Istorinis smūgis: ukrainiečiai pataikė į 111 metų senumo karinį rusų laivą Paaiškino, kodėl tai ne tik simbolinis, bet ir rimtas nuostolis okupantams

Rusijos karinio jūrų laivyno gelbėjimo laivas „Kommuna“, nuleistas į vandenį 1913 m, tarnavo Rusijos imperatoriškajame laivyne, Sovietų Sąjungos kariniame laivyne ir galiausiai Rusijos kariniame jūrų laivyne – ir išgyveno du pasaulinius karus. Tai ilgiausiai pasaulyje veikęs karo laivas, tarnavęs fronto linijose.

 111 metų senumo laivą pavadinti sėkmingu būtų labai menkas įvertinimas, rašo „Forbes“. Tačiau ši sėkmė galiausiai turi ir pabaigą.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 111 metų senumo laivą pavadinti sėkmingu būtų labai menkas įvertinimas, rašo „Forbes“. Tačiau ši sėkmė galiausiai turi ir pabaigą.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 „Kommunos“ nuleidimas į vandenį Sankt Peterburge, 1913 lapričio 17 d.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
 „Kommunos“ nuleidimas į vandenį Sankt Peterburge, 1913 lapričio 17 d.<br> Wikimedia commons, lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 2:30 PM

Ir 111 metų senumo laivą pavadinti sėkmingu būtų labai menkas įvertinimas, rašo „Forbes“. Tačiau ši sėkmė galiausiai turi ir pabaigą. Sekmadienį Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad jos pajėgos pataikė į 96 m. ilgio „Kommuną“ Ukrainoje pagaminta sparnuotąja raketa „Neptūnas“, kai laivas buvo prišvartuotas Sevastopolyje, Rusijos okupuotame Kryme.

Neaišku, kokia žala padaryta, tačiau net ir vidutinė žala gali išvesti seną laivą iš rikiuotės mėnesiams ar metams. „Dar viena bloga diena Rusijos Juodosios jūros laivynui“, – šmaikštauja ukrainiečiai.

Ir tai yra ypač bloga diena Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų flotilei, kuriai „Kommuna“ teikia gyvybiškai svarbią paramą.

Juodosios jūros laivynas 2022 m. vasarį prisijungė prie plataus masto Rusijos karo prieš Ukrainą su maždaug trimis dešimtimis didelių karo laivų, įskaitant „Kommuną“. Per 26 mėnesius įtemptų kovų Rusijos laivynas dėl Ukrainos raketų, sparnuotųjų raketų, bepiločių laivų ir sabotažo prarado beveik trečdalį prieš karą turėtų laivų.

Tarp nuostolių – kreiseris, povandeninis laivas, aprūpinimo laivas, keli patruliniai kateriai, dvi raketinės korvetės ir mažiausiai šeši desantiniai laivai – jau nekalbant apie vieną iš retų laivyno katerių „Berijev Be-200“. Tačiau didžiausia žala gali būti padaryta laivui „Kommuna“.

Kremlius negali iš karto pakeisti nė vieno iš didžiųjų laivų, kurių Juodosios jūros laivynas neteko dėl Ukrainos veiksmų – nes laivams, kurie negali plaukti sekliomis Volgos ir Dono upėmis į Azovo jūrą ir gretimą Juodąją jūrą, yra tik vienas kelias į Juodąją jūrą: Bosforo sąsiauris, jungiantis Juodąją jūrą su Viduržemio jūra. Tačiau Turkija kontroliuoja Bosforo sąsiaurį ir karo metu neleidžia pro jį plaukti jokiems užsienio karo laivams.

„Kommuna“ yra nepakeičiama kita prasme, teigia „Forbes“. Ji – tai gyva karinio laivyno kelionė laiku. Muziejaus eksponatas, kuris, neįtikėtina, vis dar naudojamas, kai kiti jos amžiaus laivai jau yra virtę rūdimis.

Praradęs „Kommuną“ – laikinai ar visam laikui – Juodosios jūros laivynas taip pat netenka itin svarbaus pajėgumo. „Kommuna“ yra dviejų korpusų katamaranas: iš esmės tai laivas su didele atvira erdve viduryje, per kurią įgula gali nuleisti ir iškelti miniatiūrinius gelbėjimo povandeninius laivus arba pakelti nuo jūros dugno tokius objektus, kaip nuskendusių laivų dalys.

Kai 2022 m. balandį vakarinėje Juodosios jūros dalyje pora Ukrainos raketų paskandino Rusijos kreiserį „Moskva“, „Kommuna“ ir jos mini povandeninis laivas „AS-28“, kaip pranešama, padėjo ištraukti nuolaužų dalis ir kreiserio įgulos narių kūnus.

Šie gelbėjimo ir ištraukimo pajėgumai teikė Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų pajėgoms, kuriose liko keturi „Kilo“ klasės povandeniniai laivai (po to, kai Ukrainos raketa rugsėjį Sevastopolyje susprogdino penktąjį povandeninį laivą) pasitikėjimo plaukioti vis labiau okupantams pavojinguose vandenyse.

Taip, „Kommuna“ yra vertingas istorinis artefaktas – bet ne, tai nesuteikia jai ypatingo statuso karo zonoje. „Objektyviai ji yra teisėtas taikinys“, – pažymėjo karinio jūrų laivyno ekspertas H. I. Suttonas.

Be „Komunos“ išlikusiems Juodosios jūros laivyno povandeniniams laivams teks plaukioti be paramos, ir jei vienas iš povandeninių laivų patirtų avariją ir nuskęstų, pagalbos iš „Komunos“ artimu metu – o gal jau ir niekada – nebesulauks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.