Ukraina modernizavo raketas „Neptun“ – galės pasiekti ir Maskvą

„R-360 Neptun“ – tai ukrainietiška mobili priešlaivinių raketų sistema. Ji gali paleisti 1–4 raketas, kurios skrieja labai žemai, arti vandens paviršiaus, ir atakuoja laivus. Anksčiau „Neptun“ raketos nuskandino rusų kreiserį „Moskva“, dabar Ukraina teigia, kad modifikavo šias raketas taip, kad jos galėtų atakuoti ir antžeminius taikinius.

Priešlaivinė raketa „Neptun“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Priešlaivinė raketa „Neptun“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-31 08:33, atnaujinta 2023-08-31 09:18

„Neptun“ sistema oficialiai tarnauja nuo 2021 metų, bet pirmą kartą buvo panaudota 2022-aisiais. Ukraina turi nedidelį šių ginklų skaičių, bet, atrodo, juos vis dar gamina ir tobulina.

Dabar pranešama, kad Ukraina rado būdų patobulinti „Neptun“ raketas, kad jos galėtų atakuoti antžeminius taikinius. „The War Zone“ šaltiniai Ukrainos gynybos ministerijoje atskleidė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos ketina smogti Rusijos sostinei ir kitiems objektams Rusijoje, naudodamos modifikuotas raketas „Neptun“. Jos jau buvo panaudotos kaip „žemė-žemė“ tipo ginklai.

Šaltiniai atskleidė, kad rugpjūčio 24 d., Rusijos oro gynybos sistema „S-400“ buvo sėkmingai sunaikinta modifikuota „Neptun“ raketa.

Dar 2023 metų balandį Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad Ukraina stengiasi paversti „R-360 Neptun“ raketas „žemė-žemė“ tipo ginklu, tačiau tam reikia naujos valdymo sistemos, kurios tuo metu dar nebuvo. Dabar, atrodo, ta sistema buvo sukurta ir sėkmingai panaudota.

Ukraina į „Neptun“ raketas įdiegė GPS nukreipimo sistemą, kuri nukreipia raketą į iš anksto nustatytą vietą. Priartėjus prie taikinio įsijungia raketos infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutė. Ji ieško taikinio, jį atpažįsta ir užsifiksuoja naudodama iš anksto įkeltą vaizdą. „The War Zone“ ekspertai mano, kad tokią nukreipimo sistemą bus sunku sutrikdyti elektroninės karybos priemonėmis.

Anonimu likęs Ukrainos gynybos ministerijos pareigūnas teigė, kad modifikuotos „Neptun“ veikimo nuotolis yra apie 400 km, o naudingoji apkrova – apie 350 kg. „Neptun“ nepasiekia garso greičio ir gali būti pastebėta radarais, todėl šias raketas Rusija tikrai turi kuo numušti. Be to, jų yra nedaug – „pagaminta tik pora dešimčių“, sakė pareigūnas. Tačiau Ukrainai reikia ginklų ir „Neptun“ ji gamina pati, todėl tai yra svarbus pasiekimas.

Kiek anksčiau Ukrainos gynybos ministerijos atstovas skelbė – „Ukraina modifikavo savo priešlaivines raketas „Neptun“, kad jos galėtų atakuoti antžeminius taikinius. Artimiausiu metu jos skris į Maskvą ir kitus Rusijos miestus“ – dabar tai skamba kaip grasinimas Rusijai ar pažadas Ukrainos gynėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.