Pasaulyje nebebus didžiausios kompiuterinių žaidimų parodos

Paroda „E3“, kadaise buvusi didžiausiu kompiuterinių žaidimų renginiu, visam laikui atšaukiama.

 2016 m. „E3“ paroda, „Grand Turismo“ žaidimas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2016 m. „E3“ paroda, „Grand Turismo“ žaidimas.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 9:41 AM, atnaujinta Dec 13, 2023, 10:25 AM

„Po daugiau nei dviejų dešimtmečių, kai „E3“ renginiai buvo [vis] didesni už ankstesnius, atėjo laikas atsisveikinti, – pranešime nurodė organizatoriai. – Ačiū už prisiminimus. GGWP“ (GGWP – good game well played, liet. gerai sužaistas geras žaidimas).

2023 m. paroda jau buvo atšaukta – po to, kai analitikai pareiškė, kad jai „sunku išlikti aktualiai“.

Organizacija „Entertainment Software Association“ (ESA), kuri organizavo „E3“, BBC patvirtino, kad renginys ateityje nebevyks.

„E3“, kas reiškia „Electronic Entertainment Expo“ (liet. elektroninių pramogų paroda) paskutinį kartą virtualiai buvo surengta 2021 m. Paskutinis fizinis renginys vyko 2019 m.

Pagrindinė vitrina

Kadaise „E3“ buvo pagrindinė kompiuterinių žaidimų pramonės šakos naujų žaidimų ir technologijų paroda. Ji prasidėjo kaip prekybos paroda Los Andžele 1995 m. – iškart po to, kai buvo išleistas žaidimų kompiuteris „Sony PlayStation“, ir likus metams iki „Nintendo 64“ išleidimo.

2005 m. vykusiame renginyje buvo pristatyti žaidimų kompiuterių „Xbox 360“, „PlayStation 3“ ir „Nintendo Wii“ prototipai. Tais pačiais metais šioje parodoje pirmąkart buvo pristatyta ir lietuviška produkcija: žaidimas „PSI: Sibiro konfliktas“.

Žaidimų interneto svetainės „IGN“ duomenimis, tai buvo geriausiai lankoma paroda, kurioje apsilankė 70 000 lankytojų.

Tačiau didiesiems žaidėjams – tokiems kaip „Nintendo“, „Ubisoft“ ir „Sony“ – pradėjus pristatinėti naujus žaidimus savo pačių renginiuose, „E3“ tapo mažiau aktuali ir sunkiai pritraukdavo išskirtinių pranešimų, kurių anksčiau būdavo daug. Vėliau dėl pandemijos renginys buvo priverstinai pristabdytas.

2023 m. renginys buvo atšauktas dėl nepakankamo pramonės atstovų susidomėjimo.

„Savo klestėjimo laikais „E3“ buvo laikomas nepamirštamu renginiu ir buvo labai svarbus – nes dar prieš išleidimą kėlė šurmulį ir atskleisdavo būsimus žaidimus bei produktus. Nostalgijos požiūriu liūdna, kad jis išnyko“, – BBC sakė „Ampere Analysis“ žaidimų tyrimų direktorius Pierce'as Hardingas-Rollsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.