Kaip pasirinkti fejerverką, kad džiugintų paskutinis litas

Kinai, sutikdami Naujuosius metus, fejerverkais degina senųjų problemas, bet ore sudega ir pinigai, kuriuos sumokėsime už šį džiaugsmą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 29, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:44 AM

Todėl būtų labai liūdna, jei tie litai sudegs „pšš“, o ne „bach“. Norėdami nuo to apsisaugoti pamėginome išsiaiškinti, kaip išsirinkti tinkamiausią fejerverką ir ką apie jį galime suprasti iš dėžutės.

Kiek mažiausiai išleidę patirsime džiaugsmą? Kaip užtikrinti, kad paskutinės lito nakties fejerverkas nepaverstų naktimi ligoninėje?

Apie tai, kas privaloma

Paklausti, ar kur nors ant fejerverko pakuotės užrašyta, kokį jis mums danguje pieš efektą, pardavėjai atsakė, jog tai neprivaloma, o kodiniai efekto pavadinimai (pavyzdžiui, „Raudona kometa“) rašomi tik ant profesionalams skirtų fejerverkų.

„Tie terminai vis tiek nedaug sakytų paprastam pirkėjui, tad skirti profesionalams. Pirkėjai ant dėžutės gali rasti būtiną informaciją – saugaus naudojimo instrukciją, kurios būtina laikytis, sertifikato ženklą, rodantį, kad gaminys yra saugus Europos Sąjungoje, ir t.t.“, – sakė fejerverkais prekiaujančios bendrovės „Blikas“ atstovas Ovidijus Barkauskas.

„Tokių aprašų ant pačių buitinio naudojimo pirotechnikos priemonių nebūna. Čia surašyta tai, kas privaloma, kuo aiškesnė instrukcija, saugus atstumas ir pan.

Mes savo laikinosiose prekybos vietose ant kainų žymeklių labai trumpai parašėme, ką ta ar kita baterija daro. Bet vėlgi – tie terminai: „palmės“, „chrizantemos“ ar „traškesys“, nežinia ką sako su tuo nesusidūrusiam pirkėjui. Tačiau mūsų pardavėjai pasufleruoja pirkėjams“, – atsakė fejerverkais prekiaujančios bendrovės „Hestia-Baltic“ vadovas Marius Anglickas.

Praktinis patarimas: prieš perkant fejerverkus verta pažiūrėti pardavėjų puslapiuose, kaip danguje atrodys iššovęs konkretus užtaisas.

Ūgis ir smūgis

Ant dėžutės be informacijos apie tai, ką daryti ir ko daryti, taip pat būna parašyta, kiek aukštai šaus viena ar kita raketų baterija.

„Trajektorijos aukštis tiesiogiai priklauso nuo vamzdelio kalibro. Kuo kalibras didesnis, tuo raketa pakils aukščiau“, – sakė Ovidijus iš „Bliko“.

Jis patvirtino ir mano prielaidą, kad tokiu atveju būsimo saliuto aukštį galime nustatyti iš ant dėžutės nurodytų šūvių skaičiaus. Jei yra dvi vienodo dydžio baterijos, tačiau viena jų šaus 36 kartus, o kita – 19, galite būti tikri, kad pastaroji šaus gerokai aukščiau už pirmąją. Tiesiog storesnių vamzdelių į dėžutę telpa mažiau.

Tiesa, vienas dalykas – ant dėžutės nurodytas 20–30 metrų saugus atstumas ir visai kitas – gražios apžvalgos atstumas. Jei fejerverkas skrenda labai aukštai, jį geriau žiūrėti iš toli. Jei stovėsite arti, gali būti, kad šaudysite ne sau, o tolimiems kaimynams.

Jei planuojate šaudyti mažame sklype, verta rinktis ką nors labai nedidelio, kuklų saliutą ar net fontaną. Kitaip galite ką nors padegti, o ir grožio užvertę galvą daug nepamatysite.

Ekologija ir kilovatai

Tiems, kuriems rūpi ekologija, šiais metais „Blikas“ pristatė revoliucinę naujovę – fejerverkų baterijas iš antrinių žaliavų, kurių gamybai sunaudota mažiau energijos. Sunku pasakyti, kiek toji ekologija svarbi žmonėms, svajojantiems Naujųjų naktį padegti dangų, tačiau norintieji galimybę jau turi. O.Barkauskas užtikrino, kad viduje raketos nepanaudotos.

