Atskleidė, koks ginklas galėjo numušti lėktuvą „A-50“ – jis turėjo būti pavojingai arti Lėktuvo sunaikinimas tapo precedento neturinčiu atveju

Nors oficialiai nepatvirtinta, koks ginklas numušė Rusijos „A-50“ lėktuvą ir pataikė į „Il-22M“, realiausias variantas išlieka žemė-oras raketų (SAM) sistema „Patriot“.

Wikimedia commons, „Missile Threat“ nuotr., lrytas.lt mont.
Wikimedia commons, „Missile Threat“ nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 7:43 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 10:32 AM

Šiuo metu neskelbiama, kokio tiksliai tipo ginklas numušė rusų orlaivį „A-50“, tačiau iš tikrųjų tai ne pirmas toks sėkmingas numušimas. Kaip netiesiogiai atskleidė Ukrainos karinės oro pajėgos, rusų atakos lėktuvų sunaikinimų serija, vadinama „Briansko skerdynėmis“, buvo įvykdyta priešlėktuvine raketine sistema „Patriot“.

Taip pat manoma (nors ir nepatvirtinta), kad „Patriot“ gruodžio pabaigoje iš eilės numušė vieną „Su-30“ ir keturis „Su-34“ naikintuvus. Visi šie atvejai reiškia, kad vertinga Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema turėjo būti dislokuota pavojingai arti rusų pozicijų.

Atrodo, kad Ukraina vieną iš savo „Patriot“ nuolat perkėlinėja, dislokuodama sistemą nenuspėjamoje vietoje, kai reikia įvykdyti konkrečią užduotį.

Didelės rizikos ir didelio atlygio taktika reikalauja, kad sistema būtų arti fronto linijos, tačiau „A-50“ ir „Il-22M“ atakų atveju ji turėjo būtų ne tik arti, bet praktiškai prie pat fronto linijos – nes „Patriot“ sistemoje naudojamos raketos „PAC-2 GEM-T“ veikimo nuotolis yra 160 km.

Teoriškai, kad būtų galima sėkmingai atlikti ataką, „Patriot“ turėjo būti dislokuota už 15 km nuo fronto linijos. Tai pakankamai arti, kad dauguma rusų artilerijos ir raketinės artilerijos sistemų pasiektų ją iš kitos fronto linijos pusės.

Galbūt todėl Ukrainos įvykdytas radiolokacinio išankstinio perspėjimo lėktuvo „A-50“ sunaikinimas tapo precedento neturinčiu atveju pasaulio karinėje istorijoje – nes jis buvo toks rizikingas ir pareikalavo išskirtinio lygio slaptumo, maskuotės ir tikslumo kiekviename operacijos žingsnyje, rašo „Defense Express“.

„Patriot“

„Patriot“ – tai amerikiečių kompanijos „Raytheon Technologies Corp“ sukurta oro gynybos sistema, kurios pilnas pavadinimas iš tiesų yra „Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target“ (liet. fazinės matricos sekimo radaras, skirtas taikiniui perimti) – ir ši sistema yra laikoma viena pažangiausių JAV oro gynybos sistemų.

Tai mobili sistema, kurią paprastai sudaro galingas radaras, valdymo stotis, elektros generatorius, paleidimo stotys ir kitos pagalbinės transporto priemonės. Sistema gali pasižymėti skirtingomis galimybėmis, priklausomai nuo naudojamo raketos-perėmėjos tipo.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.