Amerikiečiai pašiurpę: kaitinamas sniegas virsta suodžiais

Prieš keletą dienų sniege paskendus Atlantos miestui (JAV), pasklido kalbos, esą ten iškrito netikras sniegas, nes jis netirpo. Maža to, deginamas žiebtuvėliu jis svilo ir pasidengė suodžiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Feb 5, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:30 PM

Internete netikro sniego gandas plito pandeminiu greičiu. Kai kurie manė, kad šis sniegas, kaip chemikalų mišinys, buvo išpurkštas iš lėktuvų. Kiti kliedėjo, kad virš Atlantos kažkas pabarstė psichoaktyviųjų medžiagų ar net nanorobotų.

O ką dar galvoti, kai paėmus sniego gniūžtę ir pakaitinus žiebtuvėliu ji netirpsta – traukiasi, bet nė lašo vandens.

Ir tai – ne visi įdomumai. Susitraukęs sniegas pradėdavo svilti ir dengtis suodžiais. Lyg gniūžtė būtų sulipdyta ne iš ledo snaigių.

Paslaptingąjį fenomeną paaiškinti ir pademonstruoti ėmėsi populiariosios astronomijos virtuozas Philas Plaitas.

Susilipdęs sniego gniūžtę iš kieme pūpsojusio sniego, Ph.Plaitas pakaitino ją žiebtuvėliu. Ji pradėjo trauktis ir svilti, bet netirpo. Maža to, liepsnos vietoje sniego gniūžtė įdubo.

„Vyksta du logiški ir žemiški dalykai. Pirma, sniegas vis dėlto tirpsta. Jis virsta iš kieto į skystą. Bet kur tada dingsta tas vanduo? Jis nevarva, negaruoja, nėra jokios sublimacijos“ – pastebi jis.

Anot Ph.Plaito, visa tai vyksta sniego gniūžtėje. Liepsnos ištirpdytą vandenį sugeria gniūžtę sudarantis sniegas. Tad vanduo niekur nedingęs – jis tebėra sniego gniūžtėje. Jį sugėrė snaigės.

O iš kur tos nudegimų žymės ant sniego, suodžiai? Pasirodo, svilėsius ant sniego gniūžtės palieka butanas, kurio pripildomi žiebtuvėliai. Butanas – organinės kilmės junginys. Tiksliau būtų pasakyti, kad butanas – angliavandenilis. Deginamas jis reaguoja su deguonimi ir išsiskiria anglies dvideginis bei vanduo.

Degimo metu ne visas butanas sudega – dalis jį sudarančių anglies atomų persiformuoja į suodžius. Suodžiai – sudėtinga anglies molekulė. Juodos spalvos ir sugerianti šviesą. Tik tuos suodžius ant tirpdomos sniego gniūžtės palieka ne sniegas, o žiebtuvėlio dujos, ne visai sudegusios.

„Štai jums ir netikras sniegas, – reziumuoja Ph.Plaitas. – Jis visiškai tikras. Netikite? Įrodysiu, padarydamas tai, ko niekas iki šiol tuose internetiniuose vaizdo siužetuose nedarė – leisdamas sniegui tirpti.“

Visą eksperimentą ir tai, kas vyksta sniego gniūžtę kaitinant keptuvėje, galite pamatyti vaizdo siužete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.