Geriausiai maistą nuo sugedimo saugos… pienas

Atrodytų, pienas pats yra vienas tų produktų, kurie genda greičiau, negu slenka eilė prie kasos. Tačiau, pasirodo, biochemikai šiais laikais dirba geriau negu pasakų burtininkai – jie iš pieno pagamino maistą saugančią plėvelę, kuri 500 kartų geriau apsaugos dešrą ar sultinio kubelį nuo aplinkos poveikio negu dabar naudojamas plastikas. Be to, ji turi dar vieną neįtikėtiną savybę.

Klausimas, kaip į pakuotę iš pieno reaguos laktozės netoleruojantys ar alergiški žmonės?<br>„123rf.com“ nuotr.
Klausimas, kaip į pakuotę iš pieno reaguos laktozės netoleruojantys ar alergiški žmonės?<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2016, 8:39 PM, atnaujinta May 14, 2017, 4:57 PM

Ligi šiol maistą nuo žudančio deguonies ir bakterijų puikiai saugo plastikas. Deja, jis taip pat efektyviai naikina mūsų planetos gamtą. Daugumą maisto pramonėje naudojamų pakuočių galima vėl perdirbti, tačiau ne visas. Štai ir sugalvojo JAV žemės ūkio departamentas įdiegti šalyje drastišką naujovę – sukūrė naujas pakuotes iš pieno.

Nauja plėvelė pati visiškai suyra, ji yra valgoma ir 500 kartų geriau saugo maistą nuo kontakto su deguonimi. Pieno proteinas, vadinamas kazeinu, miltelių pavidalu gali būti užmaišytas su vandeniu ir iš tos tešlos nulipinamas naujas biologinis „plastikas“. Kad būtų minkštesnis, į mišinį įmaišoma glicerolio, o atsparumą drėgmei ir temperatūrai padidina citrusinių vaisių pektinas.

Štai jums ir naujas vyniojamasis popierius (didžiulis žingsnis nuo sovietų laikais naudotų laikraščių). Lieka pridėti vitaminų, kokių nors skonio esencijų ir turime vyniojamą popierių-užkandėlę.

Tikimasi, kad tokia pakuotė bus ideali sausai kavai ar sriubos pakeliams, nes galėsi į vandenį mesti kartu su produktu, jis ištirpęs suteiks kokių nors naudingų skonio savybių, o šiukšlių dėžė negaus dar vieno suplėšyto pakelio.

Tokios pakuotės idealiai tiktų ir paruoštiems pašildytiems produktams – suvalgyti picą su pakuote dažnai galima ir dabar (skonis kartais visai nesiskiria), tačiau su naująja pakuote gali būti net ir skaniau.

Kita vertus, nieko čia nėra tokio radikalaus – žinome, kad ir Lietuvoje tekstilės inžinieriai kuria kelnes su pieno milteliais, tad kodėl nekurti iš jų pakuočių? Jų, tiesa, dar teks luktelėti gal ir kelerius metus, o po to liks laikyti špygas, kad karvės, užtikrindamos išaugusią pieno paklausą, neužtrūktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.