Keistas padaras 8 km gylyje suglumino mokslininkus

8 km gylyje užfiksuotas padaras, spėjama, yra gleiviažuvinė.<br>Kadras iš „YouTube“
8 km gylyje užfiksuotas padaras, spėjama, yra gleiviažuvinė.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 23, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:27 AM

Mokslininkus nustebino keistas gyvis, užfiksuotas 8145 metrų gylyje. Nematytas padaras aptiktas tarptautinės ekspedicijos metu Marianų įduboje (jos didžiausias gylis − 11 033 m). Manoma, kad tai galėjo būti gleiviažuvinė (lot. liparidae, angl. snailfish) – skorpenžuvių šeimos atstovė, kuri išsiskiria savo didele galva ir mažomis akimis. Visas jos kūnas dydžiu šiek tiek lenkia žmogaus delno ilgį.

„Nors priminė gleiviažuvinę, tačiau ši giliavandenė būtybė nebuvo panaši į nieką, ką iki šiol esu matęs, – sakė Aberdyno universiteto mokslininkas Alanas Jamiesonas. – Jos kūnas atrodo neįtikėtinai trapus, pelekai plazdena tarsi sparnai, o galva priminė animacinį šunį.“

Mokslininkai iš Aberdyno ir Havajų universitetų padarą užfiksavo po daugiau nei 105 valandas trukusio povandeninės gyvūnijos filmavimo Marianų įduboje. To daryti nebūtų įmanoma be specialiai sukurto įrenginio „Hadal Lander“ su aukštos raiškos vaizdo kamera. Mokslininkai atliko 92 nėrimus visame įdubos gylio intervale (nuo 5000 iki 10 545 metrų po vandeniu).

Be keistojo radinio, tyrėjai taip pat nufilmavo labai retus vėžiagyvius (šoniplaukas, krevetes). Jie pasižymi kūno masyvumu – didžiausiųjų ilgis gali siekti apie 30 cm. Iki šiol tokie vėžiagyviai buvo aptikti tik Naujojoje Zelandijoje (2012 m.).

Mokslininkai tikisi, kad „Hadal“ tyrimai duos naujų žinių apie sudėtingas vandenynų ekosistemas įvairiuose gyliuose. Ankstesnių „kelionių“ į Marianų lovį metu ekstremaliose gelmėse komanda taip pat užfiksavo tris naujas žuvų rūšis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.