Billas Gatesas mėgavosi vandeniu, išgautu iš išmatų

Milijardierius teigė, kad nesibaimintų gerti tokį vandenį kiekvieną dieną.<br>Kadras iš „YouTube“
Milijardierius teigė, kad nesibaimintų gerti tokį vandenį kiekvieną dieną.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2015, 7:13 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:25 PM

„Microsoft“ korporacijos įkūrėjas, filantropas Billas Gatesas paragavo vandens, kuris buvo išgautas apdirbant išmatas. „Vandens skonis buvo toks pat geras, kaip to, kurį man teko gerti iš butelių“, – sakė jis.

Vandens jis įsipylė iš įrenginio „Janicki Omniprocessor“, kuris, apdorodamas išmatas, išgauna ne tik vandenį, bet ir elektrą bei trąšas. Šis įrenginys jau prisideda prie B.Gateso fondo siekio pagerinti sanitarines sąlygas vargingose šalyse - šiuo metu jis yra išbandomas Senegale, skelbia Mashable.com.

„Stebėjau, kaip išmatų krūvos kilo konvejeriu ir krito į didelį indą, – pasakojo B.Gatesas. – Jos keliavo pro mašiną, buvo kaitinamos ir apdorojamos. Po kelių minučių galėjau paragauti galutinio rezultato: stiklinės skanaus geriamojo vandens.“

Milijardierius pridūrė, kad išsiaiškino visą procesą ir nesibaimintų gerti tokį vandenį kiekvieną dieną.

Išradėjo Peterio Janickio vardu pavadinta mašina išgarina visą išmatų drėgmę. Garai sukuria elektros energiją, kurios perteklius gali būti atiduotas į elektros tinklus, o vėliau gautas vanduo yra filtruojamas. Dar vienas mašinos sukuriamas galutinis produktas – pelenai, kuriuos galima naudoti kaip trąšas.

B.Gatesas dar 2011-aisiais paskelbė iššūkį sukurti tualetą, kuris veiktų autonomiškai ir kuriam nereikėtų vandens, nuotekų surinkimo ar išorinės elektros energijos, o išmatos būtų paverčiamos kuru ar trąšomis. Toks įrenginys leistų pagerinti sanitarines sąlygas besivystančiose šalyse, kur dėl nešvaraus vandens kasmet miršta per 700 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.