Įvertino, kiek tankų Rusija praranda ir kiek parengia kovai – deja, situacija neatrodo gerai

Pasak JK žvalgybos, Rusija gali pagaminti 100 tankų per mėnesį – todėl nepaisant didelių nuostolių, ji gali išlaikyti tą patį puolimo lygį, rašo „Business Insider“.

 2022 spalį sunaikintas rusų tankas prie Charkivo.<br> AP / Scanpix nuotr.
 2022 spalį sunaikintas rusų tankas prie Charkivo.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 8:10 PM

Pirmadienį atnaujintoje žvalgybos informacijoje JK gynybos ministerija nurodė, kad nuo spalio pradžios Rusijos sausumos pajėgos neteko iki 365 pagrindinių kovos tankų, t. y. per mėnesį dabar praranda kiek daugiau nei 100 tankų. Tačiau ji gali juos pakeisti panašiu tempu, pridūrė ji.

„Rusija tikriausiai gali paruošti bent 100 pagrindinių kovos tankų per mėnesį, todėl ji išlaiko pajėgumus pakeisti mūšio lauke patirtus nuostolius ir artimiausioje ateityje tęsti tokio lygio puolamąją veiklą“, – teigė ministerija.

Nuo spalio Rusija neteko ne tik tankų, bet ir iki 700 šarvuočių. Per tą laiką ji „pasiekė tik nedidelių teritorinių laimėjimų“, nurodo britų žvalgybininkai.

Nuo 2022 m. vasario, kai pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Rusija neteko apie 2600 pagrindinių kovos tankų ir 4900 kitų šarvuotų mašinų, nurodė ministerija.

Rusijos gebėjimas tęsti tokio pat lygio puolimą atsiranda tuo metu, kai kyla abejonių dėl paramos, kurią Ukraina gauna iš Vakarų, iš kurių ji gauna modernesnius tankų modelius ir didžiąją dalį savo ginkluotės.

Ginkluotės sekėjų ir ekspertų teigimu, Ukraina konflikto metu prarado kur kas mažiau tankų ir transporto priemonių nei Rusija. Tačiau silpnėjanti Vakarų parama reiškia, kad Rusija įgauna pranašumą. Ukrainai reikia pagalbos, kad jos ginkluotė ir tankų parkas veiktų efektyviai.

JAV respublikonai blokuoja naują paramą Ukrainai. Pentagonas pareiškė, kad tai reiškia, jog nėra lėšų net jau išsiųstiems į Ukrainą ginklams remontuoti. Tuo tarpu Vokietijos įstatymų leidėjai nurodė, kad Ukraina naudoja tik „labai nedidelį skaičių“ pažangių tankų „Leopard“, kuriuos jai suteikė Vokietija – nes trūksta atsarginių dalių ir remontas vyksta lėtai.

Daugelis Europos šalių vis dar teikia paramą Ukrainai, tačiau Vengrija užblokavo didelį 52 mlrd. dolerių paramos paketą.

Ekspertai taip pat teigia, kad Rusija turi materialinį, pramoninį ir darbo jėgos pranašumą prieš Ukrainą. Atrodo, kad Rusija, padidinusi savo gamybos pajėgumus, sugebėjo pasigaminti pakankamai raketų, kad papildytų savo išeikvotas atsargas, rašo „Business Insider“.

Birželį prasidėjus kontrpuolimui Ukraina taip pat patyrė didelių tankų nuostolių, tačiau panašu, kad nuo to laiko nuostoliai sumažėjo. Vienas ekspertas nurodė, kad Ukraina greitai suprato savo taktinę klaidą ir pasitaisė, o Rusija ir toliau daro tas pačias klaidas, dėl kurių nuolat patiria tankų nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.