2023 m. Lietuvoje gauta 65 proc. daugiau pranešimų dėl nepilnamečiams prieinamo žalingo turinio internete

Per 2023 metus Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „švarusinternetas.lt“ gavo 2516 pranešimų apie draudžiamą skleisti ar neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete. Palyginti su 2022 metais, pranešimų skaičius padidėjo 65 proc.

Per 2023 metus Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „švarusinternetas.lt“ gavo 2516 pranešimų apie draudžiamą skleisti ar neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete. <br>123rf nuotr.
Per 2023 metus Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „švarusinternetas.lt“ gavo 2516 pranešimų apie draudžiamą skleisti ar neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį internete. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2024, 1:22 PM, atnaujinta Jan 4, 2024, 1:24 PM

„Ištyrę kiekvieną mūsų karštąja interneto linija gautą pranešimą, tolesnių veiksmų ėmėmės dėl 1475 atvejų. Didžiąją dalį pranešimų – 669 atvejai – sudarė informacija dėl vaikų seksualinio išnaudojimo. 2022 metais tokių atvejų buvo 272“, – dėsto RRT Skaitmeninių paslaugų reguliavimo grupės vadovė Irma Kazlienė.

Iš pasitvirtinusių pranešimų 643 apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųsti kitų šalių interneto karštosioms linijoms, tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms. Dar 184 pranešimai persiųsti įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD (angl. Notice and Take Down) žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį draudžiamą skleisti interneto turinį, nurodant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas.

„Įtarus draudžiamą skleisti turinį Lietuvos tarnybinėse stotyse, 34 pranešimai persiųsti tolesniam tyrimui Policijos departamentui, o 32 pranešimai, įtarus neigiamą poveikį nepilnamečiams, persiųsti tolesniam tyrimui Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai“, – vardija I. Kazlienė.

Pasak I. Kazlienės, pernai, ypač antroje metų pusėje, siautėjo socialinių paskyrų grobikai. 2023 metais RRT suteikė ir 17 proc. daugiau konsultacijų socialinių tinklų naudotojams.

„Interneto naudotojai dažniausiai susidūrė su socialinių tinklų paskyrų užgrobimu ar paskyrų užblokavimu. „Facebook“ socialiniame tinkle aktyviai plito virusas, dėl kurio daug naudotojų, paspaudę jiems atsiųstas nuorodas, neteko savo paskyrų“, – aiškina I. Kazlienė ir pabrėžia, kad socialiniuose tinkluose reikia labai atsargiai vertinti net iš draugų gautas nuorodas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.