Ukrainiečiai sunaikino itin grėsmingą rusų ginklą

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Oleksandras Pavliukas savo „Telegram“ kanale paskelbė vaizdo įrašą, kuriame Ukrainos kariai naikina okupantų įrangą.

 „Buvo sunaikinti priešo pėstininkai, „TOS-1A Soncepiok“, tankas, pėstininkų kovos mašina su kariais“, – nurodė generolas leitenantas.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 „Buvo sunaikinti priešo pėstininkai, „TOS-1A Soncepiok“, tankas, pėstininkų kovos mašina su kariais“, – nurodė generolas leitenantas.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 „TOS-1A Soncepiok“ vykdo apšaudymą.<br> Wikimedia commons.
 „TOS-1A Soncepiok“ vykdo apšaudymą.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 8:38 PM

Pasak O. Pavliuko, Sausumos pajėgų daliniai smogė priešui naudodami čekišką 152 mm savaeigę haubicą „Dana“, FPV dronus, taip pat bepiločiais orlaivių numesdami amuniciją, rašo „Defense Express“.

„Buvo sunaikinti priešo pėstininkai, „TOS-1A Soncepiok“, tankas, pėstininkų kovos mašina su kariais“, – pridūrė generolas leitenantas.

2003 m. pradėta naudoti patobulinta sistema TOS-1A „Soncepiok“ yra patobulinta sunkioji liepsnosvaidinė sistema, termobarinis ginklas, kurio veikimo nuotolis padidintas iki 6 kilometrų. Kovinė sistema turi ir naujesnį balistinį kompiuterį.

2020 m. kovą Rusija „TOS-1A“ sistemai pristatė naują raketą, kurios veikimo nuotolis siekia 10 kilometrų – tai iš dalies pasiekta sumažinus kovinės galvutės svorį ir dydį, naudojant naują kuro oro sprogstamąjį mišinį, taip pat padidinus jos galią.

Minimalus veikimo nuotolis padidintas nuo 400 iki 1600 metrų, todėl artimoje kovinėje aplinkoje palikta trumpesnio veikimo nuotolio raketa M0.1.01.04M.

2018 m. Rusijos Radiologinės, cheminės ir biologinės gynybos daliniai gavo 30 „TOS-1A Soncepiok“ 220 mm daugkartinių raketų paleidimo įrenginių.

Termobarinį užtaisą sudaro degalų talpykla su dviem atskirais sprogstamaisiais užtaisais. Jį galima paleisti kaip raketą arba numesti kaip bombą iš orlaivio. Kai pataiko į taikinį, pirmasis sprogstamasis užtaisas atveria talpyklą ir plačiai paskleidžia degalų mišinį, kaip debesį. Šis debesis gali prasiskverbti pro bet kokias pastato angas ar nevisiškai sandarias gynybines konstrukcijas.

Antrasis užtaisas detonuoja debesį ir sukelia didžiulį ugnies kamuolį, galingą sprogimo bangą ir vakuumą, kuris išsiurbia visą aplinkui esantį orą. Ginklas gali sunaikinti sutvirtintus pastatus ir įrangą, nužudyti arba sužeisti žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.