Rusijos modernių tankų gamybą stabdė viena svarbi kliūtis – ir gali būti, kad ji išspręsta Tai būtų bloga žinia Ukrainai

Gali būti, kad Rusijos pramonė pašalino vieną iš didžiausių šiuolaikinių tankų „T-72B3“, „T-80BVM“ ir „T-90M“ gamybos kliūčių, praneša „Forbes“.

Tankas „T-80BVM“ su taikikliu „1PN96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Tankas „T-80BVM“ su taikikliu „1PN96MT-02“.<br>„Defense Express“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-10 10:08

Prieš Rusijos pajėgoms 2014 m. įsiveržiant į Ukrainos Krymo pusiasalį, dvi aktyvios Rusijos tankų gamyklos – „Uralvagonzavod“ Sverdlovsko srityje ir „Omsktransmaš“ Sibire – iš Prancūzijos įmonės „Thales“ pirkdavo termovizorines kameras „Catherine-FC“ – pagrindinę „Sosna-U“ termovizorinio taikiklio sudedamąją dalį.

Prancūzijos sankcijos Rusijai uždraudė termovizorinių kamerų eksportą. Todėl praėjusią vasarą, kai Rusijos tankų nuostoliai viršijo tūkstantį, Kremlius pradėjo iš saugyklų traukti senus tankus „T-62“, „T-72“ ir „T-80“ ir montuoti juose 1970 m. pagamintus taikiklius „1PN96MT-02“.

Rusai paprasčiausiai neturėjo pakankamai „Sosna-U“ atsargų, kad sukomplektuotų daugiau nei kelis šimtus naujausių „T-72B3“, „T-80BVM“ ir „T-90M“, todėl jie netgi sukūrė naujas šių tankų versijas, kuriose taikikliai „Sosna-U“ buvo keičiami į turimus „1PN96MT-02“, rašo „Forbes“.

Dėl šio modernių taikiklių trūkumo rusų batalionai fronto linijose turėjo daugybę tankų, kurie nepajėgė efektyviai kovoti dideliais atstumais, ypač naktį.

Ukrainiečiai tuo pat metu persiginklavo vokiečių gamybos tankais „Leopard 1A5“ ir „Leopard 2A4/A6“, švedų gamybos pėstininkų kovos mašinomis „CV90“, JAV gamybos „M2 Bradley“ ir „Stryker“ – visomis kovinėmis mašinomis su puikia tolimojo nuotolio optine sistema. Kijevo kariams Rusijos pramonės problemos tapo svarbiu mūšio lauko pranašumu.

Pasak „Forbes“, šis pranašumas gali sumažėti – šią savaitę internete išplatintame vaizdo įraše užfiksuota, kaip iš gamyklos „Omsktransmaš“ išvažiuoja traukinys su maždaug 30 tankų „T-80BVM“, kuriuose, panašu, sumontuoti „Sosna-U“ taikikliai, teigia „Forbes“.

Tačiau yra ir kitas įmanomas variantas. Prieš penkerius metus Rusijos pramonė pradėjo avarinę „Thales“ termovizorinių kamerų kopijavimo programą, pakeisdama prancūziškus komponentus rusiškais. Gautas „PNM-T“ taikiklis atrodo kaip „Sosna-U“ taikiklis, tačiau gali būti, kad jis nėra toks pat toliašaudis, tikslus ir patikimas, kaip „Sosna-U“ taikiklis.

Arba „Omsktransmaš“ pradėjo montuoti „PNM-T“ taikiklius į naujus „T-80BVM“ (kurie iš tikrųjų nėra nauji – o veikiau seni „T-80“, kuriems buvo atliktas kapitalinis remontas ir modernizacija), arba Rusija kažkokiu būdu apėjo Prancūzijos sankcijas ir įsigijo „Sosna-U“ partiją, teigia „Forbes“.

Pastarasis variantas, anot portalo, nėra neįmanomas. Anksčiau tyrėjai, išardę Ukrainoje rastų rusiškų bepiločių lėktuvų ir raketų liekanas, rado komponentų, kuriuos pagamino daugybė mažesnių Europos ir JAV įmonių, kurios neturėtų galėti tiekti produkcijos į Rusiją – bet kažkokiu būdu sugebėjo tai padaryti.

Bet kuriuo atveju akivaizdu, kad Rusijos pramonė dabar tiekia naujus tankus su modernia optine įranga. Galbūt šis sprendimas tik laikinas ir rusai vėl griebsis seniau gamintų tankų tiekimo. O gal Rusijos pramonė visam laikui išsprendė šią su optinėmis sistemomis susijusią problemą.

Anot „Forbes“, igalaikis šios krizės išsprendimas būtų bloga žinia Ukrainai – bent jau iki tol, kol šį rudenį į Ukrainą atvyks amerikiečių gamybos tankai „M1 Abrams“ ir jėgų pusiausvyra mūšio lauke vėl pasikeis. Portalas pažymi, kad „Abrams“ turi vieną geriausių optinių sistemų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.