3 technologijos, kurias išvysime ateities telefonuose

Jeigu jums atrodo, kad pastaraisiais metais išmaniųjų telefonų gamintojai iš esmės nieko naujo nepristatė, tai visai netrukus tai gali pasikeisti. Savaime užsigydantis ekranas, per nuotolį kraunama baterija ar holograminis vaizdas iš telefono jau yra ne fantazijos, o plėtojamos technologijos, kurios artimiausiais metais jau turėtų papildyti fotografuojančius ir filmuojančius įrenginius, kuriuos mes vis dar iš inercijos vadiname telefonais.

 Jeigu jums atrodo, kad pastaraisiais metais išmaniųjų telefonų gamintojai iš esmės nieko naujo nepristatė, tai visai netrukus tai gali pasikeisti. <br> Adobe Stock nuotr.
 Jeigu jums atrodo, kad pastaraisiais metais išmaniųjų telefonų gamintojai iš esmės nieko naujo nepristatė, tai visai netrukus tai gali pasikeisti. <br> Adobe Stock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 1:19 PM

Įbrėžimams atsparūs ekranai

Tyrimų bendrovė „CCS Insights“ prognozuoja, kad išmaniųjų gamintojai jau iki 2028 m. turėtų pristatyti įrenginius su įbrėžimus užgydančiais ekranais. Tokią įžvalgą ji pateikė spalį paskelbtame ateities prognozių sąraše.

Užgydyti ekranus telefonams padėtų nano danga, kuri, atsiradus įbrėžimui, reaguotų su oru ir juos panaikintų.

Išmaniųjų telefonų gamintojai ties tokios ateities technologijos kūrimu dirba jau kuris laikas. Pietų Korėjos išmaniųjų gamintoja LG dar 2018 m. pristatė telefoną „LG G Flex“ su smulkius įbrėžimus užgydančiu galiniu dangteliu. Vis dėlto ekrano įbrėžimų užgydymui nanodanga naudota nebuvo.

„Kelios bendrovės yra pateikusios patentų paraiškas ekrano įbrėžimus užgydančioms technologijoms. Tarp jų – ir „Apple“: įmonė dar prieš penkerius metus pateikė paraišką sulankstomam „iPhone“ su įbrėžimus užgydančia ekrano danga. Tik laiko klausimas, kada įbrėžimus užgydančius ekranus pamatysime rinkoje“, – sako „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Įkrovimas per atstumą

Net ir turintiems naujausius telefonus su talpiausiomis baterijomis reikia susitaikyti su tuo, kad juos reikės įkrauti bent jau kas dvi dienas. Dideli ir raiškūs ekranai bei procesoriai greitai išeikvoja visą įrenginių energiją.

Tačiau naujausios technologijos ateityje leisti pamiršti apie įkovimą ir įkrauti įrenginius per atstumą.

Telefonų gamintojai, tarp jų – „Motorola“, „Xiaomi“ ar „Oppo“ – yra pristatę telefonus per atstumą galinčių įkrauti technologijų prototipus, tačiau galutinės vartotojams skirtos versijos dar neturime.

„Yra keletas esminių problemų, kurias dar reikės išspręsti. Pirma, kol kas įkrovimo per atstumą technologijos dar nėra efektyvios. Jų efektyvumas siekia apie 20–30 proc., o tai reiškia, kad įkraunat telefonus daug energijos išeikvojama, – komentuoja R. Marcišauskienė. – Ne ką mažesni iššūkiai – užtikrinti technologijos saugumą ir sumažinti gamybos sąnaudas.“

Hologramos telefonuose

Pirmoji holograma – trimačio vaizdo projekcija – koncerte panaudota prieš 25 metus, o dabar ji jau gana plačiai naudojama koncertuose ir renginiuose.

R. Marcišauskienė prisimena, kad iki šiol jau būta bandymų hologramas naudoti ir išmaniuosiuose. 2018 m. pristatytas telefonas „Red Hydrogen One“ jo gamintojų buvo įvardinamas pirmuoju, galinčiu rodyti hologramas.

Vis dėlto „Red Hydrogen One“ sulaukė daug kritikos, nes ekrane rodomos hologramos buvo labai neryškios. Per penkerius metus nuo šio telefono pristatymo hologramų technologijų kūrėjai pažengė priekį, tačiau apčiuopiamų rezultatų kol kas nėra.

„Šiuo metu hologramos yra maždaug ten, kur prieš 30 metų buvo liečiami ekranai. Tam tikra technologinė pažanga jau padaryta – galime išbandyti įvairius prototipus, tačiau praktinio pritaikymo grafoje kol kas turime tik labai nišinius scenarijus ir daugybę vizijų“, – sako R. Marcišauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.