Dar ant dėžutės užrašyta pirotechninio gaminio kategorija. Jų yra keturios– didesnis skaičius reiškia galingesnį sprogmenį. Mėgėjams parduodami I, II ir III kategorijų gaminiai. Pirmajai priklauso tortų fontanai ir bengališkos ugnelės, tad fejerverkai bus II arba III kategorijų.

Žodžiu, kas galingiau ir pavojingiau sprogs, – supratote. Šiek tiek skiriasi ir saugos reikalavimai. Svarbu perkant įsitikinti, kad fejerverkas tikrai yra sertifikuotas Europos Sąjungoje ir turi atitinkamą žymą, kad jo galiojimo datos skaičiai rodo ateitį.

Pas legalius pardavėjus kitokių ir nerasite, bet kiekvienais metais atsiranda keistuolių, kurie vis tiek nori sutaupyti litą kitą pirkdami būtojo laiko fejerverkus. Kai kuriems jų dėl to ir gyvenimas persirašo į būtąjį.

Akivaizdu, kad visiems labiausiai rūpi, už kiek pigiausiai galima įsigyti malonų įspūdį? Tai - individualu: kas vienam atrodo klaikus žybsnis, kitam primena blankų mirktelėjimą, tačiau nepaklausti pardavėjų, kiek išleidęs nepasijusi nuviltas, tiesiog negalėjome.

„Manau, už 60 litų jau galima įsigyti fejerverką, kuris ir patį nudžiugins, ir kaimynams virs reginiu. Nuo 60 litų, o toliau ribų nėra“, – kiek pasvarstęs atsakė „Bliko“ atstovas.

„Dažniausiai atėjęs žmogus žino, kiek yra pasiruošęs mokėti, ir perka fejerverką už numatytą sumą. Bene labiausiai paplitęs pageidavimas – duokite ką nors už 100 litų. Matyt, ši suma ir būtų dažniausiai skiriama Naujųjų sutiktuvėms.

Tačiau gražiai iššauti galima ir gerokai pigiau. Štai turiu čia tokią bateriją, pavadinimu „Out of Control“, internetu ji kainuoja apie 12 litų. Kaip ir sakiau, jei atstumas 15 metrų, geriau pastatyti tokią, ir bus, į ką pažiūrėti iš arti“, – savo kainų versiją pateikė „Hestia-Baltic“ vadovas.

Be kainos, smūgio, aukščio ir galios, yra dar vienas svarbus fejerverko parametras – pavadinimas. Dažniausiai su pačiu fejerverku jis turi ne ką daugiau bendro, nei Grįžulo Ratų žvaigždyno vaizdas su automobilio ratu, tačiau pripažinkime – geras pavadinimas tam tikrą pasitenkinimą suteikti gali.

Ką daryti, jei daryti negalima, bet labai norisi?

Kadangi fejerverkas vis dėlto yra bomba, džiaugsmą mirtimi jis paversti gali tiesiog kulkos greičiu. Todėl nesilaikyti ant dėžutės surašytos saugos instrukcijos yra taip pat neprotinga, kaip šokti iš lėktuvo be parašiuto, mėginti kvėpuoti po vandeniu ar nardyti skystame betone.

Kvailiau už mėginantį fejerverką išardyti elgiasi tik tas, kuris tai stebi sėdėdamas šalia.

Yra ir kvailesnių būdų sutaupyti, negu pirkti negaliojančius ar pažeistus fejerverkus, bet nėra daug galinčių pasigirti, kad toks taupymas baigėsi sėkmingai. Gal yra ir baisesnių būdų nusižudyti, negu iššauti fejerverkų bateriją kambaryje, tačiau kol kas pokalbių šou, kuriuose numirėliai vienas kitam įrodinėtų, kas pasielgė kvailiau, niekas nerengia.

Visi žino, kad nesuveikusį fejerverką reikia mesti į kibirą su vandeniu ir nešti pardavėjui, tačiau vis tiek atsiranda kišančių į jį degtuką. Tačiau nei mes, nei jūs Naujųjų rytą nenorime liūdnų žinių.

Sėkmės sprogdinant praėjusių metų vaiduoklius. Ir pasistenkite nesupainioti: linksma šią Naujųjų metų naktį raketomis į dangų lydėti litą. Už savo litus įsigyta raketa į dangų pasiųsti save – nelinksma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.