Nerimą kelianti žinia: rusai gavo naują itin pavojingų karo mašinų partiją

Leidinys „Defense Express“ išsiaiškino, kuo pavojingos rusų sistemos „Zemledelije“ Ukrainos gynėjams – ir kiek jų jau sunaikinta.

„Zemledelije“ – tai pavojinga rusų karo mašina, skirta nuotoliniu būdu užminuoti ištisus laukus.<br>Wikimedia commons
„Zemledelije“ – tai pavojinga rusų karo mašina, skirta nuotoliniu būdu užminuoti ištisus laukus.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 8:08 PM

Rusijos korporacija „RosTech“ paskelbė, kad „anksčiau laiko“ Rusijos okupacinėms pajėgoms perdavė dar vieną sistemos „Zemledelije“ – pavojingos rusų karo mašinos, skirtos nuotoliniu būdu užminuoti ištisus laukus – partiją.

Rusijos nuotolinio raketinio minavimo sistema „Zemledelije“ pirmą kartą viešai pristatyta 2020 m. birželį, per Pergalės paradą. Ji sukurta ant karinio sunkvežimio „KamAZ 6560“ 8x8 važiuoklės, su gale sumontuotu minosvaidžiu.

Žinoma, kad nurodytas sistemos „Zemledelije“ šaudymo nuotolis yra nuo 5 iki 15 kilometrų. Mašinoje įrengta palydovinės navigacijos sistema, kompiuteris ir meteorologinė stotelė, leidžianti koreguoti ir atsižvelgti į oro sąlygų poveikį minas gabenančių raketų skrydžiui. „Zemledelije“ turi du blokus po 25 raketas. Teigiama, kad sistema sukurta taip, jog per kelias minutes paleistomis minomis būtų galima užminuoti kelių futbolo aikščių plotą.

Nuotolinio minavimo sistema „Zemledelije“ yra viena iš naujausių Rusijos kariuomenėje naudojamų ginkluotės rūšių. Ši sistema buvo pradėta naudoti Rusijos ginkluotosiose pajėgose 2020 m. gruodį. Pirmą kartą rusų kareiviai ją Ukrainos ir Rusijos karo lauke panaudojo 2022 m. kovą per mūšius Charkovo srityje.

Taip pat rusai „Zemledelije“ naudojo mūšiuose Zaporožės kryptyje 2023 m. pavasarį ir vasarą. Būtent šiuose epizoduose pasireiškė pavojingiausia šios sistemos savybė – gebėjimas greitai pastatyti naują minų užtvarą ukrainiečių karių kelyje ir taip neleisti daliniams judėti tam tikromis svarbiomis kryptimis.

Šiuo metu žinomi bent du atvejai, kai Ukrainos kariai sėkmingai atakavo rusiškas „Zemledelie“ sistemas.

Pirmasis epizodas nutiko 2023 m. kovą – tada tokia sistema buvo sunaikinta iš drono numesta bomba.

Antrasis epizodas užfiksuotas birželį – tada sistemos sunaikinimui greičiausiai buvo panaudoti sviediniai „SMArt 155“ arba „155 BONUS“ .

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.