
„BTR-MDM Rakuška“ užvažiavo ant minos ir sprogo, tai nutiko Luhansko srityje, Rytų Ukrainoje.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-28 11:50

Su sąlyga, kad ukrainiečiai grėsmės likvidavimo patvirtinimui čia panaudojo drono kamerą, galima daryti prielaidą, kad čia buvo pritaikyta minų užkardos taktika – kai minos per trumpą laiką dislokuojamos pavojingoje gresiančio puolimo ašyje. Dronas galėjo būti naudojamas ir vizualiniam patvirtinimui, ir minų padėjimui.

Atsižvelgiant į kontekstą, galima pridurti, kad šis priešo puolimo atmušimo būdas yra vienas iš tų, kurie leidžia ukrainiečiams pristabdyti rusų puolimą Kupiansko ir Lymano kryptimis, į šiaurę nuo Bachmuto, kur Ukraina vykdo savo puolimą.

Bet yra dar vienas įdomus dalykas, susijęs su šiuo minų sprogdinimo epizodu – ypač apie „BTR-MDM „Rakuška“. Kai 2008 m. Volgogrado traktorių gamykloje buvo sukurta ši transporto priemonė, jos masinė gamyba buvo atidėta dar aštuoneriems metams – kol galiausiai 2016 m. pradėta gaminti kitoje gamykloje – Kurganmašavodo mašinų gamykloje.

Viena iš priežasčių – Rusijos dukterinės įmonės aršiai konkuravo dėl gero sandorio: kiekviena transporto priemonė kainavo apie 1 mln. dolerių. Kita priežastis buvo Rusijos kariuomenės vadų reikalavimai. Jie norėjo oro desantinėms pajėgoms skirtos kovos mašinos su galingais ginklais ir neblogu manevringumu – tačiau pakankamai lengvos, kad ją būtų galima nuleisti parašiutu iš lėktuvo „An-12“ arba sraigtasparnio „Mi-26“.

Taip jie gavo transporto priemonę su dviem kulkosvaidžiais, galingu 500 AG varikliu ir vos 14 tonų svoriu – tačiau be apsaugos nuo minų.

Be to, joje yra šeši liukai personalui, todėl šarvuočiai yra mažiau patvarūs.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.