Grėsmingiausi savaeigiai ginklai pasaulyje jau Ukrainos mūšio lauke

Praėjus dešimčiai mėnesių po to, kai švedai Ukrainai pažadėjo haubicas „Archer“, internete pasirodė pirmosios šių savaeigių ginklų nuotraukos fronto linijoje, praneša „Forbes“.

Oleksandro Syrskio nuotr.
Oleksandro Syrskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-08 10:29, atnaujinta 2023-11-08 10:30

„Archer“ artilerijos sistema laikoma viena geriausių pasaulyje. Ši švediška 155 mm savaeigė haubica gali šaudyti 30–60 km nuotoliu, o Rusijos artilerija yra ribota ties 30 km. žyme.

„Archer“ yra unikali tarp ratinių haubicų – nors ji šaudo tais pačiais NATO standarto 155 milimetrų sviediniais, kaip ir kiti pabūklai, tačiau šaudo toliau. Tokį nuotolį iš dalies lemia efektyvūs miltelių užtaisai, kuriuos sukūrė Švedijos ginkų gamintoja „Bofors“.

Užtaisant ginklą, kartu su sviediniu taip pat dedami maišeliai su milteliais – daugiau miltelių reiškia didesnį nuotolį, tačiau per didelis jų kiekis gali pramušti vamzdį, sugadinti ginklą ir sukelti pavojų įgulai.

Taip pat „Archer“ gali naudoti sviedinius, įskaitant „Excalibur“, kurie stipriai išplečia jų šaudimo nuotolį.

Iš esmės „Archer“ – tai 155 milimetrų haubica „Bofors FH77“, pritvirtinta prie modifikuoto šarvuoto sunkiasvorio savivarčio „Volvo“, kuriame telpa keturi įgulos nariai. Ji yra stipriai šarvuota ir turi „Barracuda“ kamufliažą, kuris suteikia vizualinę maskuotę ir sumažina tanko infraraudonųjų spindulių pėdsaką.

„Tokia artilerija, kaip „Archer“, kartu su šarvuočiais ir tankais didina Ukrainos gynybinius pajėgumus ir leidžia jiems atkovoti teritoriją“, – teigė Švedijos gynybos ministras Palas Jonsonas.

Pranešama, kad Švedija Ukrainai perdavė 8 artilerijos sistemas „Archer“. Jas mūšio lauke naudoja 45-oji artilerijos brigada.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.