„Stridsvagn 122“: kaip švedų „geriausias pasaulyje tankas“ padeda išlaisvinti Ukrainą

Ukraina neseniai gavo 10 „Stridsvagn 122“ – patobulintų švedų modifikuotų „Leopard 2“ tankų modelių, turinčių geresnes galimybes dirbti bet kokiu oru. Jie šiuo metu jau naudojami mūšiuose.

 Kai kurie ekspertai „Stridsvagn“ pavadino „geriausiu tanku pasaulyje“.<br> Wikimedia commons
 Kai kurie ekspertai „Stridsvagn“ pavadino „geriausiu tanku pasaulyje“.<br> Wikimedia commons
 „Strv 122“ gali važiuoti giliu sniegu ar purvu. Prireikus tankas lengvai įveikia iki 1,4 m aukščio brastas.<br> Wikimedia commons
 „Strv 122“ gali važiuoti giliu sniegu ar purvu. Prireikus tankas lengvai įveikia iki 1,4 m aukščio brastas.<br> Wikimedia commons
 Ukraina neseniai gavo 10 „Stridsvagn 122“ – patobulintų švedų modifikuotų „Leopard 2“ tankų modelių, turinčių geresnes galimybes dirbti bet kokiu oru.<br> „X War“ nuotr.
 Ukraina neseniai gavo 10 „Stridsvagn 122“ – patobulintų švedų modifikuotų „Leopard 2“ tankų modelių, turinčių geresnes galimybes dirbti bet kokiu oru.<br> „X War“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 3:27 PM

Švedijos operatyvinio departamento vadovas Matsas Ludvigas praėjusį mėnesį oficialioje Švedijos ginkluotųjų pajėgų interneto svetainėje paskelbė apie šių karo mašinų pristatymą.

„Mes suteikėme jiems viską, ką galėjome, geros medžiagos ir gerų žinių. Dabar linkime jiems kuo geriausios kloties išlaisvinant savo šalį“, – sakė M. Ludvigas. Tame pačiame pranešime spaudai taip pat teigiama, kad kai kurie ekspertai „Stridsvagn“ pavadino „geriausiu tanku pasaulyje“.

Švedija iš viso turėjo 120 tokių tankų, iš kurių 10 buvo perduota Ukrainai. Tai sudaro daugiau kaip 8 proc. visų Švedijos inventoriuje buvusių tankų. M. Ludvigas pabrėžė, kad Švedijos atsargų dovanojimo procentas rodo jo šalies įsipareigojimo padėti Ukrainai lygį.

Kas žinoma apie „Stridsvagn 122“ tanką

„Stridsvagn 122“, arba „Strv 122“, yra patobulinta vokiško tanko „Leopard 2A5“ versija, kuri pagal licenciją gaminama Švedijoje. Žodis „Stridsvagn“ išvertus iš švedų kalbos reiškia „tanką“.

Švedų šarvuotoji karo mašina gavo patobulintą važiuoklę, papildomus šarvus, atnaujintą ugnies valdymo sistemą ir prancūzišką dūminį granatsvaidį „Galax“.

„Strv 122“ specialiai suprojektuotas taip, kad galėtų efektyviai veikti įvairiose Švedijos aplinkose, įskaitant miškingas ir miesto vietoves. Daugelis tanko modifikacijų taip pat tiks ir Ukrainos lauko pajėgoms, ypač artėjant žiemai.

Švedų modifikacija

Devintojo dešimtmečio pradžioje Švedijos kariuomenė priėmė sprendimą nutraukti savo tankų kūrimą. Siekiant surasti geriausią variantą Švedijai, buvo surengtas konkursas. Jį laimėjo Vokietijos tankas „Leopard 2A5“.

Iki 1994 m. pabaigos buvo pasirašytos kelios sutartys, kuriomis reglamentuotas gamybos ir modernizavimo procesas, pagal konkrečius Švedijos geografinius ir doktrininius poreikius. Pirmuoju etapu Vokietija Švedijai pristatė 160 sukomplektuotų „Leopard“ tankų su „2A4“ modifikacija. Šie tankai buvo pavadinti „Strv 121“ ir buvo priimti į tarnybą Švedijos kariuomenėje.

Buvo kuriama patobulinta ir pritaikyta „Leopard 2A5“ versija, atitinkanti Švedijos reikalavimus – kuri buvo pervadinta į „Strv 122“. Pagal susitarimą turėjo būti pristatyta 120 tokių tankų.

Pirmieji 29 naujojo modelio tankai buvo surinkti Vokietijos gamykloje „Krauss-Maffei Wegmann“.

Vėliau gamyba buvo perkelta į Švediją, „Bofors“ ir „Hägglunds“ gamyklas. „Strv 122“ surinkimas tęsėsi iki 2002 m.

