Įamžino vaizdą, kaip ukrainiečiai pirmą kartą sunaikina šią retą rusišką sistemą

Ukrainoje pirmą kartą sunaikinta reta elektroninės kovos (EW) sistema „Svet-KU“. Apie šią unikalią elektroninės kovos sistemą žinoma nedaug, rašo „Defense Express“.

Ukrainoje pirmą kartą sunaikinta reta elektroninės kovos (EW) sistema „Svet-KU“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Ukrainoje pirmą kartą sunaikinta reta elektroninės kovos (EW) sistema „Svet-KU“.<br>Wikimedia commons, ekrano nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 9:27 AM

Nuo 2022 m. vasario mėn. abiejose Rusijos ir Ukrainos karo pusėse dislokuota daug retų tipų karinės įrangos, o rusai demonstruoja daug įdomių technologijų, kurios ilgą laiką buvo laikomos įslaptintomis – tačiau, anot „Defense Express“, galiausiai jos vis tiek būna sunaikinamos.

Viena iš jų – elektroninės kovos sistema „RB-636 Svet-KU“, skirta vykdyti elektroninę žvalgybą, analizuoti aptiktus signalus ir nustatyti jų buvimo vietą bei apsaugoti jautrią informaciją nuo nuo nutekėjimo į priešo rankas. Vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip artilerijos smūgiu sunaikintas šis vertingas taikinys, paskelbė Ukrainos strateginės pramonės ministro patarėjas Jaroslavas Oliinykas.

Tai pirmas vizualiai patvirtintas „RB-636 Svet-KU“ sistemos sunaikinimas Ukrainoje nuo praėjusių metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainos teritorijas. Pasak įrašo autoriaus, technika buvo dislokuota rusų pozicijų užnugaryje, ir jie nesitikėjo, kad ukrainiečiai galės ją rasti.

Keliose žiniasklaidos priemonėse teigiama, kad EW sistemą pastebėjo bepiločio orlaivio „Shark“ operatorius kažkur Luhansko srityje Rytų Ukrainoje. Koordinatės buvo perduotos raketų sistemos HIMARS padaliniams, o taikinys buvo numuštas GMLRS išmaniąja raketa.

Tai jau antras kartas, kai rusai „RB-636 Svet-KU“ praranda Ukrainos pajėgoms: anksčiau, 2022 m. kovo mėn., vienas įrenginys buvo perimtas, o dabar dar vienas sunaikintas.

Verta paminėti, kad ši EW sistema Ukrainoje buvo pastebėta dar prieš plataus masto invaziją: OSINT bendruomenė „InformNapalm“ patvirtino, kad 2016, 2019, 2020 ir 2021 m. jas rusų pajėgos dislokavo okupuotose Ukrainos teritorijose.

„RB-636 Svet-KU“ Rusijos kariuomenėje pradėtos naudoti 2012 m.. Duomenų, kiek jų buvo pristatyta Rusijos kariuomenei, nėra.

Parenta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.