A. Lukašenka išsigando dronų? Priėmė keistą įstatymą

Aleksandras Lukašenka pasirašė dekretą, kuriuo smarkiai apribojamas bepiločių orlaivių naudojimas Baltarusijoje.

 Aleksandras Lukašenka pasirašė dekretą, kuriuo smarkiai apribojamas bepiločių orlaivių naudojimas Baltarusijoje.<br> AFP / Scanpix / 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Aleksandras Lukašenka pasirašė dekretą, kuriuo smarkiai apribojamas bepiločių orlaivių naudojimas Baltarusijoje.<br> AFP / Scanpix / 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 2:05 PM

Dokumentu uždrausta fiziniams asmenims įvežti į Baltarusiją, laikyti, parduoti, eksploatuoti ir gaminti civilinius bepiločius orlaivius.

Įsaku taip pat numatoma sukurti automatizuotą informacinę sistemą, skirtą juridiniams asmenims ir (arba) individualiems verslininkams priklausančių civilinių bepiločių orlaivių valstybinei registracijai.

Jame taip pat nurodoma, kad nuo šiol tik organizacijos ir individualūs verslininkai turės teisę turėti bepiločius orlaivius „savo verslo ir profesinės veiklos tikslais“.

Be to, norėdami įvežti dronus į Baltarusiją, šių kategorijų asmenys turės gauti Susisiekimo ministerijos Aviacijos departamento, kuris įsteigs dronų registravimo šalyje sistemą, leidimą.

„Kalbant apie fizinių asmenų vykdomą bepiločių orlaivių importą, eksploatavimą ir gamybą, įsakymas įsigalioja po oficialaus jo paskelbimo, o dėl saugojimo ir pardavimo – po šešių mėnesių“, – sakė A. Lukašenka.

Nurodoma, kad Baltarusijoje esančių bepiločių orlaivių savininkai per numatytą šešių mėnesių laikotarpį galės parduoti savo orlaivius organizacijoms ar individualiems verslininkams arba perduoti juos saugoti „vyriausybės paskirtai įgaliotai organizacijai“.

Manoma, kad šis įstatymas susijęs su neatpažintų dronų atakomis prieš Baltarusijoje dislokuotus Rusijos kariškius.

Tuo metu A. Lukašenka teigė, kad prie „A-50“ sprogdinimo esą prisidėjo nežinomas diversantas ir jo bendrininkai. Jis teigė, kad „šnipas“ esą buvo užverbuotas Ukrainos saugumo tarnybos 2014 m. ir išmano IT technologijas.

Birželį buvo pranešta, kad Baltarusijos kariuomenė bus apginkluota papildomais rusiškais bepiločiais orlaiviais „Supercam“.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.