Gavusi visus naujojo modelio tankus, Švedijos kariuomenė pradėjo nurašinėti ir grąžinti Vokietijai anksčiau pristatytus „Strv 121“ tankus. Todėl 2000-ųjų pabaigoje Švedijoje liko tik 120 naujų „Strv 122“.

Per eksploatavimo laikotarpį Strv 122 buvo atlikti keli reikšmingi patobulinimai. 2000-ųjų pradžioje dalis šių karo mašinų buvo pertvarkytos pagal projektą „Strv 122B“, kuriuo siekta pagerinti apsaugą nuo minų ir kitas charakteristikas (dar vienas Ukrainai reikalingas pritaikymas). Jų pagrindu buvo sukurtas „Strv 122B Int“, kuris buvo skirtas eksportui į užsienį.

Šis variantas gavo naują ryšių ir valdymo įrangą, atitinkančią NATO standartus. Be to, buvo imtasi specialių priemonių, kad būtų užtikrintas geresnis karinės mašinos veikimas karšto klimato sąlygomis. Tolesnės modifikacijos, vadinamos C ir D modeliais, apėmė įvairius ugnies valdymo sistemos patobulinimus ir kita.

Reikšmingi skirtumai nuo „Leopard 2“

„Stridsvagn 122“ tankas yra patobulinta vokiškojo „Leopard 2A5“ versija, specialiai pritaikyta unikaliems Švedijos kariuomenės reikalavimams. Nors tankas išlaikė bendrą architektūrą ir kai kurias pagrindinio modelio dalis, kovos mašina yra gana savita.

„Stridsvagn 122“ gavo modernią elektroniką ir įrangą, daugiausia dėmesio skiriant kovinio efektyvumo didinimui susitelkiant į geresnę tanko įgulos apsaugą ir efektyvesnes ugnies valdymo sistemas. Dėl šių patobulinimų „Strv 122“ tapo vienu geriausiai apsaugotų šiuolaikinių tankų, turinčių naujausias reaktyvinės šarvuotės technologijas.

Apsaugos pagrindas – nesprogstamasis reaktyvusis šarvas (NERA), kuris dėl specialių medžiagų patikimai apsaugo tanką tiek nuo kinetinių (kietmetalio) sviedinių, tiek nuo kombinuoto poveikio (šarvuotųjų ir sprogimą sukeliančių) tipų sviedinių poveikio.

Tanke papildomai įrengti kompoziciniai ekranai, kurie suteikia papildomą apsaugos lygį. Švediška versija taip pat turi papildomą bokštelio viršaus apsaugą. Teigiama, kad korpuso apsauga gerokai pranašesnė už vokiškojo „Leopard“. Sunaikinti švedišką šarvuotąją kovos mašiną vienui vieninteliu šūviu – beveik neįmanoma užduotis.

Patobulintoje „Strv 122B“ versijoje yra papildoma kėbulo apačios apsauga, kuri apsaugo įgulą ir svarbiausias tanko sistemas nuo prieštankinių minų (vėlgi – funkcija, kurios labai reikia Ukrainos pajėgoms).

Švedai „B“ modifikaciją taip pat papildė savo firminiu „Barracuda“ kamufliažu, kuris suteikia vizualinę maskuotę ir sumažina tanko infraraudonųjų spindulių pėdsaką. Nurodoma, kad „Saab Barracuda“ kamufliažo sistemos užtikrina daugiaspektrinę apsaugą, kuri sumažina karinių transporto priemonių matomumą ultravioletiniame, regimajame ir infraraudonųjų spindulių spektruose“. Be to, „Barracuda“ ne tik sumažina transporto priemonės šiluminį pėdsaką, bet ir apsaugo ją nuo išorinio karščio.

Pasikeitė ir važiuoklė. Dėl patobulintų ašių „Strv 122“ bakas tapo patikimesniu. Iš vokiečių artilerijos sistemos „PzH 2000“ tankas gavo amortizatorius.

Stabilizavimo elektrohidraulika buvo pakeista visiškai elektrine, patvaresne ir ugniai atsparesne sistema. Švedai taip pat iš dalies modifikavo ginklą, kad būtų galima naudoti galingesnius šaudmenis.

Ginkluotė

Pagrindinė „Strv 122“ ginkluotė liko nepakitusi nuo originaliojo „Leopard 2“ – 120 mm lygiavamzdis „Rheinmetall“ pabūklas. Jis kartu su padidinto nuotolio modernia elektronika gali efektyviai šaudyti iki 4 kilometrų atstumu.

