Įspėjo: internete sklindanti dezinformacija apie apsaugą nuo Saulės gali būti itin pavojinga

Gydytojai perspėja dėl „pavojingų“ apsaugos nuo saulės mitų socialiniuose tinkluose – po to, kai naujas tyrimas parodė, kad 1 iš 7 jaunesnių nei 35 metų amerikiečių mano, jog kasdienis apsauginio kremo nuo Saulės naudojimas yra žalingesnis nei tiesioginis buvimas Saulėje, rašo „Newsweek“.

Gydytojai perspėjo dėl „pavojingų“ apsaugos nuo saulės mitų socialiniuose tinkluose.<br>123rf nuotr.
Gydytojai perspėjo dėl „pavojingų“ apsaugos nuo saulės mitų socialiniuose tinkluose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 8:39 AM, atnaujinta May 7, 2024, 8:42 AM

Remdamiesi naujos JAV nacionalinės apklausos duomenimis, Orlando sveikatos vėžio instituto onkologas chirurgas Rajeshas Nairas ir jo komanda nustatė, kad jaunimas linkęs tikėti mitais ir klaidinga informacija apie apsaugą nuo Saulės. 14 proc. 18–35 metų amžiaus žmonių mano, kad apsauginio kremo nuo Saulės pavojus yra didesnis už saulės spindulių poveikį.

„Žmonės tiki daugybe tikrai pavojingų idėjų, dėl kurių jiems kyla papildoma rizika“, – sakė R. Nairas.

„Pagrindinė nerimą kelianti informacija, kurią matau skleidžiant, yra ta, kad apsauginio kremo nuo Saulės trūkumai yra tokie baisūs, kad geriau labai rizikuoti susirgti ne tik melanoma, bet ir daugeliu kitų odos vėžio rūšių, – pasakojo R. Nairas. – Mes daug dažniau susiduriame su melanoma tarp jaunų žmonių, o paprasčiausias apsauginis kremas nuo Saulės gali padėti išvengti gyvybei pavojingų problemų.“

Be klaidingos informacijos apie apsauginių priemonių nuo Saulės saugumą, tyrime taip pat atkreiptas dėmesys į keletą susirūpinimą keliančių tendencijų, žadančių „natūralią“ apsaugą nuo Saulės. Pavyzdžiui, beveik 1 iš 4 jaunesnių nei 35 metų amžiaus žmonių mano, kad vandens gėrimas apsaugo nuo nudegimo Saulėje.

„Nėra jokių mokslinių duomenų, kad geriamasis vanduo kaip nors apsaugotų nuo Saulės“, – sakė R. Nairas.

Amerikos vėžio draugijos duomenimis, odos vėžys yra labiausiai paplitusi vėžio forma Jungtinėse Valstijose – kasmet odos vėžys diagnozuojamas net 3 mln. žmonių. Pavojingiausia odos vėžio forma yra melanoma, nuo kurios miršta didžioji dauguma odos vėžiu sergančių žmonių.

Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, melanomos atvejų skaičius JAV nuo 1999 m. nuolat didėja. Ir nors melanomos rizika didėja su amžiumi, ji yra trečia pagal dažnumą diagnozuojama vėžio forma 25–39 metų amžiaus žmonėms.

Dauguma odos vėžio atvejų atsiranda dėl per didelio UV spinduliuotės poveikio Saulėje arba soliariume. Tačiau tik maždaug 1 iš 8 vyrų ir 1 iš 3 vyresnių nei 18 metų moterų, būdami lauke saulėtą dieną ilgiau nei valandą, naudoja apsauginį kremą nuo Saulės.

„Manau, kad daugeliui žmonių nepatinka, kaip nuo Saulės apsaugantis kremas veikia jų odą. Ypač tiems, kurių oda iš prigimties riebi, apsauginis kremas nuo Saulės gali apsunkinti odą arba paskatinti spuogų atsiradimą. Be to, susirūpinimą kelia tam tikros cheminės medžiagos, kurių turi kai kurie apsauginiai kremai nuo Saulės. Tačiau svarbiausia yra tai, kad apsaugos nuo Saulės priemonių teikiama nauda yra daug didesnė už jų trūkumus“, – sakė R. Nairas.

JAV apsauginiai kremai nuo Saulės yra priskiriami vaistams, parduodamiems be recepto – o tai reiškia, kad juos turi atidžiai prižiūrėti JAV maisto ir vaistų administracija. Patvirtinta, kad du įprasti apsaugos nuo Saulės ingredientai – cinko oksidas ir titano oksidas – yra visuotinai pripažinti saugiais ir veiksmingais. Tačiau dar 12 ingredientų, įskaitant avobenzoną, oksibenzoną ir homosalatą, šis statusas nesuteiktas – nes „nepakanka duomenų jų saugai patvirtinti“.

Tai nereiškia, kad jie yra nesaugūs, tačiau jei kyla abejonių, yra daugybė mineralinio pagrindo apsaugos nuo saulės priemonių, kurių sudėtyje šių cheminių medžiagų nėra.

„Yra du pagrindiniai apsaugos nuo Saulės priemonių tipai: barjeriniai ir cheminiai. Barjeriniai apsauginiai kremai nuo Saulės išlieka ant odos paviršiaus ir atspindi žalingą UV spinduliuotę. Cheminės apsaugos nuo saulės priemonės įsigeria į odą ir spinduliuotę paverčia šiluma, kuri vėliau išsisklaido. Cheminiai apsauginiai kremai nuo Saulės paprastai yra šiek tiek ilgiau išliekantys ir atsparūs prakaitui bei buvimui vandenyje. Barjeriniai apsaugos nuo Saulės kremai paprastai kelia mažiau rūpesčių dėl juose esančių cheminių medžiagų toksiškumo“, – dėstė R. Nairas.

Nenaudojant kremo nuo Saulės pavojus yra daug didesnis nei bet koks galimas susirūpinimas dėl kremo sudedamųjų dalių. Taip pat svarbu kremą nuo Saulės naudoti teisingai.

„Svarbu teptis apsauginiu kremu nuo Saulės likus nemažai laiko iki planuojamo buvimo lauke, – sakė R. Nairas. – Prireikia bent 15 minučių, kad jūsų oda iš tiesų sugertų apsauginį kremą nuo Saulės ir suteiktų norimą apsaugą. Kitas dalykas, kurį visi pamirštame, yra pakartotinis tepimas. Apsauginį kremą nuo Saulės reikėtų tepti bent kas dvi valandas ir būtinai pakartotinai, jei sušlapote arba prakaituojate.“

R. Nairas taip pat patarė vadovautis šiomis rekomendacijomis:

  • naudokite SPF 30 arba aukštesnį įvertinimą.
  • ieškokite tokio, kuris būtų atsparus vandeniui ir apsaugotų jus nuo UVA ir UVB spindulių,
  • venkite soliariumų,
  • denkite odą drabužiais ir skrybėle, kad sumažintumėte Saulės poveikio riziką.

„Nenorime atkalbėti žmonių nuo buvimo lauke ir aktyvaus gyvenimo, nes tai turi daug naudos sveikatai, tačiau taip pat svarbu žinoti, kad apsauga nuo Saulės gali išgelbėti gyvybę, o vienintelis veiksmingas būdas apsisaugoti – apriboti UV spinduliuotės poveikį odai“, – sakė R. Nairas.

Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.