„Hamas“ mokosi iš karo Ukrainoje: plinta vaizdas, kaip dronu sunaikinamas galingasis izraeliečių tankas

Grupuotės „Hamas“ nariai pasimokė iš karo Ukrainoje ir naudoja bepiločius orlaivius, kuriais mėto granatas į Izraelio pagrindinius kovos tankus „Merkava“, rašo „Defence Blog“.

 Lrytas.lt mont.
 Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 7:46 PM

Spalio 7 d. datuotame vaizdo įraše matyti, kaip dronas ant Izraelio tanko „Merkava IV“ numeta nedidelį pilką objektą – tada įvyksta sprogimas, o galiausiai sunkioji kovos mašina užsiliepsnoja atvira ugnimi.

„Merkava“ (liet. „vežimas“) – Izraelio gynybos pajėgų (IDF) naudojamų pagrindinių kovos tankų serija ir IDF šarvuotojo korpuso pagrindas. Tankas pradėtas kurti 1970 m., o pirmoji jo karta – „Merkava Mark I“ – oficialiai pradėta naudoti 1979 m.

Ketvirtosios kartos „Merkava Mark IV“ pradėta kurti 1999 m., o gaminti – 2004 m. Šis modelis iš „Merkava Mark IIID“ paveldėjo nuimamus modulinius šarvus, kurie naudojami visuose šonuose, įskaitant viršų ir apačią.

Ši modulinė sistema sukurta tam, kad apgadintus tankus būtų galima greitai suremontuoti ir grąžinti į kovos lauką. Kadangi galiniai šarvai plonesni, prie jų tvirtinamos grandinės su geležiniais rutuliukais, kurie detonuoja sviedinius prieš jiems pataikant į pagrindinį šarvuotą korpusą.

Tai pirmasis šiuolaikinis tankas, kurio bokštelyje nėra užtaisytojo liuko, nes bet kokia anga bokštelio stoge didina prieštankinio užtaiso prasiskverbimo riziką.

„Merkava Mark IV“ turi didesnį 120 mm pagrindinį pabūklą, tačiau gali šaudyti įvairesniais šaudmenimis, įskaitant didelės sprogstamosios galios prieštankinius šaudmenis (HEAT) Jame taip pat yra daug didesnis 12,7 mm kulkosvaidis, skirtas operacijoms prieš transporto priemones (dažniausiai naudojamas prieš techniką).

Prieš kelias savaites Izraelio gynybos ministerija pristatė ir pirmuosius penktos kartos „Merkava“ tankus, pavadintus „Barak“ – tačiau apie jų priėmimą į tarnybą IDF ar to terminus kol kas nėra jokių žinių.

Anksčiau šeštadienį „Hamas“ karo vadas Muhammadas al-Deifas paskelbė, kad grupuotė pradėjo operaciją, pavadintą „Al Aksos šturmas“, kurios taikinys – „priešo pozicijos, oro uostai ir karinės pozicijos“. Atsakydamas į „Hamas“ ataką, Izraelis nurod4 pradedantis operaciją „Geležiniai kalavijai“ (angl. Iron Swords), kurios pirmą fazę jau jau ir užbaigė, eliminuodamas didžiąją dalį įsiveržusių „Hamas“.

Šeštadienį „Hamas“ į Izraelį iš Gazos ruožo įsiveržė sausuma, jūra ir oru, naudodami parasparnius. Netikėtos raketų ir infiltracijos atakos prieš Izraelį surengtos per 1973 m. spalio 6 d. prasidėjusio Jom Kipuro karo, kurio metu Egiptas ir Sirija užpuolė Izraelį, metines.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.