RRT sulaukė 78 proc. daugiau pranešimų apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ III šių metų ketvirtį gavo 747 pranešimus apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete. Palyginti su analogišku laikotarpiu pernai, pranešimų skaičius padidėjo 78 proc.

 RRT interneto karštąja linija „Švarus internetas“ III šių metų ketvirtį gavo 747 pranešimus apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete.<br> 123rf nuotr.
 RRT interneto karštąja linija „Švarus internetas“ III šių metų ketvirtį gavo 747 pranešimus apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 1:31 PM

„Iš visų gautų pranešimų, būtent pranešimų apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus, palyginti su analogišku ketvirčiu pernai, padaugėjo beveik du kartus. Jų gavome apie 200“, – sako Irma Kazlienė, RRT skaitmeninių paslaugų grupės vadovė.

RRT ekspertams ištyrus kiekvieną gautą pranešimą, pasitvirtino 69 proc., arba 512 pranešimų. Iš jų 273 pranešimai buvo pasikartojantys.

Didžioji dalis naujų pranešimų (186) apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųsti kitų šalių interneto karštosioms linijoms, tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms.

„Likusią dalį pranešimų persiuntėme įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį draudžiamą skleisti interneto turinį, nurodant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas. Taip pat bendradarbiaujame su Policijos departamentu bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, kuriems operatyviai persiunčiame pranešimus“, – aiškina I. Kazlienė.

Šį ketvirtį 13 pranešimų persiųsta tolesniam tyrimui Policijos departamentui, įtarus draudžiamą skleisti turinį Lietuvos tarnybinėse stotyse, o 6 pranešimai buvo persiųsti tolesniam tyrimui ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, įtarus nepilnamečiams neigiamą poveikį galintį daryti turinį.

„Mūsų ekspertai nuo liepos iki rugsėjo taip pat suteikė 117 konsultacijų saugumo internete, interneto turinio blokavimo, turinio filtravimo priemonių bei socialinių tinklų naudojimo klausimais. Daugiausiai, net 80 proc. užklausų buvo dėl užgrobtų socialinių tinklų paskyrų“, – atskleidžia RRT skaitmeninių paslaugų klausimų ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.