Nobelio premijos: kas jau gavo ir ko dar laukiama

Įpusėjus prestižiškos Nobelio premijos laureatų skelbimo savaitei, pateikiame apibendrinimą, kokie mokslininkai jau gali didžiuotis reikšmingu įvertinimu.

Medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos premijos buvo įsteigtos pagerbiant turtingo Švedijos pramonininko ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio valią.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos premijos buvo įsteigtos pagerbiant turtingo Švedijos pramonininko ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio valią.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-08 07:19, atnaujinta 2017-10-11 11:24

Kasmetinis Nobelio premijų dalybų sezonas prasidėjo pirmadienį, kuomet buvo paskelbti apdovanojimą medicinos ir fiziologijos srityje pelnę mokslininkai. Jais tapo Williamas Campbellas, Satoshi Omura ir Youyou Tu už savo darbą, padėjusį įveikti kai kurias parazitų sukeliamas ligas.

Airijoje gimusiam W.Campbellui ir Japonijos piliečiui S.Omurai atiteko pusė premijos už jų atradimus, susijusius su apvaliųjų kirmėlių sukeliamų infekcijų gydymą naujais terapijos metodais. Kinei Youyou Tu skirta kita premijos dalis už atradimus, susijusius su naujoviškais maliarijos gydymo metodais.

Antradienį įvertinti fizikos srities ekspertai. Nobelio premija skirta japonui Takaakiui Kajitai ir kanadiečiui Arthurui McDonaldui, atradusiems neutrinų virpesius ir tokiu būdu įrodžiusiems, kad šios elementariosios subatominės dalelės turi masę.

Trečiadienį Karališkoji Švedijos mokslų akademija paskelbė, kad 2015-ųjų Nobelio chemijos premija atitenka švedui Tomas Lindahlui ir amerikiečiams Paului Modrichui bei Azizui Sancarui. Jie molekuliniu lygiu nustatė, kaip ląstelės pataiso pažeistą DNR ir apsaugo genetinę informaciją. Šių mokslininkų darbas suteikė fundamentalių žinių apie tai, kaip funkcionuoja gyvos ląstelės, o jų tyrimai naudojami vystant naujus vėžio gydymo būdus.

Šiandien turėtų būti paskelbtas Nobelio literatūros premijos laureatas. Šiemet tarp pretendentų minima baltarusė rašytoja Svetlana Aleksijevič, JAV rašytoja Joyce Carol Oates, japonų rašytojas Haruki Murakami ir somalietis Nuruddinas Farahas.

Penktadienį bus paskelbta, kam atiteks Nobelio taikos premija. Žiniasklaida svarsto, kad viena realiausių kandidačių yra Vokietijos kanclerė Angela Merkel, atvėrusi savo šalį prieglobsčio ieškotojams per šiuo metu Europą krečiančią pabėgėlių krizę.

Pirmadienį, spalio 12-ąją, bus įvardinta, kam atiteks ekonomikos premija. Jei komitetas nuspręstų šioje srityje įvertinti moterį, jis gali pasirinkti amerikietę Claudia Goldin, tyrinėjusią turtinės nelygybės priežastis, arba jos tėvynainę Anne Krueger, laisvosios prekybos ir plėtros specialistę.

Nobelio premiją sudaro diplomas, aukso medalis ir piniginė dalis – 8 mln. Švedijos kronų (856,4 tūkst. eurų). Prizai įteikiami per iškilmingą ceremoniją, kuri Stokholme vyks gruodžio 10 dieną, minint premijos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį.

Medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos premijos buvo įsteigtos pagerbiant turtingo Švedijos pramonininko ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio valią. Pirmieji apdovanojimai buvo įteikti 1901-aisiais, praėjus penkeriems metams po A.Nobelio mirties.

Vienintelė ekonomikos Nobelio premija nebuvo sugalvota A.Nobelio. Ją 1968-aisiais įsteigė Švedijos centrinis bankas. Jos oficialus pavadinimas – Alfredo Nobelio atminimo ekonomikos mokslų apdovanojimas. Ekonomikos premija skiriama kartu su kitais prizais, o jos atrankos kriterijai tokie pat, kaip kitų Nobelio premijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.