Čekija suteikė teisę Ukrainai gaminti šiuos ginklus – apie juos teigiamai atsiliepęs yra ir žinomas Lietuvos veikėjas

Čekija suteiks Ukrainai licenciją gaminti „CZ BREN 2“ automatinius šautuvus – atitinkamą pareiškimą padarė Čekijos gynybos ministerija.

 5,56×45 mm šturmo šautuvas „CZ BREN 2“.
 5,56×45 mm šturmo šautuvas „CZ BREN 2“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-04 20:48

Šių šturmo šautuvų gamybos pradžia Ukrainos gamyklose buvo įvardyta kaip vienas „pavyzdinių“ Ukrainos ir Čekijos bendradarbiavimo projektų, aptartų Kijeve vykusiame Tarptautiniame gynybos pramonės forume, rašo „Militarnyj“.

„Česká zbrojovka“ gaminami šturmo šautuvai bus gaminami Ukrainoje su prekės ženklu „Sich“ („Січ“). Be to, čekai padės ukrainiečiams įrengti šaudmenų gamybos liniją. Šį projektą įgyvendins bendrovė „Sellier & Bellot“.

Šturmo šautuvai „CZ BREN 2“ jau naudojami Ukrainos karių ginkluotėje. Internete paskelbta keletas šių ginklų nuotraukų ir vaizdo įrašų. Galima daryti prielaidą, kad „CZ BREN 2“ daugiausia naudoja Ukrainos gynybos žvalgybos padaliniai.

Čekijos bendrovė „CZ-UB“ sukūrė „CZ BREN2“ kaip patobulintą „CZ-805 BREN“ versiją. Ginklas gaminamas masiškai ir yra naudojamas Čekijos kariuomenėje.

„CZ BREN2“ buvo pristatytas 2015 m. 2017 m. šį automatą priėmė Čekijos kariuomenė.

Apie „CZ Bren“ teigiamai atsiliepęs yra ir paramos iniciatyvos „Blue Yellow“ steigėjas bei vadovas Jonas Ohmanas.

„Karo šešėlyje atsiranda įdomūs dalykai, kuriuos ne visada pastebėsi iš karto. Įsidėmėjau vieną sąlyginai naują ginklą, kuris labai pasiteisino: „CZ Bren 2: Kiek girdėjau ir kiek mačiau, visi Ukrainos kariai, kurie gavo, labai patenkinti ir giria. Patikimas, švarus, lengva šaudyti ir valdyti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis.

J. Ohmanas taip pat paminėjo, kad jam neteko šaudyti šiuo ginklu, bet yra tekę laikyti rankose, ir jį nustebino, kaip gerai šis ginklas balansuotas.

„Užtaisymo mechanizmas specifinis, bet nesunku priprasti. Be to, jis su užlenkiama buože, kas palengvina transportavimą ir šiaip judėjimą“, – rašė „Blue Yellow“ vadovas.

Anot jo, ginklas panašus į „FN SCAR“ – J. Ohmano teigimu, ko gero galima pasakyti, kad tai tam tikra kopija – bet su savo ypatumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.