Atskleidė, kokiu ginklu sunaikino pažangiausią Rusijos oro gynybos sistemą – teigia, kad jis naujas ir daug žadantis

Remiantis naujai atskleistais duomenimis, naujojo Ukrainoje sukurto tolimojo nuotolio ginklo pajėgumai yra labai perspektyvūs, rašo „Defense Express“.

Ukraina sukūrė naujo tipo tiksliai valdomą raketą, o pirmasis viešas jos efektyvumo „bandymas“ buvo sėkmingas: „S-400“ paleidimo įrenginys buvo sunaikintas okupuotame Kryme.<br>Atvirųjų šaltinių asociatyvinė nuotr.
Ukraina sukūrė naujo tipo tiksliai valdomą raketą, o pirmasis viešas jos efektyvumo „bandymas“ buvo sėkmingas: „S-400“ paleidimo įrenginys buvo sunaikintas okupuotame Kryme.<br>Atvirųjų šaltinių asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2023, 12:10 PM, atnaujinta Aug 28, 2023, 12:16 PM

Pasak portalo, Ukraina sukūrė naujo tipo tiksliai valdomą raketą, o pirmasis viešas jos efektyvumo „bandymas“ buvo sėkmingas: „S-400“ paleidimo įrenginys buvo sunaikintas okupuotame Kryme. „Militarnyj“ teigimu, „S-400“ yra pažangiausia Rusijos operatyvinė priešlėktuvinės gynybos sistema.

Šį smūgį sudavęs ginklas kurį laiką buvo paslaptis, tačiau sekmadienį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Oleksijus Danilovas pateikė šiek tiek informacijos šiuo klausimu.

„Raketa buvo nauja. Raketa buvo visiškai moderni. <...> 2020 m. Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas patvirtino sprendimą dėl ginklų [gamybos] procesų, ne visi jie buvo atviri, todėl visuomenė galėjo nežinoti tam tikrų dalykų. Taigi taip, tai naujas gaminys, kuris nepriekaištingai pasiteisino“, – interviu radijui „Radio Ukraine International“ sakė O.Danilovas.

Jau dabar spėjama, kad tai gali būti prieštankinė sparnuotoji raketa „Neptun“, anksčiau panaudota siekiant apgadinti rusų fregatą „Admiral Essen“ ir visiškai sunaikinti kreiserį „Moskva“. Buvo manoma, kad „Neptun“ būtų galima pritaikyti taip, kad ją būtų galima naudoti prieš sausumos taikinius, panašiai kaip tai buvo įgyvendinta su raketa „Harpoon Block II“. Juolab kad tokia galimybė buvo svarstoma nuo pat „Neptun“ kūrimo pradžios, rašo „Defense Expresss“.

Anot „Defense Express“, filmuota smūgio medžiaga gali suteikti tam tikrų įžvalgų apie raketos galimybes.

„S-400“ sunaikinimo vaizdo įraše pačioje pradžioje galima pastebėti nedidelį pradinį sprogimą. Nuo jo ugnis išplinta ant dviejų paleidimo įrenginių, o tai rodo, kad tai gana galinga didelės sprogstamosios galios fragmentacinė kovinė galvutė.

Ši detalė, „Defense Express“ teigimu, savo ruožtu, rodo, kad pati raketa turi būti nemaža ir turėti efektyvų veikimo nuotolį – šiuo konkrečiu atveju jos veikimo nuotolis turėtų būti apie 180 km.

Toks ginklo apytikris veikimo nuotolis būtų dvigubai didesnis nei amerikiečių GMLRS, naudojamų Ukrainos kariuomenės raketų sistemose HIMARS, o tikslumas – aukšto lygio. Šis ginklas gali atverti daug įdomių panaudojimo galimybių, pavyzdžiui, suduoti tolimus smūgius giliai į Rusijos užnugarį, teigia „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.