Dėl ukrainiečių atakų rusų duomenų centrų klientai bėga už Uralo

Dėl ukrainiečių vykdomų atakų dronais Maskvos duomenų centrai gali likti be klientų, rašo cnews.ru. Saugumo sumetimais duomenys masiškai perkeliami į Užuralę.

 Dėl ukrainiečių vykdomų atakų dronais Maskvos duomenų centrai gali likti be klientų. Saugumo sumetimais duomenys masiškai perkeliami už Uralo.<br> 123rf iliustr.
 Dėl ukrainiečių vykdomų atakų dronais Maskvos duomenų centrai gali likti be klientų. Saugumo sumetimais duomenys masiškai perkeliami už Uralo.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-29 13:23

Verslas bėga iš Rusijos sostinės duomenų centrų. Įmonės, įskaitant labai dideles, dėl ukrainiečių vykdomų dronų atakų ir padidėjusios grėsmės nori kuo greičiau perkelti savo infrastruktūrą iš Maskvos. Duomenų apdorojimas perkeliamas už tūkstančių kilometrų – į Novosibirską, Jekaterinburgą ir kitus už Uralo esančius miestus.

Maskvos duomenų centrai praranda patrauklumą

Sostinės duomenų apdorojimo centrai susiduria su klientų srautų mažėjimu. Smarkiai padaugėjo įmonių, kurios nori kuo greičiau perkelti informacijos apdorojimą iš sostinės regiono.

Pasak dienraščio „Kommersant“, pagrindinė priežastis – noras apsaugoti savo infrastruktūrą. Leidinio šaltinių teigimu, verslo sprendimui keisti ne tik duomenų centro operatorių, bet ir regioną įtakos turi dronų atakos prieš Maskvą.

„Jei anksčiau įmonės, net ir veikiančios regionuose, siekė centralizuotai saugoti informaciją ir ją konsoliduodavo Maskvos regione, nes čia vyksta pagrindinė veikla, tai dabar formuojasi priešinga tendencija“, – sakė vieno iš duomenų centrų atstovas.

Be to, įmonės ne tik nori atsisakyti Maskvos duomenų centrų paslaugų, bet ir perkelti savo infrastruktūrą kuo toliau nuo sostinės regiono ir Centrinės federalinės apygardos. Todėl duomenų centrai už Uralo ribų patiria didelį klientų antplūdį.

Kuo toliau nuo Maskvos, tuo geriau

Didžiausi duomenų centrų operatoriai patvirtina, kad verslas iš tiesų perkelia savo infrastruktūrą už Uralo. Ypač tai nurodo vieno iš pagrindinių šalies duomenų centrų rinkos dalyvių „Rostelekom“ atstovai. Jie teigia, kad palyginti su 2022 m. liepa, Novosibirske (apie 3000 km nuo Maskvos tiesia linija) šiuo metu duomenų centrų paslaugų paklausa išaugo 20–30 proc.

Visiškai panaši situacija yra Jekaterinburge, kuris nuo Maskvos tiesia linija nutolęs apie 1500 km.

Rusijos duomenų saugojimo paslaugų teikėja RUVDS taip pat fiksuoja įspūdingą duomenų centrų paslaugų paklausos augimą Jekaterinburge, Novosibirske, taip pat Vladivostoke (apie 6500 km tiesia linija nuo Maskvos) – per pastaruosius metus klientų skaičiaus augimas šiuose regionuose viršijo 80 proc. Palyginimui, visoje europinėje Rusijos dalyje šis rodiklis siekė tik 17 proc.

Uralas pasitinka didįjį verslą

RUVDS įkūrėjas ir generalinis direktorius Nikita Caplinas teigia, kad duomenų centrų paslaugų paklausos augimas Urale yra beveik penkis kartus didesnis, palyginti su europine Rusijos dalimi.

Pasak jo, visa tai lemia dvi priežastys, iš kurių pirmoji – padidėjusi ukrainiečių atakų grėsmė. Pavyzdžiui, miestuose ir mažuose miesteliuose prie vakarinės Rusijos sienos padaugėjo bepiločių smūgių, kurių daugelis pataiko į gyvenamuosius pastatus. Kai kurios gyvenvietės nuolat apšaudomos, o tai daro poveikį infrastruktūrai. Kartu šių regionų valdžios institucijos jau pareiškė, kad neketina atstatyti bent dalies privačių gyvenamųjų namų.

„Dronų atakos prieš Maskvą ir Maskvos priemiesčius, taip pat nestabili politinė padėtis kelia rimtą pavojų įmonėms, naudojančioms duomenų centrus šiame regione“, – teigė „Kommersant“ šaltinis. Jo nuomone, „duomenų dubliavimo saugesniuose regionuose paklausa didės“, nes jei sostinės duomenų centrai sugestų dėl elektros ar interneto tiekimo sutrikimų, tų klientų, kurie neturi atsarginių nuomojamų serverių kituose regionuose, darbas paprasčiausiai sustotų.

Tačiau duomenų centrų klientų perkėlimas į Uralą nėra toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Padidėjusi vietinių duomenų centrų paslaugų paklausa sutapo su laikotarpiu, kai vietiniai komerciniai duomenų centrai beveik neturi laisvų pajėgumų. Norint išspręsti šią problemą, būtina statyti naujus duomenų centrus, tačiau, kaip nurodo „iKS-Consulting“ vyriausiasis konsultantas Stanislavas Mirinas, tam prireiks šiek tiek laiko.

Parengta pagal cnews.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.