Ar nori pats įskelti žaibą? Taline ir Varšuvoje tai jau įmanoma

Ar kada svajojai įgyti nežemiškų galių: skraidyti, perkelti daiktus į kitą vietą jų nepalietus, keliauti laiku? O gal nori pasijusti Perkūnu ir valdyti žaibus? Šiandien mokslas ir technologijos pažengė tiek, kad kiekvienas gali įgyvendinti tai, kas iki šiol atrodė neįmanoma.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 27, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:19 AM

Varšuvoje jau kurį laiką veikia Koperniko mokslų centras, o dabar ir Estijos sostinėje įsikūrė Energetikos mokslo centras, kur ne tik pats, bet ir tavo vaikai gali pasijusti pasaulio kūrėjais ir išbandyti daugybę interaktyvių mokslinių eksponatų.

Kol Lietuvoje daug postringaujame apie būtinybę skatinti vaikų domėjimąsi mokslu, o patys domimės tik kaip dar išradingiau pravalgyti vieną-kitą milijoną, aplinkinėse šalyse dygsta interaktyvūs mokslo centrai, į kuriuos įėję paprasti, tiksliųjų mokslų nekenčiantys vaikai dažnai išeina būsimais fizikais, chemikais ar inžinieriais-išradėjais.

Žaibų šou be baimės šešėlio

Vienas populiariausių Taline naujai atsidariusio Enegetikos mokslo centro eksponatų – žaibų mašina. Ji gali įskelti iki 3 metrų ilgio žaibą, primenantį milžinišką švytintį vėrinį.

Vienu metu mašina laido žaibus skirtingomis kryptimis, surengdama tikrą žaibų šou. Nenuogąstaukite, mašina visiškai nepavojinga. Ji padės suprasti kaip ir iš kur susidaro žaibai bei stebėti elektros energijos tėkmę plika akimi.

Grožio procedūros elektros šoku

Vienas žymiausių XX a. fizikų Albertas Einsteinas garsus ne tik dėl jo sukurtos reliatyvumo teorijos, bet ir charizmatiškos šukuosenos. Būtent susitaršę ir piestu stovintys plaukai laikomi vienu geriausiai atpažįstamų garsaus mokslininko bruožų.

Dabar su tokia šukuosena galite įsiamžinti ir jūs. Kaip? Energetikos mokslo centre veikiančiame „grožio salone“ darbuotojai padės sukurti A.Einsteino šukuoseną elektros šoku, pastatydami plaukus piestu.

Pažink beribį kosmosą

Vaikystės svajonė nukeliauti prie Saulės ar į Mėnulį pagaliau gali virsti realybe. Naujasis mokslą populiarinantis Talino muziejus organizuoja virtualius turus į Plutoną, Jupiterį, Marsą ar kitas planetas. Virtualiame planetariume galėsite stebėti planetas ir žvaigždes, sužinoti jų atsiradimo istoriją ar net pažinti jų gyventojus!

Robotų teatras ir laboratorijos

Varšuvos Koperniko centre norintieji gali stebėti spektaklius, kuriuose vaidina tik tikri robotai. Gal mechaniniai jausmai ir nėra labai tikri, tačiau meksikiečių serialams tikrai nenusileidžia, o robotų judesių mechanika žadina smalsumą.

Dar geriau tai, kad tame pačiame centre tą smalsumą gali patenkinti nuolat rengiami laboratoriniai užsiėmimai. Tai, aišku, jau ne suaugusiems, tačiau kai vaikai gali saugiai atlikti keistus cheminius bandymus ar patys konstruoti robotus, iš jų išauga kur kas geresni suaugusieji.

Tiek Varšuvoje, tiek Taline rodomi stebuklai, kuriuos gali atlikti kiekvienas lankytojas, ne tik atskleidžia mokslo pasiekimus, bet ir parodo, kokios įdomybės dažnai slypi už sausų vadovėlio skaičių. Svarbiausia, kad pakanka kelių pamokų tokioje erdvėje, jog įvyktų tikras stebuklas ir vaiko širdyje gimtų svajonė kada nors užsiimti kažkuo panašaus.

Gaila tik vieno – kad tokių stebuklų ieškoti tenka nors ir netoli, bet už Lietuvos ribų. Gal tai dėl to, kad Lietuva ir pati yra stebuklų kraštas?

Rengiant tekstą panaudotas Estijos turizmo centro pranešimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.