Karas ar taika? Jei visos rūšys Žemėje būtų protingos

Jei visos mūsų planetos gyvūnų rūšys staiga taptų vienodai išsivysčiusios, ką darytume mes: bendradarbiautume ar kariautume? Filme „Beždžionių planeta“ žmogus atsiduria itin protingų primatų, valdančių pavergtus žmones, pasaulyje.

Pierre Boulle, 1963 metais išleidusio knygą, pagal kurią buvo sukurtas filmas, teigimu, jo knyga priklauso „socialinės fantastikos“ žanrui.<br>ViDA Press nuotr.
Pierre Boulle, 1963 metais išleidusio knygą, pagal kurią buvo sukurtas filmas, teigimu, jo knyga priklauso „socialinės fantastikos“ žanrui.<br>ViDA Press nuotr.
Pierre Boulle, 1963 metais išleidusio knygą, pagal kurią buvo sukurtas filmas, teigimu, jo knyga priklauso „socialinės fantastikos“ žanrui.<br>ViDA Press nuotr.
Pierre Boulle, 1963 metais išleidusio knygą, pagal kurią buvo sukurtas filmas, teigimu, jo knyga priklauso „socialinės fantastikos“ žanrui.<br>ViDA Press nuotr.
„Labai tikėtina, kad taptume pačių primityviausių gyvybės formų – bakterijų ir virusų – aukomis“, – teigia R.Dunbaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Labai tikėtina, kad taptume pačių primityviausių gyvybės formų – bakterijų ir virusų – aukomis“, – teigia R.Dunbaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Technologijos.lt

Sep 12, 2016, 5:50 PM, atnaujinta May 13, 2017, 7:31 AM

Pabandykime šią fantaziją praplėsti, įtraukime ne tik žmogiško intelekto beždžiones. Kas, jei visi gyvūnai staiga taptų sąmoningais, racionaliais padarais? Ar viena rūšis imtų valdyti visas kitas, kaip dabartinis žmogus, ar visgi įsigalėtų taikus gerbūvis?

Šis mintinis eksperimentas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti visiškai absurdiškas – na, ar bent jau visiškai neįmanomas – tačiau atsakymų į šiuos klausimus paieškos gali išryškinti įdomias (ir liūdnas) tiesas apie žmogaus prigimtį ir mūsų, kaip dominuojančios planetos rūšies, vietą.

Deja, hipotetinis atsakymas jums nepatiks: „Chaosas – paprastas žodis, kuriuo būtų galima aprašyti, kas atsitiktų, – teigia Innes Cuthillas, ekologas bihevioristas iš Bristolio universiteto. – Tikrai neverta tarti, kad intelektas gėris.“

„Išžudytume vienas kitą, – tęsia Robinas Dunbaras, evoliucijos psichologas iš Oksfordo universiteto. – Žmonės ne itin garsėja savo smalsumu ir taikiais ketinimais, susitikę su svetimais žmonėmis.“

Josepas Callas, lyginamosios psichologijos psichologas iš šv. Andriaus universiteto, pritaria ankstesniems teiginiams: „Peržvelgę žmonijos istoriją, išvysime, kad ji paremta draugyste. Gal dabar esame kiek geresni, nei anksčiau, bet pažvelgus į pasaulį sunku pasakyti, kad taip yra iš tiesų.“

Turint galvoje ilgą mūsų sunaikintų rūšių ir net savo pačių sąrašą, nėra jokio pagrindo teigti, kad mes ar kuris kitas protingas gyvūnas elgtųsi kaip nors kitaip. Veikiausiai kiltų Trečiasis pasaulinis karas. „Mes labai negatyviai ir agresyviai reaguojame į nepažįstamuosius ir grėsmes“, – sako I.Cuthillas.

Kas tokiu atveju nugalėtų? Daugelis rūšių, savaime suprantama, neturėtų jokių šansų. Pavyzdžiui, žolėdžiai didžiąją laiko dalį praleidžia ėsdami žolę, siekdami sukaupti pakankamai energijos funkcionavimui. Taip ribojamas laikas, kurį jie galėtų skirti komunikavimui, įrankių gaminimui, kūrybai ar kariavimui.

Pranašumą turėtų baltymus ėdantys plėšrūnai. Rykliai, delfinai ir orkos taip pat turėtų pasitraukti iš distancijos, nes juos riboja okeanas, nors vandenynuose galėtų įsiplieksti sava povandeninė kova dėl valdžios. Taip pat ir gyvūnai, negalintys egzistuoti už savo ekologinės nišos ribų – pekių, atogrąžų miškų, dykumų, – negalėtų kovoti už viešpatavimą pasaulyje, nes būtų pririšti prie savo aplinkos.

