Italijos muziejuje – garsios Egipto karalienės kojos

Tarptautinė archeologų komanda priėjo išvadą, kad viename Italijos muziejuje esančios mumifikuotos kojos gali būti Egipto karalienės Nefertarės – svarbiausios faraono Ramzio II žmonos.

Anot tyrėjų, šios mumifikuotos kojos priklausė Egipto karalienei Nefertarei.<br>Plos.org nuotr.
Anot tyrėjų, šios mumifikuotos kojos priklausė Egipto karalienei Nefertarei.<br>Plos.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 4:44 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:18 AM

Komanda palaikų identifikavimui naudojo įvairius metodus – radioaktyviosios anglies datavimą, antropologiją, paleopatologiją (senovės žmonių ligų tyrimai), genetinę ir cheminę analizę ir kt., nurodo Phys.org.

Jie priėjo tokią išvadą: „Labiausiai tikėtinas scenarijus, kad mumifikuotos kojos priklauso karalienei Nefertarei.“

Kadangi buvo svarbiausia faraono Ramzio II žmona, Nefertarei po mirties buvo parūpintas įspūdingas antkapis Karalienių slėnyje, į kurį neseniai leista patekti vienai iš tyrimo autorių, profesorei Joannai Fletcher iš Jorko universiteto Archeologijos departamento.

Karalienės antkapis dar senovėje buvo apiplėštas, o Italijos archeologai jį atkasė 1904 metais. Jame rasti objektai buvo išsiųsti į Egipto muziejų Turine. Vienas iš tų objektų – mumifikuotos kojos. Tiesa, jos galėjo priklausyti ir vėlesniems laidojimams, todėl nuspręsta jas deramai ištirti ir nustatyti, ar tai – visa, kas liko iš vienos garsiausių Egipto karalienių.

Tyrimo ataskaitoje, kuri publikuota žurnale „Plos One“, nurodoma, kad šios kojos priklausė suaugusiai moteriai, mirusiai sulaukus maždaug 40 metų amžiaus.

J.Fletcher kolegos Stepheno Buckley atlikta cheminė analizė parodė, kad medžiagos, naudotos balzamuojant kojas, sutampa su XIII amžiaus prieš mūsų erą mumifikacijos tradicijomis. Tai, kaip ir kiti tyrimų rezultatai, leido prieiti išvadą: kojos priklausė Egipto karalienei Nefertarei.

„Tai buvo įdomiausias projektas, su kuriuo man teko dirbti, ir man buvo didelė privilegija dirbti kartu su pasaulinio lygio ekspertais šioje srityje. Stephenas ir aš ilgai tyrinėjome Egipto karališkąsias mumijas ir mūsų surinkti įrodymai apie Nefertarės palaikus ne tik papildo karalienės ir jos antkapio tyrimus, bet ir papildo paveikslą to, kas yra žinoma apie Egipto laidojimų tradicijas“, – sakė J.Fletcher.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.