Vilniuje nubrėžtos ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ambicijos ateinantiems metams

Lietuvos inicijuota ir vadovaujama Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda (CRRT) sudarė ambicingą planą 2024 metams. Pajėgos ketina vykdyti bent tris skirtingas veiklas padedant ES partneriams – šalies kibernetinio saugumo pažeidžiamumų vertinimą, pajėgumų stiprinimą bei Lietuvos įmonių vadovaujamo konsorciumo CYBER4DE parengto daugiafunkcinio kibernetinio saugumo įrankių rinkinio testavimą ir patvirtinimą.

Lietuvos inicijuota ir vadovaujama Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda (CRRT) sudarė ambicingą planą 2024 metams.<br>123rf iliustr.
Lietuvos inicijuota ir vadovaujama Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda (CRRT) sudarė ambicingą planą 2024 metams.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 3:51 PM

Rugsėjo 28 d. Krašto apsaugos ministerijoje įvyko kasmetinis ES nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) rėmuose sukurtų Lietuvos vadovaujamų kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų susitikimas. Buvo aptartas pasirengimas šeštajai projekto rotacijai, kuriai 2024 metais vadovaus Lietuva. Šiais metais pajėgumų rotacijai vadovauja Kroatija.

„Bendradarbiavimas kibernetinio saugumo srityje yra itin svarbus, o jau penkerius metus besitęsianti glaudi ir itin veiksminga CRRT narių partnerystė lėmė, kad tai yra vienas lyderiaujančių PESCO projektų. Tikiuosi, kad ir 2024 metais CRRT išlaikys savo poveikį bei matomumą“, – Vilniuje sveikindama CRRT narius sakė krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

2023 metais Belgija, Slovėnija ir Danija tapo visateisėmis projekto narėmis. Šiuo metu CRRT sudaro 14–16 kibernetinio saugumo ekspertų, kuriuos nacionaliniu lygmeniu yra delegavusios Belgija, Danija, Estija, Kroatija, Lietuva, Lenkija, Nyderlandai, Rumunija, Slovėnija. Galimybe prisijungti prie projekto domisi ir savo galimybes vertina dar trys šalys.

2018 metais sukurta ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų komanda gali pasiūlyti pagalbą valdant kibernetinius incidentus arba vykdant prevenciją (pažeidžiamumo vertinimą, rinkimų stebėjimą ir kt.). Pastaraisiais metais CRRT pajėgumas buvo sėkmingai išbandytas teikiant paramą tokioms šalims partnerėms kaip Ukraina ir Moldova, taip pat Europos Sąjungos karinei mokymo misijai Mozambike.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.