Kas yra vertikaliosios inovacijos? Gali padėti ir labiau mėgautis sportu, ir apsaugoti savo turtą

Bepiločiai orlaiviai, gamyklose dirbantys robotai, elektromobiliai – tai tik kelios technologijos, kurias galima priskirti vertikaliosioms inovacijoms. Apie šias ir kitas mokslo naujoves netrukus diskutuos didžiausios pasaulyje telekomunikacijų technologijų parodos „Mobile World Congress“ („MWC“) dalyviai. Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, būtent ryšio technologijos dabar tampa daugybės naujų išradimų pagrindu.

A.Lukošius.
A.Lukošius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 3:00 PM

Inovacijų pagrindas – mobilusis ryšys

„Vertikalioji inovacija – tai naujovių diegimas arba planavimas remiantis jau esama sėkminga idėja ar technologija. Daugybė dabar kuriamų inovacijų remiasi ryšio technologijomis – nuo palydovų žemės išteklių stebėsenai, iki buityje naudojamų daiktų interneto įrenginių. Skaitmeninėms technologijoms įsigalėjus visose gyvenimo srityse, telekomunikacijų bendrovės bendradarbiauja su visais kitais pramonės sektoriais“, – sako A.Lukošius.

Anot jo, vertikaliąsias inovacijas puikiai iliustruoja keli pavyzdžiai. Tai ir kasmet išleidžiamos naujų išmaniųjų telefonų serijos, ir palaipsniui socialiniame tinkle „Facebook“ atsiradę „patinka“ mygtuko papildiniai, ir patobulinta kompiuterinio žaidimo grafika – bet kas, kas papildo ankstesnę technologiją.

„Naujoms inovacijoms ypač palanki 5G ryšio technologija. Vien prie greitojo 5G ryšio prijungtų išmaniųjų telefonų duomenų atsisiuntimo greitis bus apie 20 kartų didesnis nei 4G. Jau dabar naujosios kartos ryšys pasitelkiamas tokiose srityse, kaip geležinkeliai, daiktų internetas, išmanūs miestai ar aplinkosauga“, – pastebi A.Lukošius.

Vasario 26–29 dienomis Barselonoje susirinks tūkstančiai mokslo bei technologijų ekspertų bei entuziastų. Čia vyksiančioje kasmetinėje „MWC“ parodoje dalyvaus ne tik telekomunikacijų, bet ir kitų industrijų atstovai – finansų, kosmoso, gamybos, sveikatos, sporto, pramogų ir kitų. Čia jie pristatys ir naujas pažangias technologijas, paremtas mobiliuoju ryšiu.

Pristatys pažangias technologijas

„MWC“ parodoje veiks kelios erdvės, kuriose bus galima susipažinti su skirtingų sektorių įmonių ir organizacijų sukurtomis mokslo inovacijomis. Dalyviai galės aplankyti „Connected Industries“ erdvę, kurioje – sveikatos priežiūros ir svetingumo, kalnakasybos, jūrininkystės, aviacijos, žemės ūkio atstovai dalinsis įžvalgomis apie ryšio technologijų pritaikymą savo veikloje.

„MWC“ konferencijoje dalyvaus didžiausias pasaulio technologijų ir telekomunikacijų sektoriaus įmones atstovaujantys pranešėjai. Programoje numatomi „Google“, „Microsoft“, „Accenture“, „Dell Technologies“, „Huawei“, „PwC“ ir kitų bendrovių vadovų pranešimai. Renginyje dalyvaus ir Europos kosmoso agentūros (EKA) atstovai, kurie su dalyviais aptars naujausias EKA palydovinių telekomunikacijų iniciatyvas.

Dalyviai galės išvysti ir kai kurių išradimų demonstracijas. Bendrovė „Unmanned Life“ pademonstruos autonominius vidaus dronus, naudojamus uostuose, statybvietėse ir kituose svarbiuose infrastruktūros objektuose. Dronai turi dirbtinio intelekto kompiuterinę regą, kuri leidžia realiuoju laiku aptikti asmenis ir taip užtikrinti didesnį svarbių objektų saugumą.

Be to, bus aptariamos ir tokios sritys, kaip sporto technologijos. „Mobiliosios technologijos nuo šiol gali suteikti įsimintinesnę patirtį sportininkams ir sirgaliams. Tai daugiausiai susiję su rinkodaros personalizacija – galimybę matyti sau aktualiausią turinį ir paslaugas tinkamu metu“, – sako A.Lukošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.