Mūsų išmatose – milijonų vertės auksas ir kiti metalai

Ar kada nuleisdami vandenį tualete susimąstėte, su kokiu turtu atsisveikinote? Mokslininkai nustatė, jog žmonių išmatose aukso, sidabro, platinos ir kitų vertingųjų metalų yra tiek, kad juos verta pradėti išgauti. Šio turto perdirbimo gamyklos ne tik gautų papildomų pajamų, bet ir prisidėtų prie aplinkosaugos problemų sprendimo.

Pasirodo, mūsų tualetai – tikros aukso kasyklos.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasirodo, mūsų tualetai – tikros aukso kasyklos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 4:51 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:08 AM

JAV mokslininkai Amerikos srutų perdirbimo gamyklose atliko tyrimą ir nustatė, kad išmatose gausu brangių metalų – jų kiekis prilygsta kai kurioms kasykloms. „Mūsų rastas auksas siekė minimalų mineralų nuosėdų lygį“, – teigė Kathleena Smith iš JAV geologijos tarnybos.

Neseniai kitos mokslininkų komandos atliktas tyrimas parodė, kad milijono amerikiečių išmatose gali būti 13 mln. dolerių vertės tauriųjų metalų.

Radus būdą juos efektyviai išgauti, būtų išspręstos dvi problemos: sumažėtų ne tik šių metalų kasybos poreikis, bet ir nepageidaujamų medžiagų išmetimas į aplinką.

„Jei atsikratytume kai kurių nepageidaujamų metalų, ribojančių biologinių trąšų naudojimą laukuose ir miškuose, bei išgautume vertingus metalus bei kitus elementus, tai – abipusiai naudinga situacija, – sakė K.Smith. – Metalų yra visur: jūsų plaukų priežiūros produktuose, valikliuose, net nanodalelėse, kurios įterpiamos į kojines, kad apsaugotų nuo blogo kvapo.“

Be to, išmatose randama retųjų metalų, tokių kaip paladis ir vanadis. „Mus domina galimybė surinkti vertingus metalus, kuriuos būtų galima parduoti, įskaitant ir kai kuriuos technologijų rinkai svarbius metalus, pavyzdžiui, vanadį ir varį, kurie naudojami telefonuose, kompiuteriuose ir lydiniuose“, – pridūrė K.Smith.

Tyrimo autoriai nurodo, kad per metus JAV gyventojai „pagamina“ 7 mln. tonų išmatų. Maždaug pusė jų sunaudojama tręšiant laukus ir miškus, o likusi dalis sudeginama arba siunčiama į sąvartynus.

Tyrimas buvo pristatytas 249-ojoje nacionalinėje Amerikos chemikų draugijos susitikime Denveryje (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.