Moterys ir IT: keisti karjerą niekada ne vėlu

Jei dar visai neseniai klausimas „kuo nori būti“ dažniausiai reiškė „ką nori dirbti iki pensijos“, tai šiandien retas kuris renkasi tą vienintelę profesiją visam gyvenimui.

Neseniai atliktas „Unicorns Lithuania“ tyrimas atskleidė, kad iki 2025 metų Lietuvos IRT sektoriuje trūks 7600 specialistų, todėl karjeros technologijose siekti pasirenka vis daugiau žmonių.<br>lrytas.lt koliažas.
Neseniai atliktas „Unicorns Lithuania“ tyrimas atskleidė, kad iki 2025 metų Lietuvos IRT sektoriuje trūks 7600 specialistų, todėl karjeros technologijose siekti pasirenka vis daugiau žmonių.<br>lrytas.lt koliažas.
Viktorija Jakobaitė.
Viktorija Jakobaitė.
Vaida Garbauskė.
Vaida Garbauskė.
Ilona Smilgiūtė.
Ilona Smilgiūtė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2024, 11:15 AM

Karjeros keitimas bet kuriame gyvenimo etape tapo ne tik būdu prisitaikyti prie nuolatinių darbo rinkos pokyčių ir iššūkių, bet ir galimybe atrasti savo pašaukimą.

Neseniai atliktas „Unicorns Lithuania“ tyrimas atskleidė, kad iki 2025 metų Lietuvos IRT sektoriuje trūks 7600 specialistų, todėl karjeros technologijose siekti pasirenka vis daugiau žmonių.

Tarp jų ir Viktorija Jakobaitė, Vaida Garbauskė ir Ilona Smilgiūtė, palikusios joms nebetikusius darbus ir nusprendusios nerti į naujus vandenis.

Iš rinkodaros į programavimą

Viktorija Jakobaitė šiuo metu dirba išorine programuotoja (angl. front-end developer) įmonėje „Orbio World“. Šią karjerą moteris pradėjo išbandžiusi ne vieną profesiją, įskaitant ir rinkodarą.

„Po mokyklos pradėjau dirbti jau pirmąją vasarą. Po kelerių metų įvairiose srityse vis dar nežinojau, kokios karjeros noriu ar kur jausčiausi laiminga ir motyvuota. Taigi, po kelių mėnesių pertraukos nusprendžiau išbandyti save programavimo kursuose. Nors nėra lengva pradėti nuo nulio, man ši sritis labai patiko“, – pasakoja Viktorija.

Tęsdama mokslus moteris suprato, kad labiausiai ją traukia išorinis programavimas, naudojamas kuriant internetinio puslapio struktūrą, dinamiką ir išvaizdą. „Mane patraukė tai, kad matau, ką kuriu, prisidedu prie dizaino“, – sako ji.

Iššūkiai – nuo pirmos dienos

Paklausta, kas buvo sunkiausia keičiant karjerą, Viktorija teigia, kad daug kas: „IT pasaulis yra didžiulis, tad pirmas iššūkis buvo suvokti, ko noriu mokytis. Nelengva buvo ir gauti patirties bei rasti pirmąjį darbą“.

Vis dėlto, prie sėkmingo moters karjeros augimo prisidėjo jos žingeidumas ir dalyvavimas Women Go Tech mentorystės programoje „Acceleration“, kuri, anot jos, sudarė saugią aplinką klausti ir gauti pagalbą.

Kitoms moterims ji sako, kad nors lengva nebus, svarbu būti drąsioms ir pasitikėti savimi. „Be to, beveik visi IT sektoriuje norės padėti“ – ramina ji.

Nuo žmogiškųjų iššūkių iki IT projektų

Vaida Garbauskė, Scrum specialistė „Swedbank“ banke, į šią karjerą persikvalifikavo iš žmogiškųjų išteklių srities.

