Kompiuterio IQ – kaip keturmečio vaiko

Štai ir sulaukėme. Nutarę patikrinti, kiek dirbtinis intelektas savo protu priartėjo prie žmogaus, mokslininkai nustatė, kad intelekto testus kompiuteris pradėjo spręsti taip pat gerai kaip 4 metų vaikas. Jei informacijos apdorojimo įrenginių galimybės toliau tobulės tokiu greičiu kaip iki šiol, dabartinių keturmečių mąstymas gali niekada ir nebeaplenkti mašinos. Ir klausimas, ar to norime, nebeaktualus. Metas pamąstyti, ar to reikia saugotis, ar džiaugtis.

Ketverių metų vaikai jau dabar galėtų su dirbtiniu intelektu bendrauti lyg lygūs su lygiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Ketverių metų vaikai jau dabar galėtų su dirbtiniu intelektu bendrauti lyg lygūs su lygiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 11, 2015, 11:03 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 7:55 PM

Kompiuterių sistemų kūrėjai seniai mėgina dirbtinai atkurti žmogaus intelektą. Matėme, kaip mašinos sprendžia aritmetines užduotis, žaidžia šachmatais, atpažįsta vaizdų seką.

Ilinojaus universiteto Čikagoje mokslininkai ir dirbtinio intelekto tyrėjai iš Vengrijos iškėlė sau dar vieną klausimą. Jie pamėgino išsiaiškinti, kiek gerai dirbtinio intelekto sistema sugeba spręsti žmonėms skirtus standartinius IQ testus.

Tyrimui buvo panaudotas „ConceptNet 4“ – atviro kodo dirbtinio intelekto projektas, kurį vykdo „MIT Common Sense Computing Initiative“.

Rezultatas: standartinį neuropsichologinį verbalinį intelekto testą WPPSI_III VIQ sistema įveikė taip pat sėkmingai kaip vidutinis ketverių metų vaikas ir tik šiek tiek prasčiau negu vidutiniai 5–7 metų vaikai.

Šis testas, pavadintas jo autoriaus, kognityvinės psichologijos pradininko Davido Wechlerio vardu, įprastai naudojamas JAV nustatant darželinukų intelekto lygį. Jis  gana paprastas. Jį sudaro 14 punktų –  vaikų intelektas nustatomas penkiose kategorijose:

1. Informacija. Klausimo pavyzdys: „Kur galima sutikti pingviną?“

2. Žodynas. Klausimo pavyzdys: „Kas yra namas?“

3. Pasaulio pažinimas. Klausimą sudaro užuominos: „Tu tai gali pamatyti“, „tas daiktas kvadratinis“, „gali jį atidaryti“.

4. Panašumai: „Rašiklis ir pieštukas, abu?..“

5. Emocinis supratimas: „Kodėl žmonės spaudžia vienas kitam ranką?“

Pritaikant kompiuterio sistemoms testą teko šiek tiek modifikuoti, kad būtų suprantamas elektroninėms smegenims. Pavyzdžiui, žodį „kasa“ kompiuteriui reikėtų paaiškinti, kitaip jis painios plaukų kasą su pinigų išdavimo kasa.

„Šiam tyrimui panaudojome 2012 m. kovą išleistą „ConceptNet 4“ versiją. Testas „ConceptNet“ intelekto lygį įvertino kaip keturmečio vaiko. Lyginant su vyresnio amžiaus vaikais, sistema kol kas atrodo silpnokai, o septynmečiai pasirodė gerokai protingesni už DI“, – savo ataskaitoje nurodė tyrėjai.

Tyrimą aprašęs leidinys „MIT Technology Review“ pažymi:

„Prireikė 60 metų dirbtinio intelekto tyrinėjimų, kad 2012 m. būtų sukurta sistema, sveiku protu prilygstanti ketverių metų vaikui. Tačiau sistemos tobulėja geometrine progresija, kad kitam tokio dydžio žingsniui prireiks tik 6 metų. Taigi metas iškelti sau klausimą: kokio lygio dirbtinio intelekto mašinos mus sups jau 2018 m.?“

Na, kaip – džiugu ar baisu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.