Geriausi Rusijos bombonešiai krenta iš dangaus stulbinančiais skaičiais – kas vyksta?

Praėjus dviem dienoms po to, kai penktadienį per raketų ataką į pietus nuo Chersono buvo numušti trys geriausi Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvai-bombonešiai, ukrainiečiai pareiškė, kad numušė ketvirtą naikintuvą-bombonešį – šį kartą virš okupuoto Mariupolio, rašo „Forbes“.

Rusijos bombonešiai „Suchoj Su-34“.<br>Wikimedia commons.
Rusijos bombonešiai „Suchoj Su-34“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 9:38 PM

Iš viso keturi numušti naikintuvai „Suchoj Su-34“ per tris dienas – tai yra vienas didžiausių Rusijos oro pajėgų savaitės nuostolių rodiklis.

Tačiau rusų nuostoliai gali ženkliai padidėti, nes Ukrainos karinės oro pajėgos netrukus gaus reikšmingą papildymą – buvusius olandų naikintuvus „Lockheed Martin F-16“.

Ukrainos oro pajėgos penktadienį apie vidurdienį į pietus nuo Dniepro upės pietinėje Chersono srityje numušė tris „Su-34“. Pranešama, kad „Suchoj“ skrido dideliame aukštyje, ruošdamiesi paleisti valdomas sparnuotąsias bombas į ukrainiečių placdarmą Rusijos kontroliuojamame kairiajame Dniepro krante. Sekmadienį ukrainiečiai pranešė, kad virš okupuoto Mariupolio numušė ketvirtą naikintuvą-bombonešį.

Neaišku, kaip ukrainiečiai numušė šiuos „Suchoj“. Tačiau verta paminėti, kad Vokietija neseniai pristatė oro erdvės gynybos raketų „Patriot“ bateriją – tai jau trečioji tokia Ukrainoje.

Raketos „Patriot PAC-2“ gali pasiekti iki 160 km operacinį nuotolį, todėl tai yra toliausiai skriejančios Ukrainos oro gynybos raketos, kurios galėjo numušti „Su-34“.

Iš viso keturi numušti „Su-34“ padidina rusų virš Ukrainos prarastų naikintuvų-bombonešių „Su-34“ skaičių iki 26 – o visą šių orlaivių parką prieš karą greičiausiai sudarė mažiau nei 150 lėktuvų.

„Su-34“ yra geriausias Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvas-bombonešis ir vienintelis Rusijos ginkluotės tipas, turintis jutiklių, avionikos ir išmaniosios ginkluotės derinį, leidžiantį greitai aptikti ir atakuoti taikinius.

Rusijos karinės oro pajėgos „beveik neabejotinai siekia sumažinti tolesnius šių brangių ir sudėtingų orlaivių nuostolius“, – 2022 m. lapkritį pažymėjo Britų Karališkasis jungtinių paslaugų institutas (RUSI).

Tuo metu, kai RUSI paskelbė tyrimą, rusai buvo praradę tik 17 „Su-34“. Dabar, kai jie iš viso neteko net 26 reaktyvinių lėktuvų, kainuojančių po 50 mln. dolerių, rusų nerimas neabejotinai yra daug didesnis.

Ne veltui pranešama, kad penktadienį ukrainiečiams numušus tris „Suchoj“, Rusijos karinės oro pajėgos bent laikinai sustabdė Ukrainos Dniepro prieplaukos bombardavimo reidus.

Novosibirske įsikūrusi aviacijos gamykla kasmet pagamina vos kelis naujus „Su-34“. Maskva negali kompensuoti dabartinių nuostolių, o jų tikėtina tik daugės, nes artimiausiomis savaitėmis į kovą įsitrauks nauji Ukrainos „F-16“, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.