Tokie stambūs plėšrūnai, kaip liūtai, tigrai, lokiai, vilkai ir netgi ne plėšrūnai, tarkime, drambliai ir raganosiai, surengtų mums Juros periodo parką. Trumpuoju laiku grėsmę mūsų vienvaldystei keltų būtent jie. Ir jei nuogi bei pasimetę klaidžiotume miškuose ar savanose, žinoma, jie mus sumedžiotų. Bet atsižvelgiant į mūsų meilę šiuolaikiniams ginklams ir tai, kad žmonių kur kas daugiau, nei kitų stambių plėšrūnų, ilguoju laikotarpiu mes juos sunaikintume. Kaip pažymi ekologas iš Oksfordo universiteto Alexas Kacelnikas: „Manau, galų gale mes juos prispaustume. Mes laimėtume.“

Bet iš mūšio lauko patraukus grėsmingiausius plėšrūnus, atsirastų naujas konkurentas: artimiausi mūsų giminaičiai primatai. Kaip pažymi I.Cuthillas, mūsų technologijos smarkiai veikia mūsų, kaip rūšies, vystymąsi, o primatų fiziologija labai panaši į mūsų, tad jie galėtų panaudoti mūsų technologijas. Šimpanzės, orangutangai, bonobai ir gorilos galėtų perimti mūsų kompiuterius ir ginkluotis mūsų patrankomis, pasinaudodami stipresniais ir lankstesniais savo kūnais. Remdamiesi mūsų technologijomis, jie gan greitai imtųsi kurti unikalias, sau skirtas technologijas.

Tačiau primatų galimybės veikiausiai priklausytų nuo to, ar jiems kaip nors pavyktų perimti sukauptas mūsų žinias, įskaitant ir žinias apie technologijų naudojimą, efektyvų kariavimą, kaip suprasti priešus – mus – ir daugelį kitų dalykų. Šių žinių pritaikymas savo reikmėms ir taptų raktu į dominavimą, tačiau vargu ar jiems tai pavyktų atlikti pirmiau nei mes juos pažabotume.

„Suteikus jiems visas šias žinias, tarp primatų ir žmonių būtų lygiosios, – mano I.Cuthillas. – Jei ne, tada, nors jie būtų stiprūs priešininkai, vargu ar taptų dominuojančia rūšimi.“

Ir visgi per pakankamai ilgą laiką nepamainomas ir galingiausias ginklas kovoje už viešpatavimą pasaulyje – galimybė greitai adaptuotis, prisitaikyti prie kintančių sąlygų ir aplinkybių. Iš esmės, tai yra vienas iš įgūdžių, suteikiančių žmonijai galimybę kovoti už Žemę. Nors vystėmės šiltose ganyklose, labai sparčiai buvo rasti būdai apgyvendinti ne pačias palankiausias mums vietas, nuo kalnų viršūnių iki tundrų. Taip pat neverta nurašyti skaitlingumo ir gebėjimo slėptis.

Kitaip tariant, viskas rodo į bakterijas ir kitus Žemę apgyvendinančius mikrobus. Bakterijos nervų sistemos neturi, todėl idėja suteikti joms smegenis atrodo dar blogiau nei idėja sąmonę padovanoti kitoms daugialąsčių gyvūnų rūšims. Tačiau turint omenyje mikrobų skaičių, idėjos neįgyvendinamumas yra veikiau palaima. „Bakterijos ir taip visur, netgi mumyse, – sako I.Cuthillas. – Jie būtų labai stiprūs priešininkai.“

„Nenustebčiau, jei laimėtų kas nors maža, – pritaria R.Dunbaras. – Labai tikėtina, kad taptume pačių primityviausių gyvybės formų – bakterijų ir virusų – aukomis. Žmonėms kiltų rimti nemalonumai, jei tektų grumtis su protingomis bakterijomis, įskaitant ir pačias kenksmingiausias. O dalis problemos yra ta, kad negalėtume jų visų atsikratyti, nes jos svarbios mūsų pačių išgyvenimui.“

Jei žmonija žūtų, konfliktai, veikiausiai, tęstųsi toliau. Nėra jokių argumentų, kurie leistų teigti, kad bet koks gyvūnas, turėdamas Homo sapiens lygio intelektą, elgsis kaip nors kitaip nei mes ir neeksploatuos kitų rūšių bei išteklių. Lygiai taip pat galėtų įsiplieksti konfliktai rūšies viduje. „Nepamirškite, kad gyvūnai nesprendžia problemų savo rūšies naudai, – sako A.Kacelnikas. – Jie konkuruoja rūšies viduje dėl savo genties, kultūros ar šeimos grupės pirmenybės.“

Kaip bebūtų, toks eksperimentas tikriausiai liūdnai baigtųsi beveik visiems. Išmirštant rūšims, žūtų ir ekosistema, o išliktų tik atspariausieji – bakterijos, tarakonai, gal dar žiurkės – kurie ir paveldėtų Žemę. O likusios rūšys pražudytų planetą, kaip kad darome mes. Todėl neverta galvoti, kad kas nors susiprotėtų ir šio pasaulio atžvilgiu elgtųsi „žmogiškiau“ nei mes.

Galbūt būtent dėl to, kad Žemėje yra vienas valdovas, gamtoje vyrauja pusiausvyra.

Šaltiniai: Hi-news.ru, Earth-chronicles.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.