Branduolinis povandeninis laivas patyrė „nerimą keliantį gedimą“

Karališkojo karinio jūrų laivyno branduolinis povandeninis laivas nardydamas patyrė „nerimą keliantį“ gedimą, pranešė BBC.

 „Vanguard“ klasės povandeninis laivas Faslano bazėje.<br> Wikimedia commons
 „Vanguard“ klasės povandeninis laivas Faslano bazėje.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 1:35 PM, atnaujinta Nov 22, 2023, 1:36 PM

Incidentas neįvardytame „Vanguard“ klasės povandeniniame laive, kuriame dislokuotos Jungtinės Karalystės branduolinės raketos „Trident“, įvyko daugiau nei prieš metus, kai jis ruošėsi patruliuoti.

Gynybos šaltinis teigė, kad „buvo problema, ir ji kėlė susirūpinimą“, tačiau ją užfiksavo „sistema“.

Pasak šaltinio, dėl incidento buvo atliktas Karališkojo karinio jūrų laivyno tyrimas. Tačiau atsisakyta pateikti daugiau informacijos.

Incidento metu nardant sugedo pagrindinis povandeninio laivo gylio matuoklis, patvirtino gynybos šaltinis – tačiau antrinis gylio matuoklis vis dar veikė.

Povandeniniai laivai turi būti pakankamai stiprūs, kad nėrimo atlaikytų didžiulį vandens daromą slėgį. Branduoliniais ginklais ginkluotuose povandeniniuose laivuose yra įdiegtos dubliavimo sistemos.

Apie incidentą pirmą kartą išsamiai pranešė laikraštis „The Sun“, kuris teigė, kad laive esantys inžinieriai įspėjo įgulą apie gedimą. Laikraštis teigė, kad povandeninis laivas vis dar nebuvo peržengęs saugaus veikimo ribų, tačiau prieš įjungiant pavojaus signalą jis buvo paniręs į „gniuždantį gylį“.

Gynybos ministerija paprastai nekomentuoja JK povandeninių laivų operacijų.

Karališkasis karinis jūrų laivynas teigė, kad jo povandeniniai laivai ir toliau vykdo savo įsipareigojimus ir kad nors ministerija nekomentuoja operacijų, personalo saugumas visada yra svarbiausias prioritetas.

Pasak Karališkojo jūrų laivyno, povandeniniai laivai „Vanguard“ bazuojasi Faslane, Škotijoje – ir juose paprastai dirba 132 žmonių įgula.

Šių metų sausį buvo pranešta, kad inspektoriai, atlikdami techninę priežiūrą, rado „defektą“ „HMS Vanguard“ – pagrindiniame keturių „Vanguard“ klasės povandeninių laivų laive. Apie defektą, atsiradusį dėl „anksčiau atliktų darbų“, buvo „nedelsiant pranešta ir jis buvo pašalintas“, tuomet teigė Gynybos ministerija.

Gegužę laivas pagaliau paliko Devonporto laivų statyklą, kurioje septynerius su puse metų buvo atnaujinamas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.