JK žvalgyba: kibernetinė ataka prieš „Kyivstar“ buvo viena didžiausių tokio tipo atakų nuo karo pradžios

Britų žvalgyba apibūdino pastarąją kibernetinę ataką prieš didžiausią Ukrainos mobiliojo ryšio operatorių „Kyivstar“ kaip vieną iš didžiausio poveikio trikdančių kibernetinių atakų prieš Ukrainos tinklus nuo Rusijos visapusiškos invazijos pradžios.

Pagrindinės su Rusija siejamos programi<br>Asociatyvi iStock iliustr.
Pagrindinės su Rusija siejamos programi<br>Asociatyvi iStock iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-12-16 16:53, atnaujinta 2023-12-16 16:54

Apie tai kalbama naujausioje Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerijos žvalgybos duomenų suvestinėje, kuri buvo paskelbta socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje), praneša naujienų agentūra „Ukrinform“.

2023 m. gruodžio 13 d. „Kyivstar“ patyrė kibernetinę ataką. Padariniai buvo juntami mažiausiai 48 val., atakai paveikus kompanijos mobiliojo ryšio ir duomenų paslaugas. Anot pranešimų, dėl kibernetinės atakos daugiau nei pusė Ukrainos gyventojų liko be mobiliojo ryšio arba negalėjo naudotis internetu. „Kyivstar“ teigė, kad per ataką nebuvo pažeisti jokie asmeniniai duomenys.

Be to, būta pranešimų, kad kibernetinė ataka taip pat sutrikdė perspėjimo sirenų, kai kurių bankų, bankomatų ir prekybos vietose esančių terminalų veiklą. Tuo pat metu Ukrainos bankas „Monobank“ tapo vadinamosios DDoS atakos taikiniu, dėl kurios sutriko prieiga prie banko internetinės svetainės.

„Kadangi buvo paveikti Ukrainos vyriausybės ištekliai ir avarinės tarnybos, šis incidentas greičiausiai yra viena iš didžiausio poveikio trikdančių kibernetinių atakų prieš Ukrainos tinklus nuo Rusijos visapusiškos invazijos pradžios“, – pažymėjo žvalgybos ekspertai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.