Sugrįžo į Lietuvą, įkūrė sėkmingą nanotechnologijų verslą

Sunku patikėti, tačiau nedidelė devynių specialistų komanda Ignalinoje gamina pasaulinio lygio aukštųjų technologijų įrenginius, kurie realizuojami ne tik Europoje, bet ir Azijoje. UAB „Nova Fabrica“ vos per tris gyvavimo metus sugebėjo išauginti gaunamas pajamas net 10 kartų – iki 0,4 milijono eurų. Ką jie veikia Ignalinoje, kuo išsiskiria pasaulinėje rinkoje ir kokios veiklos perspektyvos Lietuvoje?

UAB „Nova Fabrica“ direktorius Martynas Audronis.<br>UAB „Nova Fabrica“ archyvo nuotr.
UAB „Nova Fabrica“ direktorius Martynas Audronis.<br>UAB „Nova Fabrica“ archyvo nuotr.
UAB „Nova Fabrica“ archyvo nuotr.
UAB „Nova Fabrica“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 11:23 AM

Kalbamės su UAB „Nova Fabrica“ direktoriumi ir įkūrėju, dr. Martynu Audroniu.

- Daktaro laipsnį apsigynėte Jungtinėje Karalystėje, kurį laiką ten sėkmingai dirbote. Kaip atsirado „Nova Fabrica“ ir kas paskatino kurti verslą Lietuvoje?

– Ten praleidau 11 gyvenimo metų, t. y. visą brandų gyvenimą, po pradinių bakalauro ir magistro studijų Lietuvoje. Man pasisekė, kad turėjau galimybę studijuoti doktorantūros programoje tuo metu pačiame didžiausiame JK medžiagų inžinerijos departamente. Esu aukštos kvalifikacijos savo srities specialistas, o mano profesija yra kartu ir mano hobis. „Nova Fabrica“ atsirado tam, kad pasiūlytų inovatyvius, geresnius nei esami sprendimus – produktus ir paslaugas tradicinėms ar naujos kartos vadinamųjų „thin films“ (plonasluoksnių medžiagų) technologija grįstoms pramonės šakoms. Ignaliną pasirinkau dėl labai paprastos priežasties. Mano artimieji Ignalinoje ir aš pats esu čia užaugęs. Aukštaitija yra gimtasis kraštas.

- Labai supaprastinus, ką veikia „Nova Fabrica“?

– Gamina ir tiekia „thin film“ pramonei esminius procesų komponentus ir medžiagas.

- Biotechnologijų srityje Lietuva veikia gana aktyviai ir turi kuo didžiuotis. Kaip dėl medžiagų nanoinžinerijos?

– Manau, kad taip pat turi. Yra ir kitų lietuviško kapitalo įmonių, pvz., UAB „Optida“, UAB „Optonas“, UAB „Holtida“, kuriose optinių medžiagų inžinerija yra labai aukšto lygio. Taip pat mokslo lygis šiose srityse yra labai aukštas. Kaip kelis pavyzdžius galėčiau paminėti pasauliniu lygiu pirmaujančius mokslininkus: dr. Ramutį Drazdį ir jo komandą FTMC Vilniuje, dr. Darių Milčių ir komandą Lietuvos Energetikos Institute, prof. Sigitą Tamulevičių ir komandą KTU Medžiagų mokslo institute, prof. Geidrių Laukaitį ir komandą KTU.

- Kokiais pasiekimais per pastaruosius metus labiausiai didžiuojasi „Nova Fabrica“?

– Tai, kad mūsų gaminami produktai yra pripažįstami kaip vieni geriausių pasaulyje. Mūsų produktus renkasi pasaulyje pirmaujančios kompanijos, eksportuojame 84% savo produkcijos. Deja, dėl egzistuojančių konfidencialumo susitarimų negaliu įvardinti mūsų klientų pavadinimų. Taip pat didžiuojamės Ignalinoje sukurtomis darbo vietomis ir tuo, kad teigiamai prisidedame prie regiono ekonomikos augimo.

- Sparčiai plečiatės. Kiek žmonių šiuo metu dirba „Nova Fabrica“? Kaip sekėsi formuoti komandą?

– Šio metu yra 9 etatai. Esu labai patenkintas suburtu kolektyvu.

- Jau turite savo prekės ženklų, tokių kaip FloTron, aktyviai vystote naujus produktus. Ką siūlote pasaulinėms rinkoms, kas užtikrina Jūsų konkurencingumą?

– Mūsų produktai išsiskiria savo techninėmis charakteristikomis, kurios leidžia įvairių pramonės šakų inžinieriams ir technologams kurti naujus produktus ir technologijas, žymiai juos pagerinti. Mes nestipriai konkuruojame su „senais žaidėjais“ rinkoje. Dažniau veikiame nišose, kur kiti patikimų techninių sprendimų už protingą kainą pasiūlyti negali.

- Šiuo metu turite daugiau atstovybių Azijoje nei Europoje. Kaip sekėsi užmegzti kontaktus? Kodėl nusitaikėte į Aziją?

– Esu daug dirbęs Azijoje (Japonijoje, Kinijoje, P. Korėjoje, Taivane). Turiu kontaktų pramonėje ir gerai išmanau šią rinką.

- Neseniai laimėjote finansavimą didžiausioje ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programoje „Horizontas 2020“ ir Europos mokslinių tyrimų ir bendradarbiavimo programoje „Eureka“. Anot Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros Tarptautinių programų skyriaus vedėjos Anzelmos Ūselienės, tai reikšmingas inovatyvios idėjos įvertinimas. Kas paskatino dalyvauti ir kokį projektą ketinate įgyvendinti?

– Visi mūsų iki šiol pasiekti rezultatai buvo pasiekti finansuojant sumanymus vien privačiomis lėšomis, išskyrus paramą intelektinės nuosavybės apsaugai, už kurią esame dėkingi MITA (Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai). Motyvacija dalyvauti „Horizontas 2020“ programoje paprasta: stengiamės būti aktyvūs ir „nepramiegoti“ galimybių. Kadangi produktai dar nėra pasiekę rinkos, kol kas nenorėčiau plėstis apie projekto esmę dėl konfidencialumo.

- Kokių pamokų išmokote kurdami inovacijų verslą Lietuvoje? Ką vertėtų žinoti pradedantiesiems?

– Inovatyvaus verslo kūrimo procesas Lietuvoje skiriasi ne tiek jau daug nuo to, kaip tai vyksta užsienyje. Man sunku identifikuoti didžiausias pamokas. Galbūt jos ateityje – mums dar tik treji.

- Kokie UAB „Nova Fabrica“ artimiausi planai?

– Tobulinti esamus produktus, plėsti inovatyvių produkų portfelį ir augti.

Šis interviu yra straipsnių ciklo „LT inovacijų sėkmės istorijos 2016“ dalis. Ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.