Centrinio banko teigimu, DI Pietų Korėjoje kelia pavojų milijonams darbo vietų

Ketvirtadienį paskelbtoje centrinio banko atlikto tyrimo ataskaitoje teigiama, kad per ateinančius dvidešimt metų dirbtinis intelektas Pietų Korėjoje gali pakeisti keturis milijonus darbuotojų.

Ketvirtadienį paskelbtoje centrinio banko atlikto tyrimo ataskaitoje teigiama, kad per ateinančius dvidešimt metų dirbtinis intelektas Pietų Korėjoje gali pakeisti keturis milijonus darbuotojų.<br>123rf nuotr.
Ketvirtadienį paskelbtoje centrinio banko atlikto tyrimo ataskaitoje teigiama, kad per ateinančius dvidešimt metų dirbtinis intelektas Pietų Korėjoje gali pakeisti keturis milijonus darbuotojų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Nov 16, 2023, 10:46 AM, atnaujinta Nov 16, 2023, 10:47 AM

Dirbtiniam intelektui (DI) sparčiai tobulėjant, visame pasaulyje susirūpinta, kad dėl jo gali būti prarastos darbo vietos, kilti kibernetinių atakų rizika arba žmonės paprasčiausiai gali nesugebėti kontroliuoti savo pačių sukurtų sistemų.

Naujojo Korėjos banko atlikto tyrimo ataskaitoje teigiama, kad, šalyje vis plačiau naudojant DI, pavojuje atsiduria maždaug 3,9 mln. korėjiečių darbo vietų, o didžiausia grėsmė kyla gydytojams, teisininkams, buhalteriams ir chemikams.

„Dideles pajamas gaunantys, aukštąjį išsilavinimą turintys darbuotojai susiduria su didesne rizika, kad juos gali pakeisti DI“, – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Tokie tarnautojai patiria didžiausią grėsmę, nes DI gali nesunkiai atlikti jų analitines ir kognityvines užduotis, nurodoma ataskaitoje.

Žmonės, kurių darbo vietoms tobulėjančios technologijos kelia mažiausią grėsmę, dirba su religija susijusiose srityse, maisto pramonėje ir švietimo srityje, teigiama ataskaitoje.

Korėjos banko ataskaitoje nurodyta, kad nors DI technologija kelia pavojų esamoms darbo vietoms, ji sukuria ir naujų darbo galimybių, ypač DI sistemas kuriantiems ir prižiūrintiems inžinieriams, taip pat su DI susijusiems startuoliams.

Tačiau, kadangi naujosios darbo vietos yra „sutelktos“ viename konkrečiame sektoriuje, „kai kurie darbuotojai gali patirti sunkumų prisitaikant prie naujų, atsiradus DI pakitusių darbo sąlygų“, – teigiama ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.