Vidutinis sovietinių tankų šūvio nuotolis yra apie 1 600–2 000 metrų, o „Strv 122“ – dvigubai didesnis. Be to, vokiečių pabūklas pasižymi išskirtinėmis balistinėmis savybėmis ir gerai apmokytas ir įgudęs užtaisytojas šį pabūklą gali užtaisyti vos per 6 sekundes.

Švediškoje versijoje buvo sumontuoti du „Ksp m/94“ kulkosvaidžiai (švediškas vokiškojo „MG3“ atitikmuo) ir prancūzų gamybos dūmų granatsvaidžiai „Galix“.

„Strv 122“ idealiai tinka tiksliam priešo transporto priemonių naikinimui, todėl jis vadinamas snaiperiu tarp tankų. Dėl savo išskirtinių balistinių savybių ir greito užtaisymo šis tankas gali efektyviai šaudyti dideliais atstumais didesniu šaudymo greičiu.

Pažangus „Strv 122“ termovizorius ir naktinio matymo įrenginys leidžia greitai aptikti ir sunaikinti priešo karines mašinas esant įvairioms atmosferos sąlygoms. Tanke „Strv 122“ įrengta visiškai nauja ugnies valdymo sistema, kuri pasirodė esanti daug efektyvesnė už ankstesnę versiją, sumontuotą tanke „Leopard 2A5“.

Naujoji sistema gerokai pagerino taikinių aptikimo ir identifikavimo greitį bei tikslumą, taip pat šaudymo tikslumą. Dabar galima vienu metu šaudyti į kelis taikinius iš eilės.

Ugnies valdymo sistema pagrįsta modernia kompiuterine platforma, kuri vienu metu gali apdoroti visų tipų sviedinių informaciją. Ją sudaro termovizorius, lazerinis tolimatis, naktinio matymo prietaisas, dviašis stabilizatorius ir skaitmeniniu pagrindu veikiantis balistinis korektorius (modernizuotas ugnies valdymo kompiuteris). Tanke „Strv 122“ naudojamas taikiklis „EMES-15“, pagrįstas mažiau kenksminga Ramano spektroskopija. Standartinis priartinimas dienos metu yra ×12, o panoraminiame vaizde – ×3.

Tankas „Strv 122“ garsėja dideliu manevringumu ir mobilumu, lygiai taip pat kaip ir vokiškasis „Leopard 2A5“ – nes švedų ir vokiečių tankų galios agregatai yra identiški. Dvylikos cilindrų „MB873 Ka-501“ dyzelinis 47 l darbinio tūrio variklis išvysto 1500 arklio galių ir leidžia „Strv 122“ įsibėgėti iki 70 km/val.

Švedai taip pat turi pakankamai įspūdingą 30 km/val. atbulinės eigos greitį, kuris leidžia kovos mašinai susidarius pavojingai situacijai greitai palikti mūšio lauką. Palyginimui, sovietinio „T-72“ atbulinės eigos greitis tesiekia 4 km/val.

„Strv 122“ gali važiuoti giliu sniegu ar purvu. Prireikus tankas lengvai įveikia iki 1,4 m aukščio brastas.

Tokių modernių ir gerai apsaugotų tankų, kaip „Strv 122“, tiekimas galėtų labai padėti Ukrainos kariuomenei vykstant kontrpuolimui tam tikrose fronto dalyse, rašo „Kyiv Post“ žurnalistas Bohdanas Tuzovas. Jo teigimu, pati Švedija neturi daug tokių tankų, tačiau jos indėlis vis tiek yra reikšminga pagalba Ukrainai.

Šie tankai imponuoja ne tik savo kovine galia, bet ir gebėjimu saugiai apsaugoti įgulą nuo įvairių grėsmių. Šiuolaikiniai vakarietiški tankai – tokie kaip „Strv 122“ – gerokai skiriasi nuo koncepcijos, kuri buvo būdinga buvusios Sovietų Sąjungos tankams. Vienas svarbiausių NATO tankų bruožų – dėmesys įgulos saugumui ir komfortui. Juk įgula turi būti susitelkusi į kovą, o ne į išgyvenimą sudėtingomis sąlygomis. Pagal šią koncepciją tanko įgula yra vertingiausias išteklius, todėl visi projektavimo sprendimai turi užtikrinti patogų ir saugų cisternos įgulos darbą.

Pasak „Expressen“, ukrainiečių įgulos buvo apmokytos Švedijoje visų „Strv 122“ realaus kovinio panaudojimo aspektų. Ukrainos tankistų mokymai vyko pagal Švedijos parlamento suteiktą įgaliojimą teikti karinę pagalbą Ukrainai – į kurią, be kita ko, įeina ir „Stridsvagn 122“ tankai, ir artilerijos sistemos „Archer“.

Parengta pagal „Kyiv Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.