Vaida pasakoja, kad senajame darbe nesijautė laiminga: „Man reikėjo tikslo, tačiau darbe motyvacijos nejaučiau.“

Palikusi darbą moteris pradėjo ieškoti specialybės, kuri atitiktų tiek jos įgūdžius, tiek pomėgius.

Prieš pasirinkdama IT projektų valdymą ji ilgai galvojo, įvertino savo asmeninius ir profesinius įgūdžius. Scrum specialistas yra atsakingas už įvairių procesų įmonėje valdymą, užtikrina, kad visi projekto veiksmai vyksta sklandžiai, padeda kolektyvo ir komandos nariams pasiekti tikslų. Tai Vaidai puikiai tiko.

Svarbiausia – smalsumas

Ieškodama paramos ir bendraminčių Vaida prisijungė prie Women Go Tech ir išsikėlė sau tikslą – pasibaigus programai surasti darbą naujoje srityje. Ją patraukė ir galimybė susipažinti su įvairių sričių specialistais bei plėsti profesinių pažinčių tinklą.

Norinčias persikvalifikuoti, bet dvejojančias moteris Vaida kviečia nesijaudinti dėl trūkstamos patirties, sekti savo širdies balsą ir nebijoti klausti.

„Jei esate smalsios, patirtis technologijų srityje, nors ir pliusas, bet nėra būtina“, – tikina moteris.

Iš fizikos energetikos į produkto vadybą

Ilona Smilgiūtė šiandien dirba SAP diegimo projekte „Girteka Group“, tačiau profesinį kelią pradėjo nuo energetikos fizikos Vilniaus universitete.

Visgi pasirinkta profesija moteriai neprilipo. „Supratau, kad mane ne itin žavi karjera mokslo srityje, todėl po studijų dirbau „Danske Bank“ pinigų plovimo prevencijos skyriuje, kol sukaupsiu gilesnį IT žinių bagažą. Įgavus parties darbo rinkoje ir baigus papildomus kursus, pavyko pereiti į Master Data specialisto pareigas banko viduje“, – apie karjeros IT pradžią pasakoja Ilona.

Tačiau moteris jautė, kad vis dar trūksta techninių ir teorinių įgūdžių, kurie technologijų pasaulyje padėtų naviguoti laisviau ir drąsiau, todėl nusprendė sudalyvauti Women Go Tech mentorystės programoje.

Niekada ne vėlu pradėti iš naujo

„Kadangi pati tuo metu dirbau IT projekte, pagalvojau, kad šios srities tobulinimas man itin pagelbės tiek dabartinėje pozicijoje, tiek ateityje. Šiuo metu projektų valdymas yra viena iš perspektyvių sričių darbo rinkoje“, – pasakoja Ilona.

Diskusijos su mentoriumi, jo įžvalgos ir nuolatinis iššūkių kėlimas, padėjo jaunai moteriai susidėlioti tiek savo mintis, tiek profesinio gyvenimo tikslus.

„Po mentorystės turiu kitokį požiūrį į gyvenimą, ką labai dažnai pastebi tiek draugai. tiek kolegos. Anksčiau aš vis pabijodavau naujų veiklų, bet dabar vadovaujuosi požiūriu: „O kodėl gi bent kartą nepabandžius?“, – kalba Ilona. Šiandien ji – ne tik duomenų migracijos koordinatorė, bet ir produkto vadovė.

Žinoma, kelias į karjeros viršūnes ne visada rožėmis klotas. Anot pašnekovės, labai svarbu suprasti, kad vien tik baigus kursus ar kokią programą magiškai nepasidarysi patrauklesnis darbo rinkoje, tad svarbu suvaldyti nerealius lūkesčius.

Vis dėlto moterims Ilona pataria nebijoti bandyti, nes niekada nevėlu pradėti iš naujo. „Kelias nėra tiesus, jis labai vingiuotas ir dar su kalneliais, bet tam ir yra tokios programos, kaip Women Go Tech“, – drąsina ji.

Šiuo metu Women Go Tech vykdo atrankas į mentorystės programą „Acceleration“. Daugiau informacijos rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.