Lrytas.lt vadovas T. Mikalajūnas – apie tvarumo žingsnius ir kodėl portalas atsisakė komentarų

„Tai yra žiniasklaidos brandos ženklas“, – teigia lrytas.lt vadovas Tautvydas Mikalajūnas, priėmęs sprendimą visam laikui išjungti galimybę komentuoti portale. Atsakomybė prieš skaitytoją, pačios žiniasklaidos priemonės reputacija ir patikimumas yra šiandien svarbiausi tiek turinį kuriančiam, tiek jį skaitančiam.

Lrytas.lt vadovas Tautvydas Mikalajūnas. <br>Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt vadovas Tautvydas Mikalajūnas. <br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Laida „Tvarumo kodas“

Aug 18, 2023, 4:05 PM

Vienas skaitomiausių portalų Lietuvoje siekia ne tik būti patikimu naujienų šaltiniu, bet ir verslu, galinčiu tapti pavyzdžiu kitiems. Vienas tikslų – tapti tvaria įmone.

„Prieš keletą metų mūsų rinkoje labai stipriai pajutome įmonių norą viešintis apie tai, ką jie daro, kokius sprendimus priima siekdami tvarumo, tvaresnės kompanijos įvaizdžio.

Ir tuo pačiu tas atėjo mums suvokimas, kad mes, kaip įmonė, kaip portalas, kaip žiniasklaidos priemonė, turime ne tik apie tai kalbėti, viešinti, bet ir patys to siekti, savo įmonės viduje. Tas procesas yra lėtas, bet užtikrintas“, – tvirtina lrytas.lt vadovas Tautvydas Mikalajūnas.

Portalas stengiasi palikti kuo mažesnį CO2 pėdsaką. Geresnių rodiklių siekti leidžia patogi lokacija, hibridinis darbas ir procesų skaitmenizavimas.

„Esame įsikūrę labai dėkingoje Vilniaus vietoje, tai į daugelį įvykių vykstame pėstute. Įmonėje yra vos keletas automobilių būtiniausiems reikalams, kad fotografai ir žurnalistai galėtų nuvykti į tolimesnę vietą, kai vyksta svarbūs įvykiai ten.

Stengiamės kaip įmanoma mažiau sunaudoti resursų. O prieš keletą metų žengėme svarbų žingsnį ir serverius, kurie yra portalo smegenys, iš savo patalpų perkėlėme į tiekėjo duomenų centrą. Energijos suvartojimą sumažinome net trečdaliu“, – apie tvarius sprendimus įmonėje pasakoja lrytas.lt vadovas.

Kadangi aplinkosaugos aspektas lengviau suvaldomas, lrytas.lt daugiau dėmesio skiria savo darbuotojams. Naujajai žurnalistų kartai itin svarbi darbo aplinka, įmonės vertybės ir požiūris į tvarumą. Darbdavys turi atliepti šiuos poreikius, nes naujienų portalų konkurencija tokioje mažoje rinkoje yra stipri ir darbuotojus išsaugoti itin svarbu. T.Mikalajūno teigimu, finansinis aspektas jau nebėra prioritetas žurnalistui renkantis, kur dirbti.

„Siekdama pritraukti darbuotojus įmonė privalo neatsilikti nuo tendencijų, nes jaunas žmogus nori tam tikrų dalykų, kurie, kartu sudėjus, yra ir mada, ir pozityvus pokytis. Jie nori komunikuoti, bendrauti, išeiti į viešą erdvę, socializuotis, tobulėti, nori mokymų ir tinkamo balanso tarp darbo ir poilsio. Be to, jiems svarbu, kad įmonė būtų patikima, skaidri ir tvari.“

Šiandien atlyginimą mokėti jau negana. Darbuotojai tikisi motyvacinių priemonių. Portale lrytas.lt kiekvieną mėnesį apdovanojami geriausiai dirbę darbuotojai. Nors čia kolektyvą sudaro daugiausiai jauni žmonės, įmonėje akcentuojama tiek fizinės, tiek emocinės sveikatos svarba.

