Ukrainietis artileristas: man sakė, kad tai – geriausia visų laikų artilerija. Dabar suprantu, kad tai – tiesa

Artileristas Jurijus „United24“ vaizdo įraše su korespondentu Mykyta Ilčenko pasidalijo įžvalgomis apie kovines operacijas, kuriose dalyvavo viena iš aštuonių sistemų „Archer“, kurias neseniai Ukrainai pristatė Švedija. Šiuo metu atliekami pirmieji šių sistemų koviniai bandymai.

 Artileristas Jurijus „United24“ vaizdo įraše su korespondentu Mykyta Ilčenko pasidalijo įžvalgomis apie kovines operacijas, kuriose dalyvavo viena iš aštuonių sistemų „Archer“, kurias neseniai Ukrainai pristatė Švedija.<br> Stopkadrai, lrytas.lt mont.
 Artileristas Jurijus „United24“ vaizdo įraše su korespondentu Mykyta Ilčenko pasidalijo įžvalgomis apie kovines operacijas, kuriose dalyvavo viena iš aštuonių sistemų „Archer“, kurias neseniai Ukrainai pristatė Švedija.<br> Stopkadrai, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 7:56 AM

Jurijus tarnauja artileristu nuo pat plataus masto karo pradžios, taigi turi dvejų metų aktyvią kovinę patirtį. Didžiąją šio laiko dalį Jurijus praleido kovodamas kaip „D20“ – sovietinės velkamosios haubicos, gaminamos nuo šeštojo dešimtmečio – artileristas.

„D20“ pasižymi nuline automatizacija – ir šia prasme savaeigių haubicų sistema „Archer“ yra visiška priešingybė. Ji yra labai manevringa, jos parengimo šaudymui laikas – 30 sekundžių. Tai geriausias rodiklis tarp savaeigių artilerijos sistemų.

Šiai įgulai persėdimas į „Archer“ buvo tarsi naujos kalbos mokymasis. Vienas iš reikalavimų darbui su šiuo ginklu yra „vidutinio sudėtingumo darbo kompiuteriu įgūdžiai“. Tačiau ne tik įgulai teko pereiti dviejų mėnesių pagreitintus kursus. Iš maždaug 100 karių 70 buvo inžinieriai, kurie turėjo būti pasirengę prižiūrėti šias sudėtingas sistemas.

Mėgstamiausia Jurijaus funkcija – automatizavimas. Vykdant misiją, įgulai net nereikia palikti šarvuotos kabinos. Teoriškai haubicą galėtų valdyti tik vienas žmogus. Dėl to – o taip pat dėl 30 km šūvio nuotolio su standartiniu sviediniu – tai yra moderniausia artilerinė sistema.

Jurijus: – Prieš išvykstant į mokymus mano draugas man pasakė, kad tai geriausias kada nors išrastas artilerijos dalykas. Dabar suprantu, kad jis buvo teisus. Tai labai technologiškai pažangi mašina. Labai gali būti, kad ji pralenkė savo laiką. Manau, kad „Archer“ yra snaiperinė haubica. Ji pataiko tiesiai į taikinį – taikosi ne į kvadratus, o tiesiai į jį. Tiesiogine prasme, vienu dviem šūviais.

– Tiesiog beprotiška matyti šį modernų dizainą Donecko srities keliuose. Kaip „Archer“ pasirodė per tuos kelis mėnesius fronte?

Jurijus: – Jei mums pasiseka, pataikę į taikinį gauname vaizdo patvirtinimą.

– Kiek vaizdo įrašų jau surinkote?

– Kaupiu savo kolekciją. Kol kas turiu priešo amunicijos sandėlius, priešo grupuotes ir šarvuotą techniką.

– Taigi, kai į mūšio lauką atvyksta toks žvėris, kaip priešas su tuo susidoroja?

– Negirdėjau jokių rusų radijo pokalbių ar ko nors panašaus. Bet „Archer“ galia jiems neabejotinai yra išbandymas.

– Ar jiems tai nepatinka?

– Manau, kad jiems tai ne itin patinka.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.