Skylės kaukolėje smegenų darbą pagreitintų 7 kartus?

Žmogaus galvos smegenų „galingumą“ labai paprastai galima padidinti net 689 procentais – pasirodo, tam tereikia kaukolėje prigręžioti daugybę mažų skylučių, o pro jas išvedžioti kraujo kapiliarus. Taip žmogaus „bioprocesoriaus“ temperatūra sumažėja 1,7 laipsnio ir smegenys pradeda dirbti septyniskart sparčiau, tvirtina britų mokslininkai straipsnyje, kuris publikuotas žurnale „Physics Special Topics“.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-01-02 14:34, atnaujinta 2018-02-18 00:56

Žmogaus galvos smegenis sudaro apie 200 mlrd. neuronų. Juos jungia dar daugiau galūnėlių. Sudarydamos santykinai nedidelę kūno masės dalį, smegenys eikvoja apie 20 proc. energijos, kurios gauname iš maisto. Nepaisant to, svarbiausiu galvos smegenų galios ribotuvu laikoma problema, kuri yra aktuali ir modernioms mikroschemoms – aukšta temperatūra bei perkaitimas.

Josephas Maguire'as iš Lesterio universiteto (Jungtinė Karalystė) su kolegomis pabandė įvertinti, kaip pasikeistų galvos smegenų veiklos ypatumai, jei būtų „modernizuota“ galvos smegenų vėsinimo sistema. Patikrinti šią idėją mokslininkus paskatino Alastairo Reynoldso mokslinės fantastikos romanas „Redemption Ark“ (liet. atpirkimo laivas).

Jame viena žmonių rasė nusprendė tapti protingesnė už konkurentes ir kaukolės dėžutę modifikavo taip, kad galvos smegenys buvo vėsinamos kraujo kapiliarais apraizgyta kauline „skiautere“. Tyrimo autoriai tokią vėsinimo sistemą įdiegė virtualiame galvos smegenų modelyje ir įvertino jos efektyvumą.

Esant maksimalioms apkrovoms, vidutinio svorio ir kūno sudėjimo žmogaus galvos smegenys išskiria apie 12 vatų šilumos. Kraujo vėsinimas „skiauterėje“ leistų kraujo temperatūrą sumažinti 1,7 laipsnio, o tai šilumos perteklių sumažintų 83 vatais.

Straipsnio autoriai mano, kad galvos smegenų „šiluminio biudžeto“ padidinimas paraleliai turėtų padidinti smegenų veiklos darbingumą. Tam tereiktų romane aprašytos kaulinės „skiauterės“ arba daugybės mažų skylučių kaukolėje. Tai turintys žmonės esą būtų 689 proc. „protingesni“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.