Ukraina gaus sraigtasparnių iš Ekvadoro – tačiau yra vienas nemalonus niuansas

Ekvadoras iš JAV gaus sraigtasparnius „UH-60A/L Black Hawk“ ir mainais turės Ukrainai perduoti sovietinius „Mi-17“.

Sovietinis sraigtaspasrnis „Mi-17“.<br>Wikimedia commons.
Sovietinis sraigtaspasrnis „Mi-17“.<br>Wikimedia commons.
Sraigtasparnis „UH-60 Black Hawk“.<br>Wikimedia commons.
Sraigtasparnis „UH-60 Black Hawk“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 11:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2024, 11:02 AM

Ukrainai labai reikia sraigtasparnių ir jie naudojami labai aktyviai. Tačiau ekspertai pastebi, kad ne viskas su Ekvadoro atiduodamais sraigtasparniais yra gerai. „Tik vienas iš Ekvadoro atiduodamų „Mi-17“ iš tikrųjų veikia, kitus galima tik išardyti atsarginėms dalims. Bet tai yra mūsų kariams pažįstama technika, kuriai nereikia atskiros infrastruktūros“, – rašo „Defense Express“.

Ekvadoras neslepia, kad bent dalis „Mi-17“ galės būti tik „donorais“ atsarginėms dalims. Ukrainos ekspertai baiminasi, kad šie perduoti sraigtasparniai nevirstų tik metalo laužu.

Ekvadoras sutarė su Jungtinėmis Valstijomis, kad Ukrainai perduos daug įvairių sovietinių ginklų, o mainais gaus „Black Hawk“ sraigtasparnių, kurie šaliai reikalingi kovai su narkotikų karteliais. Šio sandorio dėka Ukrainą pasieks raketų sistemos „Grad“, oro gynybos sistemos „Osa“ ir sraigtasparniai „Mi-17“. Bet žinoma, kad dalis tos technikos yra netinkama naudojimui.

Kodėl JAV tiesiog Ukrainai neperduoda sraigtasparnių „Black Hawk“? Atsakymas yra greitis. Ukraina turi ir pilotų, ir techninio personalo sovietinėms sistemoms aptarnauti. Nors „Black Hawk“ pilotų Ukraina gali rasti, techninė infrastruktūra šiems sraigtasparniams ten gali būti neparuošta. „Mi-17“ galima perduoti greičiau, net jei jie bus tinkami tik jau turimų sraigtasparnių remontui – nes tiesiog nereikia apmokymų.

„Mūsų šaliai būtų geriau gauti vakarietišką techniką. Be to, jau turime patirties valdant tuos pačius „Black Hawk“, – rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.