Lietuviams sėkmę atnešė bakterijos

Vos prieš ketverius metus pradėjusi veiklą, ši lietuvių įmonė turi kuo didžiuotis. Ne tik dėl to, kad jos kuriami produktai turi mažai analogų pasaulyje. UAB „Probiosanus“ komanda gali pasigirti sėkmingai įkurta laboratorija, kurią vietoj perspektyvių užsienio kompanijų renkasi talentingiausi Lietuvos mokslininkai. Be to, gali pasidžiaugti pasaulinio patento vertu atradimu, sparčiai augančiu eksportu ir užsieniečius stebinančiomis inovatyviomis idėjomis.

Laboratorija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Laboratorija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 8:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:59 PM

„Geros idėjos nepakanka – reikia sugebėti ją materializuoti. Pagalbai mūsų agentūra turi visą spektrą priemonių: nuo tyrimų finansavimo iki verslo misijų organizavimo. Išmintingai pasinaudojus turimomis programomis gana greitai matomi rezultatai. „Probiosanus“ komandos pavyzdys yra vienas iš daugelio tokių sėkmės istorijų pastaruoju metu“, – komentavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus.

Pokalbis apie tai, ką jie kuria, ką augina laboratorijoje ir kur link eina – su UAB „Probiosanus“ generaliniu direktoriumi Giedriumi Martusevičiumi.

- Pelnytai galite vadintis inovatyvia įmone. Kuo užsiimate ir kuo jūsų gaminiai kitokie?

– Kompanija kuria, vysto ir gamina natūralios sudėties valymo priemones bei asmens higienos produktus. „Probiosan Laboratory“ produktams naudojami probiotikai arba kitaip – gerosios bakterijos, kas ir yra didžiausias mūsų išskirtinumas. Japonijoje tyrimais buvo nustatyta, kad vaikų, kurie buvo uoliai saugomi nuo bakterijų, imuninė sistema labai susilpnėjo. Mūsų įmonėje dirbantys mokslininkai sprendžia šią problemą. Valymo priemonės su probiotikais padeda aplinką „subalansuoti“, taip apsaugant namus ir namiškius nuo pernelyg sterilios aplinkos ir ligų. Mes esame savotiški vartotojų nuostatų keitėjai švaros sprendimų srityje.

- Eksportuojate savo gaminius į Daniją, Latviją, Estiją ir tokias milžiniškas rinkas kaip Rusija, JAV. Savam krašte pranašu nebūsi?

– Džiaugiamės, kad mūsų produkcija susirado savo pirkėją Lietuvoje. Tačiau vartotojų, kuriems svarbu kokioje aplinkoje auga jų vaikai, kiek yra teršiama gamta – mažai. Ne visi pasiruošę už tai primokėti. Juk geras produktas negali būti pigus. Todėl ir einame į rinkas, kuriose šie klausimai yra aktualūs ir vidutinės pajamos yra didesnės už Lietuvos vidurkį. Šiais metais eksportas auga 30 % ir tempo tikrai nelėtinsime.

- Papasakokite, kaip gimė šio verslo idėja?

– Idėja gimė Danijoje, vienos iš verslo misijų metu. Vienai iš įmonės įkūrėjų kilo mintis į Lietuvą atvežti pasaulinę naujovę – valymo priemones su probiotikais. Pirmiausia, 2012 m. mes importavome prekes iš Didžiosios Britanijos ir tik vėliau gimė mintis steigti savo laboratoriją bei kurti inovatyvius lietuviškus produktus. Sprendimas visiškai kontroliuoti gamybos grandinę ir buvo pats teisingiausias bei svarbiausias.

- Todėl prieš kelis metus atidarėte savo nuosavą mikrobiologijos ir chemijos laboratoriją, įkūrėte mikroorganizmų banką. Kokia banko paskirtis?

– Mikroorganizmų bankas reikalingas gamybos užtikrinimui. Bakterijas užsiauginame bioreaktoriuje, kada reikia ir kiek reikia. Bakterijų štamų turime virš 20, o jų įvairovė reikalinga naujų produktų kūrimui.

- Kiek mokslininkų dirba įmonėje šiuo metu? Kaip sekėsi ieškoti reikiamų specialistų Lietuvoje?

Šiuo metu įmonėje dirba keturi mokslininkai. Yra suburta gera chemikų ir mikrobiologų komanda. Lietuvoje tikrai yra nemažai gerų specialistų, o konkuruoti dėl jų tenka su tokiomis kompanijomis kaip „Thermo Fisher“.

- Verslas Lietuvoje dar gana vangiai bendradarbiauja su mokslo atstovais. Kodėl? Kaip užsimezgė jūsų partnerystė su Kauno technologijų universitetu?

– Džiugu, kad Lietuvoje yra geros mokslo kompetencijos: bendradarbiaujame tiek su universitetais, tiek su Lietuvos ir užsienio verslo įmonėmis. Mokslo ir verslo bendradarbiavimas yra sudėtingas dalykas. Verslas nori pasiekti rezultatus labai greitai, o mokslo institucijos ne visada sugeba prie to prisitaikyti. Bendradarbiavimas su KTU prasidėjo įdarbinus specialistus, neseniai baigusius mokslus šiame universitete. Draugystė tęsiasi ir tuo mes labai džiaugiamės.

- Pradėti verslą nėra paprasta. Sukurti verslą, kuriam reikalinga visa laboratorija – dar didesnis iššūkis. Kur ir kaip ieškojote kapitalo bei paramos atliekamiems tyrimams ir įrangai?

– 2013 metų rudenį kartu su KTU pradėtas vykdyti mokslinių tyrimų projektas „Probiotinių mikroorganizmų imobilizavimo ir įkapsuliavimo technologija“, kuris buvo finansuotas iš ES struktūrinių fondų. 2015 m. projektas buvo baigtas ir tais pačiais metais pateikta pasaulinė patentinė paraiška. 2014 metų rudenį pasinaudoję ES struktūrinių fondų paramos lėšomis (vėlgi pagal Ūkio ministerijos programą „INTELEKTAS LT+“), Verslo angelų fondo I ir verslo angelų investicijomis mūsų įmonė atidarė nuosavą mokslinę laboratoriją. Taip pat esame gavę paskolą su „Invegos“ garantija pardavimams plėtoti.

- Kuo ruošiatės nustebinti artimiausiu metu? Kokių planų turite?

– Šiais metais planuojame plėsti asmens higienos produktų liniją ir pristatyti savo šampūnus bei dušo gelį. Tikiuosi, kad po metų ar pusantrų sukursim kosmetikos gaminius. Taip pat planuojame plėsti eksporto rinkų ratą, vykdome derybas su viena tarptautine bendrove dėl mūsų patentinės paraiškos komercializavimo.

Šis interviu yra straipsnių ciklo „LT inovacijų sėkmės istorijos 2016“ dalis. Ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.