Biblijos tyrėjo išvada: Ieva buvo sukurta iš Adomo penio

Anot Biblijos, sukūręs dangų ir Žemę, Dievas ėmėsi žmonių. Senojo Testamento Pradžios knygoje rašoma, kad Adomas buvo sukurtas iš žemės dulkių, o vėliau iš miegančio Adomo šonkaulio sukūrė ir Ievą. Tačiau ar ten tikrai buvo šonkaulis?

Ar Ieva tikrai buvo sukurta iš miegančio Adomo šonkaulio?<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar Ieva tikrai buvo sukurta iš miegančio Adomo šonkaulio?<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-15 19:18, atnaujinta 2017-06-11 01:03

Hebrajiškas žodis, tradiciškai verčiamas kaip šonkaulis, originale yra „tsela“. Amerikos žydų universiteto Bel Aire (Kalifornija) Biblinės literatūros ir semitų kalbų profesorius Ziony Zevitas įsitikinęs, kad toks vertimas yra klaidingas.

Pirmą kartą šis žodis šonkauliu įvardintas Septuagintoje – graikiškajame žydų Biblijos vertime. Pasak legendos, Septuagintą į graikų kalbą Aleksandrijoje Egipto diasporoje vertė 70 žydų tautybės vertėjų maždaug 250–150 m. pr. m. e.

Z.Zevitas teigia, kad žodžio „tsela“ reikšmė yra visai kita ir labiau tinka apibūdinti ne šonkaulį, o varpikaulį (os penis) – kaulą, esantį daugelio žinduolių rūšių varpose. Tokio kaulo neturi žmonės, arkliniai, sterbliniai, kiškiažvėriai, hienos.

Biblijoje žodis „tsela“ minimas per 40 kartų, tačiau tik Adomo ir Ievos istorijoje jis verčiamas kaip šonkaulis. Įprastai jis reiškia kažkieno dalį, atšaką.

Z.Zevitas paaiškina šio žodžio niuansus: „Šis hebrajiškas žodis žydų Biblijoje minimas apie 40 kartų. Juo apibūdinamas pastato, aukuro, skrynios šonas, šoninė patalpa ar kalno atšaka. Kiekvienu atveju kalbama apie kažką, kas yra atokiau nuo centro, prisišlieję prie pagrindinės struktūros.“

Todėl Z.Zevitas yra įsitikinęs, kad šonkaulio interpretacija yra nesusipratimas. Be to, juk vyrai turi tiek pat šonkaulių, kaip ir moterys – nei vieno netrūksta, jų yra porinis skaičius. Kodėl kažkas būtų sugalvojęs teoriją, kurią taip lengva paneigti?

Jis mano, kad originale turima omenyje viena iš Adomo galūnių: tai galėtų būti rankos, kojos, arba... penis. Nei rankų, nei kojų vyrams netrūksta, užtat daugeliui žinduolių būdingo varpikaulio jie neturi.

Z.Zevitas įsitikinęs, kad visos šios istorijos tikslas buvo paaiškinti, kodėl įvairių gyvūnų patinai varpikaulį turi, o vyrai – ne: jį Adomas atidavė Ievai.

Tiesa, nepritariantys Z.Zevito teorijai pastebi, kad Biblijos vietoje, kur aprašoma, kaip Dievas iš miegančio Adomo išėmė šonkaulį, buvo panaudota šio žodžio daugiskaita – „tzlaot“. Kitaip sakant, iš Adomo buvo paimtas vienas iš dalykų, kurių jis turi daug, o varpa juk tėra viena.

Be to, nors mes penį labiau linkę laikyti gyvybės simboliu nei šonkaulį, anksčiau gyvenę žmonės taip nemanė. Istorijų apie gyvybės sukūrimą iš šonkaulių būta dar gūdesnėje senovėje, pavyzdžiui, toks atvejis paminėtas šumerų mituose.

Panašu, kad senovėje žmonėms mažai rūpėjo tai, kad vyrai ir moterys turi vienodą skaičių šonkaulių – gera istorija svarbiau nei faktai. O gal jie tiesiog tingėjo juos skaičiuoti.

Kada ir kodėl žmonės neteko varpikaulio, nėra žinoma. Gorilos ir šimpanzės jį turi. Ar jį turėjo neandertaliečiai, neaišku – šie kaulai gana trapūs ir jų fosilijų galėjo neišlikti.

Parengta pagal Dailymail.co.uk, Newrepublic.com ir Haaretz.com nuotr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.