Į frontą siunčia net ir visiškas senienas: Ukrainoje sunaikintas 50 metų nebegaminamas rusų šarvuotis

Rusijos kariuomenė per puolimą patyrė didžiulius šarvuotosios technikos nuostolius – todėl jai tenka naudoti ir tokią senovinę techniką, kaip „BTR-50“.

 Sunaikintas rusiškas šarvuotis „BTR-50“ (kairėje) ir apgadintas tankas „T-64BV.<br> 110-osios atskirosios mechanizuotosios brigados kontrolės ir artilerijos žvalgybos baterijos nuotr.
 Sunaikintas rusiškas šarvuotis „BTR-50“ (kairėje) ir apgadintas tankas „T-64BV.<br> 110-osios atskirosios mechanizuotosios brigados kontrolės ir artilerijos žvalgybos baterijos nuotr.
 „BTR-50“ tarnyboje Rytų Vokietijoje.<br> Wikimedia commons
 „BTR-50“ tarnyboje Rytų Vokietijoje.<br> Wikimedia commons
 Izraelio modifikuotas „BTR-50“.<br> Wikimedia commons
 Izraelio modifikuotas „BTR-50“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-19 12:49, atnaujinta 2023-10-19 12:55

Tai, kad rusai naudoja tokias senienas kaip „BTR-50“, patvirtina prielaidą, kad okupantai į kovą meta beveik viską, kas dar gali važiuoti, rašo „Defense Express“. Pavyzdžiui, reti rusiški transporteriai „BTR-90“ ar „BTR-70“ pastebėta Kupiansko sektoriuje.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos likvidavo ir „BTR-50“ – vaizdus paskelbė 110-osios atskirosios mechanizuotosios brigados kontrolės ir artilerijos žvalgybos baterija.

Okupantų mašina buvo sunaikinta Donecko srities Avdijivkos sektoriuje. Rusijos tankas „T-64BV“ ir minų traleris „KMT-6“ taip pat nurodomi kaip apgadinti.

Tai pirma nuotrauka ar vaizdo įrašas, patvirtinantis rusų „BTR-50“ praradimą. Pirmą kartą informacija apie šio šarvuočio naudojimą fronte pasirodė šių metų vasarį.

Jei tuo metu buvo labai sunku atpažinti kokią nors šių transporterių naudojamą ginkluotę, tai vėliau buvo pastebėta, kad juose sumontuoti 23 mm aviaciniai pabūklai „ZU-23–2“.

„BTR-50“ („BTR“ reiškia Бронетранспортер, pažodžiui – „šarvuotas transporteris“) – sovietinis vikšrinis šarvuotasis transporteris, sukurtas lengvojo tanko „PT-76“ važiuoklės pagrindu. Jo gamyba nutraukta 1970 m.

„BTR-50“ gali vežti iki 20 pilnai ekipuotų pėstininkų.

Šarvuotis buvo sukurtas 1952 m., o 1954 m. pradėtas naudoti sovietų kariuomenėje. Pirmą kartą viešai parodytas 1957 m. lapkritį. Karinė mašina tarnavo Sovietų Sąjungos ir Rytų Vokietijos kariuomenių tankų divizijų bei mechanizuotųjų brigadų motorizuotųjų šaulių pulkuose. Vėliau juos pakeitė „BMP-1“.

Per Šešių dienų karą (1967 m.) „BTR-50“ naudojo Egiptas ir Sirija, nemažai jų perėmė Izraelis, kai kurias iš šių karo mašinų vėliau vėl naudojo Izraelio kariuomenė.

2023 m. vasarį buvo pranešta, kad Rusija iškonservavo keletą „BTR-50“ ir panaudojo juos per invaziją į Ukrainą.

Parengta pagal „Defense Express“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.