„Pas mus darbas nėra nuo 8 iki 17 val., pas mus yra 24/7. Ir tas krūvis yra didelis, tempas greitas ir tikrai nemažas stresas. Atrodo, kad esi ant parako statinės, nes tikslas yra pirmam paskelbti naujieną. Žinoma, kai tai įvyksta, yra labai didelis pasitenkinimas. Tačiau tas nuolatinis tempas reikalauja jėgų, pirmiausia, psichologinių. Tai tikrai vargina ir sekina. Tad labai daug dėmesio skiriame darbo grafikams, visada ieškome balanso tarp darbo ir poilsio“, – teigia lrytas.lt vadovas, kurio pavadiniams tenka dirbti ir savaitgaliais, ir per šventes, nes jų darbas – skelbti naujienas.

„Visada yra rizika, kad žmogus gali perdegti. Turime darbuotojų, kurie yra labai darbštūs ir ambicingi, ir kartais juos reikia net pristabdyti. Ypatingai jaunas žmogus linkęs labai daug dirbti, bet galiausiai prieina tą ribą, kad tiesiog perdega. Tad mes nuolat juos stebime ir darome viską, kad išvengtume tokių situacijų.“

Vienas svarbus sprendimas, kurį priėmė lrytas.lt, ne tik nuėmė nemažą krūvį nuo darbuotojų, bet ir leido atsikvėpti, kad pagaliau žengtas žingsnis, kurio siekta, bet dvejota tiek metų. Portalas nusprendė nebeleisti skaitytojams komentuoti.

„Mes priėmėme radikalų, bet, mano giliu įsitikinimu, absoliučiai teisingą sprendimą. Komentaruose jau buvo tiek neapykantos, nesantaikos, rasizmo ir propagandos... Iki karo mes dar juos šalinome, koregavome. Tačiau tokį srautą buvo sunku valdyti. Kai prasidėjo karas, mes išjungėme galimybę komentuoti iš pradžių prie tekstų apie karą. Bet vėliau pastebėjome, kad kokia naujiena bepasirodytų, ar tai būtų sportas, ar kultūra, pasižiūrime į komentarus – vien propaganda. Tada priėmėme sprendimą išjungti visai. Ir ne laikinai, o visam laikui“, – pasakoja Tautvydas Mikalajūnas.

„Žinoma, tam reikėjo pribręsti, nes skaičiuojant iš pragmatinės pusės, komentarai sudaro srautą, kurio siekia portalai. Bet visgi manau, kad šis apsivalymas buvo būtinas. Tikiu, kad tai yra žiniasklaidos laimėjimas ir brandos ženklas.“

Paaiškėjus, kad didžioji dalis komentatorių net neskaito naujienų, jų kūrėjai jaučia padarę gerą spendimą ir išlikę didžiosios savo auditorijos dalies – skaitančiųjų straipsnius ir žinutes – pusėje.

Lrytas.lt vadovo teigimu, jiems svarbiausias yra skaitytojų pasitikėjimas. „Mes esame žiniasklaidos priemonė, esame reglamentuojami tam tikrų įstatymų, teisės aktų, mus prižiūri institucijos. Ir jeigu parašytume netiesą, melą ar kokią nesąmonę, mes už tai galime sulaukti baudų, nuobaudų, įspėjimų. Be to, tai pakenktų mums, kaip patikimos žiniasklaidos priemonės, įvaizdžiui. Tad neskelbiame naujienos, kol nesame tikri, kol šaltiniai nepatvirtina, o kartais konsultuojamės ir su teisininkais, jei tema yra jautri tam tikrai žmonių grupei“, – pasakoja lrytas.lt vadovas.

„Čia svarbus dar ir vertybinis aspektas. Juk paskelbdamas klaidingą ar jautrią informaciją gali sugadinti žmogui gyvenimą. Taip, gali paneigti, bet kas iš to. Visi jau bus pasigavę faktą.“

Kaip lrytas.lt saugo savo ir skaitytojų duomenis? Kaip užsitikrina savo veiklos skaidrumą? Kokius tvarumo žingsnius dar numatęs kas mėnesį daugiau nei milijono skaitytojų sulaukiantis portalas? Atsakymai – laidoje „Tvarumo kodas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.