Atskleista kraupi senovės Europos gyventojų paslaptis

Dabar Belgija yra kultūringa ir civilizuota šalis. Tačiau kadaise jos teritorijoje gyvenusių neandertaliečių įpročius tyrinėję paleontologai dabar jau nebeabejoja – pirmieji Belgijos ir visos Šiaurės Europos gyventojai tik įsisavinę pirmuosius įrankius juos šaltakraujiškai naudojo tam, apie ką vien pagalvojus šiaušiasi plaukai. Rasta nepaneigiamų įkalčių – kadaise europiečiai buvo kanibalais.

Įsisavinę akmens įrankius neandertaliečiai neįgijo žmogiškumo – dar vienas vinis į Markso teorijos karstą.<br>123rf nuotr.
Įsisavinę akmens įrankius neandertaliečiai neįgijo žmogiškumo – dar vienas vinis į Markso teorijos karstą.<br>123rf nuotr.
Nuotr. Asier Gómez-Olivencia et al.
Nuotr. Asier Gómez-Olivencia et al.
Nuotr. Asier Gómez-Olivencia et al.
Nuotr. Asier Gómez-Olivencia et al.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 11, 2016, 8:49 PM, atnaujinta May 19, 2017, 4:46 AM

Žurnale „Scientific Reports“ išspausdintame straipsnyje Tubingeno universiteto (Vokietija) archeologijos bei paleogenetikos profesorius, biochemikas Johannesas Krause su savo kolegomis pateikia nenuginčijamus įrodymus – Belgijoje, Goyet urvuose, aptiktos ne neandertaliečių kapinės, o jų mėsinė ir skerdykla.

Genetinė vieno urvo kampe rastų 99 kaulų fragmentų analizė parodė, kad prieš 40–45 tūkst. metų čia buvo nužudyti ir išmėsinėti bent penkių neandertaliečių kūnai. Ant visų kaulų matyti įrankių panaudojimo žymės, kurias analizuodami mokslininkai nustatė, kad mėsa nuo kaulų buvo atskiriama sluoksniais. Dalis kaulų vėliau buvo užaštrinta ir paversta darbo įrankiais.

Visi kaulai iškart po aukų mirties buvo sutrupinti bukais sunkiais įrankiais – J.Krause teigia, kad taip išluptos kaulų smegenys irgi buvo suvalgytos. Apie trečdalis kaulų turi rėžius tose vietose, kur prie jų tvirtinosi raumenys – dar vienas įrodymas, kad čia buvo mėsinė.

Radiniai atskleidė ir daugiau klaikių detalių. Prieš 40 tūkst. metų europiečiams buvo svetimi bet kokie humanizmo idealai – tarp suvalgytųjų bent vienas buvo mažas vaikas. Tiesa, vien žmogiena urvuose gyvenę neandertaliečiai neapsiribojo – aptikta daugybė taip pat apdorotų gyvūnų kaulų.

Tačiau J.Krause kur kas labiau domėjosi ne žiaurių scenų iš priešistorinių žmonių gyvenimo rekonstrukcija, o galima tokio gyvenimo būdo įtaka neandertaliečių išnykimui.

Genetiškai Belgijoje suvalgyti neandertaliečiai beveik nesiskiria nuo savo giminaičių iš Ispanijos, Kroatijos ar Pietų Prancūzijos. Tai rodo, kad paskutiniais tūkstantmečiais prieš išnykstant neandertaliečių skaičius buvo labai sumažėjęs.

Nors kol kas neaišku, ar galėjo kanibalizmas turėti įtakos greitam neandertaliečių išnykimui, tačiau tokia „dieta“ labai padeda plisti daugybei mirtinų ligų, tad...

Tad atrodo, kad kai kurie prastoki siaubo filmai apie laukinių gyvenimą ir išsigimusius kanibalus ne tokie jau nutolę nuo tikrovės, kaip atrodė juos žiūrint. Pamanykite, tik per kokius 45 tūkst. metų...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.